Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2021, 22:12
Čas čítania 0:44
Daniel Mikolášik

V tisícročnej hrobke objavili pochovanú nebinárnu osobu. Vedci tak začali spochybňovať rodové stereotypy v staroveku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Osoba pochovaná v hrobke sa podľa všetkého neidentifikovala ani ako muž, ani ako žena.

Vedci analyzovali 1 000 rokov staré pozostatky človeka z hrobu vo Fínsku. Podľa skúmania DNA tela pochovaného v ženskom odeve s mečmi prišli na to, že jedinec mal Klinefelterov syndróm. Výskum naznačuje, že nebinárne osoby boli aj v starovekých dobách spoločnosťou prijímané a navyše boli rešpektovanými členmi komunít, píše Guardian.

Klinefelterov syndróm je genetické ochorenie, kedy sa u muža vyskytne jeden chromozóm Y a dva alebo viac chromozómov X, pričom normálne býva prítomný len jeden. Podľa štúdie publikovanej v žurnáli European Journal of Archaeology, ktorý vydáva Cambridge University Press, sa osoba uložená v hrobke neidentifikovala ani ako muž, ani ako žena.

Hrob prvýkrát objavili ešte v roku 1968 v obci Hattula na juhu Fínska a údajne prináležal vysoko postavenej nebinárnej osobe. Našli v ňom cennosti, šperky, brošne, ale aj časti vlneného oblečenia, ktoré naznačovali, že osoba bola pochovaná v typickom ženskom kostýme tej doby.

Okrem toho však v hrobke objavili aj dva meče a doplnky, ktoré v tom období väčšinou patrili výlučne mužom. Archeológovia sa dlho domnievali, že v hrobke museli byť pochované dve telá. Napokon však vďaka DNA analýze zistili, že išlo o jednu nebinárnu osobu. Výskum tak spochybňuje dlhodobé presvedčenie o rodových stereotypoch v starovekých spoločnostiach.

rekonštrukcia hrobu
Zdroj: Veronika Paschenko/European Journal of Archaeology
Domov
Zdieľať
Diskusia