Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
12. januára 2022 o 20:39
Čas čítania 1:42
Martin Adam Pavlík

Reštaurácie si počas tretej vlny nepýtali covid passy. Kontrole sa vyhla takmer polovica neočkovaných, tvrdí prieskum

Reštaurácie si počas tretej vlny nepýtali covid passy. Kontrole sa vyhla takmer polovica neočkovaných, tvrdí prieskum
Zdroj: TASR/Roman Hanc
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Výsledky prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ naznačujú, že v rámci režimu OTP počas tretej vlny pandémie len štvrtina reštauračných zariadení pravidelne kontrolovala u návštevníkov covid pass alebo covid test.

Výsledky prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ naznačujú, že v rámci režimu OTP počas tretej vlny pandémie len štvrtina reštauračných zariadení pravidelne kontrolovala u návštevníkov covid pass alebo covid test. Takmer polovica nezaočkovaných, ktorí ich navštívili, tvrdí, že ich neskontrolovali nikdy.

Zároveň vyše 60 % ľudí sa počas novembra a decembra ocitlo na verejných interiérových miestach v blízkosti niekoho, kto nemal respirátor, a približne štvrtina osobne napomenula niekoho cudzieho, aby mal respirátor nasadený. 

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP


Výskum robili v období od 12. 12. do 16. 12. 2021. Vtedy na Slovensku platil lockdown spojený s núdzovým stavom a so zákazom vychádzania. Od 10. decembra bol lockdown zmiernený a boli otvorené všetky obchody pre očkovaných a ľudí, ktorí covid-19 prekonali.

Bez kontroly

Počet pacientov v nemocniciach kulminoval a epidemická situácia sa po vrchole tretej vlny na prelome novembra a decembra začala veľmi mierne zlepšovať. Približne 30 % ľudí navštívilo reštauračné alebo pohostinské zariadenie v čase, keď v ich okrese platil režim OTP. Medzi zaočkovanými a nezaočkovanými nebol v návštevnosti rozdiel.

Covid Pass
Zdroj: TASR/Martin Baumann


Tieto dve skupiny však odlišne opisujú skúsenosť s kontrolou covid passov alebo covid testov. Takmer polovica (47,4 %) nezaočkovaných, ktorí sa ani neplánujú dať zaočkovať, tvrdí, že pri vstupe do gastroprevádzok ich neskontrolovali.

Skúsenosť, že covid passy alebo testy neskontrolovali, má však približne len štvrtina (27,4 %) zaočkovaných. „Je zaujímavé, že zaočkovaní a nezaočkovaní opisujú značne inú realitu fungovania režimu OTP. Môže to však odzrkadľovať aj jednoduchý rozdiel v tom, ktoré reštaurácie a podniky si zaočkovaní a nezaočkovaní v čase OTP vyberali. Je dosť možné, že nezaočkovaní respondenti zámerne uprednostňovali tie zariadenia, v ktorých sa covid passy a testy nekontrolovali,“ komentovala výsledky prieskumu Jana Lindbloom zo Sociologického ústavu SAV.

Očkovaným prekáža nenosenie respirátora viac

Zaujímavé poznatky priniesol výskum aj v prípade nosenia respirátorov. Kým 40,9 % nezaočkovaných respondentov človeka bez respirátora stretlo a neprekážalo im to, tak u zaočkovaných to neprekážalo len 13,3 % opýtaných. Zhruba každý štvrtý dospelý človek počas delta vlny osobne napomenul niekoho, aby mal v interiéri (napr. v obchode, na úrade, na pošte alebo v autobuse) nasadený respirátor. 

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP/Ronald Zak


A čo respirátory na pracoviskách? Z odpovedí respondentov vyplýva, že v novembri a začiatkom decembra len 2 % ľudí pracovalo výlučne z domu a 4 % respondentov v práci s kolegami neprišlo do kontaktu. Drvivá väčšina opýtaných v kontakte s kolegami na pracovisku bola, pričom takmer 20 % respondentov malo pri kontakte s najbližšími kolegami vždy nasadený respirátor.

20 % ho malo väčšinou, 30 % niekedy áno a niekedy nie a približne 20 % nemalo respirátor nasadený nikdy. Opäť sa ukazuje, že kontakt bez respirátora majú vo výrazne vyššej miere nezaočkovaní ľudia, ktorí sa zaočkovať ani neplánujú (35,4 %), ako zaočkovaní (18,7 %).

Domov
Zdieľať
Diskusia