Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022, 8:18
Čas čítania 0:53
Daniel Mikolášik TASR

Rusko verbuje sýrskych bojovníkov skúsených v boji, aby pomohli pri dobytí Kyjeva, tvrdí Wall Street Journal

Rusko verbuje sýrskych bojovníkov skúsených v boji, aby pomohli pri dobytí Kyjeva, tvrdí Wall Street Journal
Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SÝRIA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Moskva vraj v posledných dňoch naverbovala bojovníkov zo Sýrie v nádeji, že pomôžu pri dobytí Kyjeva.

Rusko verbuje sýrskych bojovníkov skúsených v boji v mestských oblastiach, aby sa zapojili do vojny na Ukrajine. Informoval o tom v nedeľu americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenované zdroje.


Moskva, ktorá 24. februára spustila inváziu na Ukrajinu, v posledných dňoch naverbovala bojovníkov zo Sýrie v nádeji, že pomôžu pri dobytí Kyjeva, povedali denníku WSJ štyria americkí predstavitelia.


Rusko vstúpilo do sýrskej občianskej vojny v roku 2015 na strane režimu prezidenta Bašára Asada. Krajina sa už viac ako desať rokov zmieta v konflikte poznačenom mestskými bojmi.
Jeden zo zdrojov povedal, že niektorí bojovníci sú už v Rusku pripravení zapojiť sa do boja na Ukrajine, hoci nebolo bezprostredne jasné, koľko bojovníkov bolo dosiaľ naverbovaných. Ďalšie podrobnosti predstavitelia USA neuviedli.

Ruskí vojaci rozdávajú potraviny a ďalšie zásobovanie obyvateľom sýrskeho mesta Khan Sheikhoun 25. septembra 2019. Ilustračná fotografia.
Ruskí vojaci rozdávajú potraviny a ďalšie zásobovanie obyvateľom sýrskeho mesta Khan Sheikhoun 25. septembra 2019. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko


Do ukrajinského konfliktu už vstúpili zahraniční bojovníci na oboch stranách. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorého podporuje Kremeľ, zverejnil videá čečenských bojovníkov, ktorí sa pripojili k útoku na Ukrajinu, a potvrdil, že niektorí z nich boli zabití v bojoch. Čečensko je autonómna republika Ruskej federácie na severnom Kaukaze.


Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba zase oznámil, že do krajiny pricestovalo približne 20 000 zahraničných dobrovoľníkov, aby sa zapojili do obrany Ukrajiny pred ruskou inváziou.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Po tom, čo Rusko ovládlo juhoukrajinské prístavné mesto Cherson a zintenzívnilo ostreľovanie miest po celej Ukrajine, hrozí obkľúčenie aj samotnej metropole Kyjev i druhému najväčšiemu mestu Charkov na východe.

Domov
Zdieľať
Diskusia