Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2022 o 11:28
Čas čítania 0:37
Eduard Starkbauer

Dalajláma podporil dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou. Vojna je podľa neho „zastaraná“ metóda

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Tibetský duchovný líder povedal, že krajiny musia v 21. storočí preferovať pred vojnou mierový dialóg.

V dôsledku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine vyzval tibetský duchovný na potrebu vytvorenia pocitu jednoty a ľudskosti. V oficiálnom stanovisku na svojej stránke dalailama.com opísal dalajláma 20. storočie ako obdobie plné vojny a krviprelievania. V tom 21. by mali byť podľa neho problémy a nezhody riešené po novom – formou dialógu.

Dalajlámu konflikt na Ukrajine podľa vlastných slov hlboko zasiahol. „Náš svet sa stal natoľko prepojeným, že násilný konflikt medzi dvomi krajinami bude mať nedozerné následky na všetky jeho časti. (...) Mierovejší svet dosiahneme jedine vtedy, keď medzi ľuďmi vytvoríme pocit jednoty a ľudskosti tým, že ostatných začneme brať ako vlastných bratov a sestry.“ 

Držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1989 označil vojnu za zastaraný spôsob riešenia konfliktov a zároveň sa symbolicky pridal do dlhého zástupu štátnikov volajúcich po okamžitom zastavení vojenských operácií. Pred niekoľkými dňami tak urobila aj hlava rímskokatolíckej cirkvi pápež František.

Domov
Zdieľať
Diskusia