Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2022, 19:21
Čas čítania 1:08
Ema Stanovská

Prezidentka Čaputová: Vladimir Putin sa prerátal. Chcel rozdeliť Európu, ale dosiahol jej zjednotenie

NEWS VOJNA NA UKRAJINE ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku k situácii na Ukrajine vyhlásila, že Slovensko je silné a bezpečné aj vďaka členstvu v NATO.

Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku k situácii na Ukrajine ľudí ubezpečila, že Slovensku nehrozí bezprostredné riziko vojenského konfliktu. Ľudí vyzýva, aby zostali pokojní.

„Chcem všetkých uistiť, že bezprostredné riziko vojenského konfliktu nám nehrozí. Sme súčasťou kolektívnej bezpečnosti a našu suverenitu chráni 30 mocných krajín sveta – naši spojenci z Aliancie. Obranná sila tohto spoločenstva demokratických štátov robí zo Slovenska bezpečné miesto,“ vyhlásila Čaputová.

Putin sa podľa nej prerátal

Pripomenula, že rozhodná je aj reakcia medzinárodného spoločenstva, ktoré sa zjednotilo „dosiaľ nevídaným spôsobom“ – až 141 štátov z Organizácie Spojených národov odsúdilo ruskú agresiu voči Ukrajine a žiada okamžité stiahnutie ruských vojsk. Doplnila, že vojnovými zločinmi proti Ukrajincom sa začne zaoberať Medzinárodný trestný súd v Haagu na základe podania 39 krajín vrátane Slovenska.

„Vladimir Putin sa prerátal. Chcel rozdeliť Európu, ale dosiahol jej zjednotenie. Chcel dosiahnuť rešpekt a posilniť sféru svojho vplyvu, dostalo sa mu však iba opovrhnutia a izolácie. Chcel uprieť Ukrajine právo na existenciu a pričinil sa o posilnenie ukrajinského politického národa, ktorý si za svoju obetavosť vyslúžil rešpekt celého sveta,“ vyhlásila v prejave prezidentka.

Slovensko je podľa prezidentky silné

Ukrajina vojnu nezačala a ani ju nevyprovokovala, pripomína prezidentka. „Jediným jej ,previnením‘ je túžba stať sa súčasťou demokratickej Európy. Putin spustil vojnu a on ju aj môže ukončiť. Aj v tejto chvíli môže dať príkaz svojim vojskám, aby sa stiahli z územia Ukrajiny, na ktorom nemajú žiadne právo byť. A môže nastať mier.“

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Na záver dodala, že nie je dôvod na paniku. „Ostaňme pokojní a rozvážni. Našou odpoveďou na súčasnosť je, že dokážeme ďalej viesť normálne životy a tak ako doteraz prejavovať solidaritu a poskytovať pomoc trpiacim Ukrajincom. V skúške ľudskosti sme nateraz obstáli. Sme silnejší, ako sme si zrejme mysleli, a také silné je aj naše Slovensko.“

Domov
Zdieľať
Diskusia