Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 19:36
Čas čítania 1:05
Ivan Koribanič

V kresle vydržala len pár hodín. Švédsky parlament zvolil za šéfku vlády prvýkrát v histórii ženu

V kresle vydržala len pár hodín. Švédsky parlament zvolil za šéfku vlády prvýkrát v histórii ženu
Zdroj: TASR/AP
ZAUJÍMAVOSTI POLITIKA
Uložiť Uložené

Historicky prvá švédska premiérka Magdalena Anderssonová odstúpila zo svojej pozície len niekoľko hodín po tom, čo ju do tejto funkcie vymenovali.

Za premiérku ju vyhlásili v stredu, jej rezignácia prišla krátko po tom, čo jej koaličný partner odišiel z vlády a ňou navrhovaný rozpočet neprešiel, píše BBC. Namiesto toho parlament odhlasoval rozpočet zostavený opozíciou, ktorej súčasťou je krajná pravica. „Oznámila som hovorcovi, že chcem odstúpiť,” povedala Anderssonová novinárom.

Zástupcovia koaličnej Strany zelených vládu opustili s tým, že to, že rozpočet navrhla krajná pravica a prešiel parlamentom, akceptovať nemôžu. Anderssonová dúfa, že sa opäť stane premiérkou ako líderka vlády jednej strany. „Podľa ústavnej praxe by mala koalícia podať demisiu, ak jedna zo strán odíde,” povedal predseda parlamentu Andreas Norlén. Ten oznámil, že sa o ďalšom postupe poradí s členmi parlamentu.

Do premiérskej stoličky sa vo Švédsku dnes posadila žena vôbec po prvý raz, odkedy pred sto rokmi dostali tamojšie ženy právo voliť. Švédske právo hovorí, že na zvolenie do funkcie stačí, aby proti kandidátovi nehlasovala väčšina. V prospech Anderssonovej teda boli aj politici, ktorí sa hlasovania zdržali. Riksdag (švédsky parlament – pozn. red.) sa skladá z 349 členov. 174 z nich hlasovalo proti zvoleniu Anderssonovej. Okrem 117 poslancov, ktorí prvú ženu vo funkcii podporili, sa ďalších 57 zdržalo a zvíťazila teda o jediný hlas.

Magdalena Anderssonová je bývalá juniorská šampiónka v plávaní z univerzitného mesta Uppsala. Svoju politickú kariéru naštartovala v roku 1996 ako poradkyňa vtedajšieho premiéra Gorana Perssona. Predtým ako sa Magdalena stala prvou ženou vo funkcii, bolo Švédsko jediným severským štátom, ktorý nikdy nemal ženu ako premiérku.

Anderssonová sa môže podľa zákona uchádzať o post premiéra znovu. Strana zelených jej ako bývalý koaličný partner prisľúbila prípadnú podporu. Ak by sa znovu stala premiérkou, viedla by krehkú väčšinovú vládu a musela by postupovať podľa už schváleného pravicového rozpočtu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia