Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
31. decembra 2021, 8:54
Čas čítania 1:35
Ema Stanovská

Silvestrovský prehľad opatrení: Môžem ísť po ôsmej za kamarátmi? Koľko nás môže byť na jednom večierku? Môžem ísť do baru?

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Toto sú aktuálne opatrenia, ktoré platia na celom území Slovenska.

Na Slovensku platí aj naďalej núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila 25. novembra 2021. Viaceré mestá (ako Bratislava a Košice) rušia silvestrovské oslavy a ohňostroje, do ulíc vyráža policajná hliadka, ktorá bude kontrolovať dodržiavanie opatrení.

V hlavnom meste dostane pokutu aj ten, kto nebude dodržiavať zákaz používania pyrotechnických výrobkov. Aby si sa vyhol pokute, prečítaj si aktuálny prehľad platných opatrení. 

Môžem ísť po 20.00 h navštíviť kamarátov?

Sloboda pohybu a pobytu je od 17. decembra 2021 obmedzená zákazom vychádzania v čase od 20.00 h do 5.00 h. Inými slovami, po 20.00 h by si už mal sedieť doma (ak sa na teba nevzťahuje jedna z výnimiek). Tento zákaz by mal platiť do 9. januára 2022.

Môžem ísť na chatu?

Od 25. decembra sa otvorili aj hotely a penzióny vrátane hotelových reštaurácií pre očkovaných a tých, čo covid prekonali. Na chatu teda ísť môžeš, no musíš byť zaočkovaný alebo mať doklad o prekonaní a zároveň sa preukázať negatívnym testom (nie starším ako 72 hodín od odberu v prípade RT-PCR alebo LAMP testu, nie starším než 48 hodín v prípade antigénového testu alebo samotestu v hoteli). 

Koľko nás môže byť na jednom večierku?

Od 17. decembra 2021 platí v rámci núdzového stavu zákaz zhromažďovať sa v počte nad 6 osôb okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti.

Môžem ísť do reštaurácie alebo baru?

Hotelové reštaurácie môžu byť otvorené, ale vo svojich priestoroch môžu poskytovať jedlo iba pre ubytovaných návštevníkov a zatvoriť sa musia o 20.00 h. Reštaurácie, kaviarne a bary mimo hotelov sa budú môcť otvoriť až 3. 1. 2022. Do prevádzok sa dostanú len očkované osoby a tie, ktoré ochorenie COVID-19 prekonali. Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdajného okienka.

Môžem si ísť nakúpiť, zalyžovať či zacvičiť do fitka?

Od 10. decembra môžu byť v režime OP otvorené všetky obchody, základné služby starostlivosti o ľudské telo (kaderníctvo, holičstvo či manikúra), fitnescentrá (max. 6 osôb alebo 25 štvorcových metrov na 1 osobu), lyžiarske strediská, vleky, otvorené sedačkové lanovky a vleky (kabínkové lanovky max. 25 percent kapacity, vetranie a dezinfekcia), bohoslužby (max. 30 osôb alebo 25 štvorcových metrov na 1 osobu) a autoškoly.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Na prevádzky a služby, ktoré fungujú v režime základ a ktoré slúžia na obstaranie nevyhnutných životných potrieb, sa nevzťahuje zákaz vychádzania. Patria sem napríklad potraviny, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok, predajne s krmivom pre zvieratá, prírodné liečebné kúpele, služby technickej a emisnej kontroly vozidiel a podobne.

Domov
Zdieľať
Diskusia