Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022 o 11:29
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Igor Matovič: Putin sa správa rovnako ako Hitler, jeho vojna stojí každého pracujúceho Slováka až 1 000 eur ročne

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Koaliční partneri sa dohodli, že finančný príspevok na ubytovanie budú zatiaľ poskytovať do konca júna 2022. Na dospelého prispejú 7 eurami, na dieťa 3,50 eurami.

Minister financií Igor Matovič tvrdí, že ekonomické straty pocíti pre vojnu na Ukrajine aj každý pracujúci Slovák. Podľa jeho výpočtov v priemere prídu Slováci o 500 až 1 000 eur ročne pre ekonomické straty. Šéf rezortu financií očakáva, že inflácia môže v blízkom čase vystreliť až na 15 %. „Musíme prijať spoločné európske riešenia,“ dodal. Šéfa Kremľa Vladimira Putina prirovnal k Adolfovi Hitlerovi. 

Igor Matovič tvrdí, že „ruský prezident Vladimir Putin doslova ukradol Slovákom peniaze z peňaženiek.“ Pre vojnu, pravdepodobne, nebude štát kompenzovať Slovákom napríklad zvýšené výdavky za energie. 

Matovič tvrdí, že Slovensko je pripravené prijať ďalších vojnových utečencov z Ukrajiny. Zároveň oceňuje ochotu krajín ako Kanada alebo Austrália, ktoré už vyhlásili, že majú otvorenú náruč pre každého obyvateľa Ukrajiny, ktorý bude hľadať útočisko. Expremiér tvrdí, že Slovensko robí všetko pre to, aby minimalizovalo čakacie doby na hranici. „Predpokladám, že ďalšia vlna bude oveľa plynulejšia,“ povedal v diskusnej relácii V politike.

Minister financií upozornil, že príspevok na ubytovanie vojnových utečencov z Ukrajiny je naviazaný na štatút dočasného útočiska. 

Slováci teda nemôžu ubytovať kohokoľvek s ukrajinským pasom a automaticky si za to nárokovať peniaze. Dnes je takýchto ľudí so špeciálnym štatútom dočasného útočiska podľa Igora Matoviča približne viac ako 2 000. Viac ako 80 % ľudí prechádzajúcich slovensko-ukrajinskými hranicami putuje ďalej do Česka, Nemecka či Poľska. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024 o 18:00

Štát zaplatí prevádzkovateľovi ubytovania 7 eur za dospelého a 3,50 eura za dieťa za deň, teda približne 210, resp. 105 eur mesačne. Matovič však zdôraznil, že pripravujú aj limity podľa veľkosti ubytovacieho zariadenia, aby nevytvorili podhubie pre podvodníkov. Kontrolovať dodržiavanie pravidiel majú samosprávy. Pomoc bude zatiaľ trvať do konca júna 2022. Zhodla sa na tom koalícia. 

Igor Matovič nechcel odpovedať na otázku, ktorý z koaličných partnerov zatiaľ nebol za to, aby stanovili fixný termín, dokedy budú utečencom z Ukrajiny touto formou pomáhať.

Expremiér ocenil, ako sa Európska únia, slovenská politická koalícia aj celý demokratický svet zomkli.  

Domov
Zdieľať
Diskusia