Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2021, 12:12
Čas čítania 2:01
Daniel Mikolášik TASR

O Čaputovej prejave v OSN píšu aj prestížne zahraničné médiá: z 34 svetových lídrov bola jediná žena

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Zuzana Čaputová na konferencii OSN upozornila aj na to, ako sa Slovensko snaží bojovať proti klimatickým zmenám.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vystúpila na 76. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Vo videopríhovore v rámci všeobecnej rozpravy upozornila na potrebu boja proti klimatickým zmenám, ale aj na to, aby boli vakcíny dostupné pre všetkých.

O jej príhovore pre medzinárodnú organizáciu píšu aj prestížne zahraničné médiá, medzi nimi aj americký Bloomberg. Ten poukázal na fakt, že Zuzana Čaputová bola spomedzi 34 svetových lídrov, ktorí počas dňa na konferencii vystúpili, jediná žena. 


„Na celom svete bolo podaných viac ako päť miliárd dávok (proticovidových) vakcín, ale z toho takmer 75 percent len v desiatich krajinách. V päťdesiatich krajinách sveta je navyše menej ako päťpercentná zaočkovanosť, pričom v polovici z nich dosahuje úroveň zaočkovania len jedno percento. Tento stav je zlyhaním medzinárodnej politiky, na ktoré sa pozeráme v priamom prenose,“ povedala prezidentka Čaputová.

Zuzana ČaputováOSN
Zdroj: TASR/AP


„Vakcíny musia byť dostupné pre všetkých, a preto Slovensko bude pokračovať v podpore projektu COVAX,“ avizovala. 

Slovenská prezidentka ďalej vyzvala medzinárodné spoločenstvo na rozhodnejšie a rýchlejšie kroky v boji proti klimatickým zmenám, pričom pripomenula augustovú správu Medzivládneho panela o zmene klímy (IPCC), ktorá konštatovala, že svet sa otepľuje oveľa rýchlejšie, ako sa doteraz predpokladalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia