Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2022, 12:34
Čas čítania 0:45
Martin Adam Pavlík TASR

75-ročný Francúz sa pokúsil preveslovať Atlantický oceán, našli ho mŕtveho

75-ročný Francúz sa pokúsil preveslovať Atlantický oceán, našli ho mŕtveho
Zdroj: Unsplash/Sharon McCutcheon/volně k užití (ilustrační foto)
ZAUJÍMAVOSTI ATLANTICKÝ OCEÁN FRANCÚZSKO SMRŤ
Uložiť Uložené

Jean-Jacques Savin už Atlantik prekonal v roku 2019.

Sedemdesiatpäťročného Francúza, ktorý sa pokúšal preveslovať cez Atlantický oceán, našli na mori mŕtveho. Oznámil to v sobotu jeho podporný tím, informovala stanica BBC.


Dobrodruh Jean-Jacques Savin už Atlantik prekonal v roku 2019 v plavidle v tvare suda. „Žiaľ, tentoraz bol oceán silnejší než náš priateľ, ktorý tak veľmi miloval plavbu a more,“ uvádza sa vo vyhlásení na jeho stránke na Facebooku.


Niekdajší vojenský výsadkár sa vydal na cestu 1. januára z južného Portugalska. Kontakt s ním stratili v noci zo štvrtka na piatok, keď aktivoval dva núdzové majáky.

oceán
Zdroj: Unsplash/@lucas_friedrich


V piatok portugalská pobrežná hliadka našla jeho čln prevrátený na mori pri pobreží Azor, Savina v ňom objavili bez známok života. Presné okolnosti jeho smrti zatiaľ nie sú známe.

Ešte v stredu Savin na sociálnej sieti písal o silnom vetre a problémoch so solárnym panelom, ktoré chcel vyriešiť po príchode do prístavu azorského hlavného mesta Ponta Delgada.


Vo svojej osem metrov dlhej veslici plánoval stráviť približne tri mesiace. Pokus preveslovať Atlantik označil za spôsob, ako sa zasmiať na vysokom veku. V roku 2019 Savin úspešne prekonal Atlantický oceán v oranžovej kapsule tvaru suda, ktorú počas 122-dňovej cesty unášali 4 500 kilometrov len morské prúdy.

Domov
Zdieľať
Diskusia