Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2022, 18:11
Čas čítania 0:47
Kamila Šebestová TASR

Záujem mladých ľudí a absolventov o armádu rastie. Základný vojenský výcvik absolvovalo najviac ľudí za posledných 5 rokov

NEWS OZBROJENÉ SILY SLOVENSKEJ REPUBLIKY VOJNY
Uložiť Uložené

Vojenskú prísahu sa chystá zložiť 491 nováčikov.

Tento rok nastúpilo na vojenský výcvik zatiaľ najviac absolventov za uplynulých päť rokov. Kariéru v Ozbrojených síl SR by chcelo spraviť presne 491 nováčikov. Tréning bude prebiehať v Martine a na Lešti. 

Po tom, čo budúcich vojakov vystrojili, zaradili ich do výcvikových čiat. V tých sa učia ovládať zbrane. Nadobúdajú tiež základné vojenské vedomosti. Počas prvej fázy výcviku ich učia adaptovať sa na vojenský život a odborne ich pripravujú napríklad v taktickej či zdravotníckej oblasti. Zároveň sa ich snažia vycvičiť k telesnej zdatnosti a psychickej odolnosti. 


V teoretickej príprave absolventov učia o účinkoch jadrových, chemických a biologických zbraní a o opatreniach pri úniku toxických látok.

Slovensko plánuje dať na obranu 2 % z HDP.
Slovensko plánuje dať na obranu 2 % z HDP. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Záujemcov pochválil aj minister obrany Jaroslav Naď.

„Sú to skvelé správy – po rekordnom počte prihlášok do Ozbrojených síl SR máme aj rekordný počet vyhovujúcich uchádzačov, ktorí sú už na tej najlepšej ceste stať sa profesionálnymi vojakmi a vojačkami Ozbrojených síl SR,“ uviedol Jaroslav Naď (OĽaNO).

Odporúčané
Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu 3. apríla 2023, 12:30

Rezort prisudzuje množstvo záujemcov zlepšovaniu podmienok pre profesionálnych vojakov. Aj náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko ocenil vysoký záujem o službu v ozbrojených silách. 

„Pevne verím, že počas základného výcviku novoprijaté vojačky a vojaci získajú všetky potrebné zručnosti,“ povedal. Dodal, že všetci účastníci výcviku sú zaočkovaní proti koronavírusu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia