Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2021, 16:14
Čas čítania 0:30
Richard Bonde

Meteorológovia varujú: do Európy sa blíži polárny vír, tohtoročná zima bude dlhá a studená

NEWS POČASIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ten oddeľuje troposféru od stratosféry, v ktorej môže byť až 20 stupňov pod nulou.

Už od začiatku septembra predpovedajú európski meteorológovia tuhú zimu. Upozorňujú na takzvaný polárny vír, ktorý sa približuje k svetadielu. Informovala o tom televízia Markíza na svojom webe.

Výskyt polárnych vírov sa v nepravidelných cykloch nad Európou a Severnou Amerikou objavuje už roky. Výrazne ovplyvňuje zimné počasie vrátane teplôt, zrážok aj vetra.

Polárny vír je veľká cyklóna, ktorá oddeľuje troposféru od stratosféry s arktickým vzduchom. Vír tlačí mrazivý vzduch s teplotami od –20 do –10 °C nižšie, hlbšie do troposféry. To by sa na teplomeroch mohlo začať prejavovať už v decembri.

Ak polárny vír zasiahne aj územie strednej Európy, podľa odborníkov bude zima u nás trvať dlho a bude intenzívna s veľmi nízkymi teplotami. Najchladnejší by mal byť február, no meteorológovia zatiaľ presne nevedia, aký studený môže byť.

Domov
Zdieľať
Diskusia