Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2021, 11:30
Čas čítania 10:09
Adam Novosad

Bude na Vianoce potrebný lockdown? Pre zaočkovaných sa epidémia skončila, k antivaxerom nemám sympatie, hovorí epidemiológ Pavelka

REFRESHER KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Koronavírus už nad nami bude ako Damoklov meč visieť navždy a je len na nás, ako sa s ním naučíme žiť, hovorí epidemiológ Martin Pavelka.

„Ak si vyberiem očkovanie, je to bezpečné a nemá to skoro žiadne riziká. V prípade druhej voľby má človek 15-percentné riziko, že bude trpieť dlhým covidom, čo je samo osebe veľké riziko, lenže čím ste starší, tým viac sa u vás zvyšuje predpoklad hospitalizácie a smrti,“ konštatuje epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR.

V čase, keď krajiny ako Dánsko, Veľká Británia či Švédsko radikálne uvoľňujú opatrenia a z koronavírusu sa stala sezónna choroba, Slovensko dopláca na nízku zaočkovanosť a opätovne sa začínajú zapĺňať nemocničné lôžka. 

My sme preto chceli vedieť, ako bude vyzerať náš každodenný život s variantom koronavírusu delta v najbližších týždňoch. Minulý rok vírus prinútil Slovensko žiť v tvrdom lockdowne niekoľko mesiacov, ale tento rok podľa Pavelku bude situácia vyzerať inak. Pre zaočkovaných sa epidémia skončila a obmedzenia nebudú príliš pociťovať, ale tretím dávkam sa nevyhneme.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako je možné, že po voľnom lete opäť pribúdajú tisíce nových prípadov.
  • Či dnes vieme, že koronavírus nebezpečne mutuje tak, aby obišiel vakcíny.
  • Či bude treba na Vianoce lockdown ako minulý rok.
  • Ako budeme chodiť na Vianoce k blízkym alebo na silvestrovské chaty.
  • Že sa tretej, štvrtej ani piatej či pravidelnej dávke vakcíny nevyhneme.
  • Prečo nemá epidemiológ Martin Pavelka nijaké sympatie k ľuďom, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať.
  • Že jedinou možnosťou je očkovanie alebo riziko ťažkého priebehu.
  • Prečo ho sklamalo, že polícia prestala prísne kontrolovať hranice.
Martin Pavelka
Zdroj: archív Martina Pavelku

Aj toto leto sme žili, akoby koronavírus ani neexistoval, ale s príchodom septembra zase pribúdajú tisícky prípadov. Mnohí ľudia sú z toho unavení alebo si rovno myslia, že ide o hru mocných. Má to logickejšie vysvetlenie?

Takýto cyklus sa bude opakovať vždy. Nie je to len prípad koronavírusu, ale mnohých respiračných ochorení ako chrípka. Čo to spôsobuje? V lete sme vonku, je príjemné počasie a menej času trávime v uzavretých priestoroch, kde sa najlepšie šíria respiračné choroby. Naopak, na otvorených priestranstvách v letných mesiacoch je šírenie zanedbateľné.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Prvým faktorom je leto a druhým faktorom začiatok školského roka v septembri. Škola je ideálne prostredie na šírenie akejkoľvek choroby, lebo máte na jednom mieste stovky detí a malých detí, u ktorých býva hygiena na nižšej úrovni, keďže deti sa všetkého dotýkajú či čokoľvek si strčia do úst.

Keď dieťa A nakazí dieťa B, netrvá dlho, kým nakazí celú jeho rodinu, a odrazu máme po lete v septembri tisíce nových prípadov denne.

Všade sa rozpráva o variante delta, ale už sme počuli aj to, že sa objavili mutácie, na ktoré vakcína nezaberá. Čo sa momentálne deje s vírusom? 

V skratke – v prírode sa všetko mení v čase. Evolúcia nepracuje len na ľuďoch, ale na každom živom organizme. Nové varianty budú prichádzať bez akýchkoľvek pochýb a možno nás čaká ďalšia hrozba. Vidíme to v schopnosti nových mutácií obchádzať vakcíny – vznikne nový variant s novými vlastnosťami, a tak sú vakcíny zase o trochu menej účinné.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis

Čo to znamená, že vedia obchádzať vakcíny?Pri variante alfa mal človek vysokú ochranu pred nákazou už po prvej dávke, ale pri variante delta chráni plné očkovanie najúčinnejšou vakcínou na približne 80 percent. Vírus si našiel štrbinku a vie vakcíny jemne obísť. A každý vírus sa bude snažiť prekonať všetky zábrany, ktoré predeň postavíme.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Prvou prekážkou bol lockdown, lenže prišla evolúcia a vírus sa stal infekčnejším, takže napriek lockdownu vie nakaziť kohokoľvek. Druhou prekážkou boli vakcíny. Aj to vytvorilo evolučný tlak, a tak sa teraz vírus snaží pretlačiť a obísť schopnosť vakcín vytvoriť v organizme imunitu. Možno to príde o rok, možno o dva, ale je pravdepodobné, že vírus zmutuje tak, aby boli terajšie vakcíny neúčinné.

Rýchly pád počtu prípadov existuje len v prostredí perfektnej vakcíny. Kolektívnu imunitu dosiahnuť nevieme.

Český epidemiológ Roman Prymula skonštatoval, že s koronavírusom sa skrátka musíme naučiť žiť. V takej Veľkej Británii majú plné futbalové štadióny, minimálne obmedzenia, ale hlavne vysokú zaočkovanosť. Je zaočkovanosť najdôležitejším faktorom, ako sa vrátiť do normálu aj na Slovensku?

Existujú iba dva spôsoby, ako si vybudovať imunitu. Buď sa nakazíte a prekonáte koronavírus, alebo sa dáte zaočkovať. Iné spôsoby neexistujú. Ak si vyberiem očkovanie, je to bezpečné a nemá to skoro žiadne riziká. V prípade druhej voľby má človek 15-percentné riziko, že bude trpieť dlhým covidom, čo je samo osebe veľké riziko, lenže čím ste starší, tým viac sa u vás zvyšuje predpoklad hospitalizácie a smrti.

Kto by si nevybral očkovanie? Teraz som bol vo Veľkej Británii, kde majú plné metro aj autobusy, sedeli sme s kamarátmi v plnom pube s ľuďmi „nasáčkovanými“ jeden pri druhom. V Londýne platí nepísané pravidlo, že o koronavíruse sa nerozpráva, nikto o ňom nepočúva ani ho nevidí. Každý je tam plne zaočkovaný, nájsť nezaočkovaného človeka je rarita, pretože pre nich ide o samozrejmú vec.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

My sme v histórii eradikovali len jediný vírus pravých kiahní, pričom napríklad obrnu sa snažíme eradikovať už skoro celé storočie. Koronavírus tu už s nami bude na večné časy a my sa s ním musíme naučiť žiť. Ako? Jedine s očkovaním.

Budúcnosť vidím medzi kontrolou a elimináciou vírusu. Vo vysoko zaočkovaných regiónoch sa koronavírus šíriť nebude, ale ak niekde klesne hladina imunity, tak sa vrátia nové vlny. Toto bude budúcnosť žitia.

Minister Lengvarský nedávno povedal, že podľa prognóz očakáva silnú tretiu vlnu, ale na Vianoce by sa už mohol vírus pomaly vytrácať. Vy to vidíte inak. Ako?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103773 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či bude na Vianoce treba lockdown ako minulý rok.
  • Ako budeme chodiť na Vianoce k blízkym alebo na silvestrovské chaty.
  • Že sa tretej, štvrtej ani piatej či pravidelnej dávke vakcíny nevyhneme.
  • Prečo nemá epidemiológ Martin Pavelka nijaké sympatie k ľuďom, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať.
  • Že jedinou možnosťou je dať sa zaočkovať alebo si vybrať možnú smrť.
  • Prečo ho sklamalo, že polícia prestala prísne kontrolovať hranice.
Domov
Zdieľať
Diskusia