Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2022, 7:00
Čas čítania 2:00
Tímea Krauszová TASR

Kyjev na siedmy deň od začiatku vojny na Ukrajine stále stojí. Pribúdajú obete, v Charkove prebiehajú ťažké boje

Kyjev na siedmy deň od začiatku vojny na Ukrajine stále stojí. Pribúdajú obete, v Charkove prebiehajú ťažké boje
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruskí výsadkári napadli jednu z miestnych vojenských nemocníc.

Na siedmy deň od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu jej hlavné mesto stále stojí a odoláva ruskej agresii. V utorok nepriateľské ostreľovanie zasiahlo pôrodnicu v meste Žytomyr, 120 km západne od Kyjeva. Pri útoku zomreli štyria ľudia vrátane jedného dieťaťa. V utorok raketou zasiahli aj televíznu vežu, Rusko útok obhajuje tým, že komunikačné kanály Ukrajina vraj zneužíva na „informačné útoky“.

Ruská agresia sa od noci sústreďuje na druhé najväčšie mesto v krajine Charkov. Strely však zasiahli aj Kyjev, kde podľa reportéra Paula Nilanda z Guardianu zasiahli obytné štvrte, a boje prebiehajú aj na juhu. Celý dnešný deň monitorujeme situáciu na Ukrajine naživo, všetky články o vojne nájdeš na Refresheri na jednom mieste.

Nočné útoky na Charkov

Ukrajinská armáda oznámila, že na druhé najväčšie mesto Charkov v noci zaútočili ruskí výsadkári, zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete. V meste podľa nich po výsadku Rusov vypukli ťažké boje, informovala agentúra AFP. „Príslušníci ruských výsadkových jednotiek pristáli v Charkove a napadli miestnu nemocnicu. Pokračujú boje medzi útočníkmi a Ukrajincami,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram.  

Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej 10 civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.
Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej 10 civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Zdroj: TASR/AP

O ťažkom nočnom ostreľovaní informovali aj reportéri priamo z miesta, medzi nimi Scott Stednam z Guardianu.

Podľa stanice BBC, ktorá sa odvolala na ukrajinskú agentúru UNIAN a predstaviteľov ukrajinskej armády, ruskí výsadkári napadli jednu z miestnych vojenských nemocníc. BBC však túto informáciu nedokázalo overiť z iných zdrojov.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Podľa informácií ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU k ruskému výsadku v približne 1,5-miliónovom Charkove došlo krátko pred 3.30 h ráno miestneho času, píše denník The Guardian. Len v Charkove si do 1. marca ruské raketové a delostrelecké útoky vyžiadali životy najmenej 18 civilistov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tejto súvislosti obvinil Rusko z praktizovania „štátneho terorizmu“.

V centre Charkova raketa v utorok zasiahla budovu miestnych úradov na tamojšom Námestí slobody, ktoré je vôbec najväčším námestím na Ukrajine, informovali miestne médiá, podľa ktorých raketa zabila najmenej šesť ľudí. Ruské rakety zasiahli mesto už v pondelok, keď si vyžiadali najmenej 11 mŕtvych, desiatky zranených a 87 zničených budov.

Odporúčané
8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 8 najväčších hoaxov o Ukrajine: Nikdy nebola štátom, ovládajú ju fašisti, vláda terorizuje východ krajiny 1. marca 2022, 9:30

Útočia na ďalšie mesto

Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci nadnes miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica BBC.

Situácia v Chersone zostáva podľa BBC nejasná. Podľa správ miestnych médií sa už ruskí vojaci pohybujú po uliciach tohto takmer 300-tisícového mesta. Podľa starostu zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov.

Ukrajinské ministerstvo vnútra hlási, že v meste pokračujú boje a zatiaľ zostáva pod ukrajinskou kontrolou, uvádza The Guardian. Ruské vysielanie BBC zverejnilo aj video, na ktorom sú zábery z ostreľovania Chersonu a prieniku ruských vojakov do mesta.

Už v priebehu utorka prichádzali správy, že ruskí vojaci sú na predmestiach Chersonu a zriaďujú tam kontrolné stanovištia. Ruské pozemné jednotky minulý týždeň vo štvrtok vstúpili na južnú Ukrajinu z územia polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Práve na juhu Ukrajiny dosahujú ruské invázne vojská najvýraznejšie úspechy. Ruská ofenzíva sa tam zameriava aj na mestá Odesa a Mykolajiv.

Domov
Zdieľať
Diskusia