Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2021, 12:25
Čas čítania 4:50
Viktor Kniš Kamila Šebestová

ZÁZNAM: Kotlebovci na proteste varili a žiadali odchod prezidentky. Pokračovať budú v piatok (+ foto a video)

NEWS OČKOVANIE PROTEST VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

V hlavnom meste sa koná ďalší veľký protest, na ktorý zvážal ľudí aj Marian Kotleba. Avizuje blokádu Bratislavy, polícia upozorňuje, že je pripravená zakročiť.

• V hlavnom meste prebieha od ranných hodín protest proti opatreniam, testovaniu, očkovaniu, prezidentke Zuzane Čaputovej a vláde Eduarda Hegera.

• Protestujúci sa pokúsili zablokovať dopravu, polícia však okamžite zasiahla a ťažkoodenci vytlačili demonštrantov naspäť na chodník.

• Demonštrácie budú podľa organizátorov pokračovať aj v piatok od 8.00 h ráno, opäť na Hodžovom námestí.

Sledovanie protestov naživo sme ukončili, ďakujeme za pozornosť. 

17:13 – Ohlásený protest proti opatreniam pred prezidentským palácom sa oficiálne končí, na Hodžovom námestí postáva už len niekoľko vytrvalcov. Demonštrujúcich je maximálne sto, už však nekričia žiadne heslá, rozkladajú techniku. Pokračovať budú v piatok od 8.00 h, keď majú opäť oficiálne nahlásenú demonštráciu s rovnakými požiadavkami – demisia vlády a odchod prezidentky Zuzany Čaputovej, proti ktorej sa počas dnešného dňa viackrát vulgárne vyjadrovali. 

Počasie by v piatok malo byť pre demonštrantov ústretovejšie. Polícia sa zatiaľ nevyjadrila, či a akým spôsobom bude zabezpečovať poriadok v hlavnom meste. 

Odporúčané
VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt 3. mája 2023, 14:01

17:01 – Konzílium odborníkov zverejnilo na internete výzvu politikom, aby podporovali očkovanie proti ochoreniu covid-19 a prijímali opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti. K výzve sa môže pripojiť aj verejnosť.


Konzílium vyzýva politikov, aby nepoužívali boj s pandémiou na dosahovanie politických cieľov a aby podporovali očkovanie a prijímali opatrenia, ktoré budú viesť k zvýšeniu zaočkovanosti obyvateľov.

16:30 – Protesty budú podľa organizátorov prebiehať aj v piatok. Momentálne je už situácia pokojná a pravdepodobne sa už nič vážnejšie nestane. Nehrozí ani blokáda ciest, ktorú priaznivci Mariana Kotlebu pôvodne avizovali. 

15:59 – Mestská polícia Bratislava doteraz zaznamenala pre štvrtkové protesty v hlavnom meste len minimálne narušenie verejného poriadku. Situáciu naďalej monitoruje v spolupráci so štátnou políciou.

Na Námestí slobody mestská polícia riešila neoprávnené zabratie verejného priestranstva a na Hodžovom námestí zas nepovolenú hudobnú produkciu. „Obidva prípady boli odstúpené na ďalšie konanie príslušnej mestskej časti,“ spresnila Krajčovičová.

p
Zdroj: Refresher

15:43 – Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová na margo štvrtkových protestov v Bratislave skonštatovala, že sloboda prejavu a právo na verejné deklarovanie názoru sa nesmú uplatňovať na úkor bezpečného života ani za cenu porušovania zákonov.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

„Pri prezidentskom paláci prebieha zhromaždenie, ktorého účastníci sa pokúšajú bezpečný život priamo atakovať – priamymi útokmi, konfliktmi, výtržníctvom a pokusmi o blokovanie dopravy. Ale tiež zhromažďovaním veľkého počtu ľudí v období pandémie bez rúšok či respirátorov,“ poznamenala šéfka staromestskej samosprávy.

15:09 – Členov Občianskeho tribunálu zatkla polícia, oznámila v rámci prejavu organizátorka protestu. Ide o dvoch ľudí, o ktorých už skôr informovala polícia. 

15:05 – Organizátorka protestov o sebe tvrdí, že nie je antivaxerka a očkovanie podľa nej nie je kameňom úrazu.

Protest bude podľa organizátorky pokračovať aj naďalej, vzhľadom na účasť však neočakáva, že atmosféra by mala eskalovať. Provokatéri síce prítomní boli, medzičasom sa však premiestnili alebo odišli.

Organizátori tejto demonštrácie ohlásili požiadavky zo svojej deklarácie. Najvyšších ústavných činiteľov žiadajú o návrat dodržiavania ústavných práv a slobôd občanov, ako aj dodržiavanie ľudských práv vyplývajúcich z Charty OSN.


„Žiadame zrušiť zákony, ktoré nie sú v súlade s Ústavou SR. Je ich sedem. Žiadame vrátiť suverenitu, zvrchovanosť a nezávislosť pre občanov, ako aj pre orgány štátnej správy SR,“ vyhlásili. Poslancov parlamentu vyzvali, aby sa vzdali svojich mandátov. Žiadajú nové parlamentné voľby a vyvodenie zodpovednosti za zneužívanie právomoci voči konkrétnym osobám a orgánom.

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

14:35 – Dopravný podnik Bratislava (DPB) doteraz eviduje pre štvrtkové protesty v hlavnom meste dva incidenty. Pre TASR to uviedol hovorca dopravcu Martin Chlebovec.
Prvý incident sa týkal zablokovanej Panónskej cesty, kde v čase od 10.54 h do 11.14 h prišlo k obmedzeniu dopravy, a teda aj premávky autobusových liniek 91, 93 a 94.

„Pre druhú blokáciu komunikácie na Hodžovom námestí, ktorá trvala od 12.17 h do 12.31 h, bol DPB nútený prerušiť premávku liniek 203, 207 a 212,“ spresnil Chlebovec.

14:15 – Polícia zadržala na proteste na bratislavskom Hodžovom námestí dvoch ľudí. Ide o demonštrujúcich, ktorí sa presunuli z neohláseného protestu z Námestia slobody.

„Krátko po 12.00 h prišlo viacero osôb z neoznámeného zhromaždenia na Námestí slobody medzi účastníkov oznámeného zhromaždenia na Hodžovom námestí, kde narušili jeho priebeh a následne vyprovokovali blokádu vozovky,“ uviedla bratislavská polícia, ktorá proti blokácii zasiahla a protestujúcich vytlačila späť na námestie.

„Na osobnej slobode boli obmedzené celkovo dve osoby, ktoré boli predvedené na príslušné policajné oddelenie,“ spresnila polícia. Skupina protestujúcich z Námestia slobody sa presunula na policajné oddelenie do Starého Mesta, kde žiadajú pustiť zadržaných.

13:59 – Atmosféra na protestoch je momentálne veľmi pokojná, protestujúci neskandujú ani nekričia žiadne heslá. Niektorí ľudia na Hodžovom námestí naznačovali, že by ešte chceli blokovať dopravu, pravdepodobne však čakajú na posily. 

Odporúčané
Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? 15. decembra 2022, 16:00

13:45 – Kotlebova ĽSNS pripravila pre demonštrantov aj občerstvenie v podobe držkovej polievky na Námestí slobody. Novinárov ponúkajú ochutnávkou, keď sa priblížia, aby si jedlo odfotili.

Guľáš
Zdroj: Instagram/Gabriela Kajtárová
protest
Zdroj: Refresher

13:29 – Všetky cesty sú síce prejazdné, ale zastávka trolejbusov je obsluhovaná len asi na polovicu, zastavujú iba niektoré linky. 

13:27 – Na Hodžovom námestí sa rozpršalo, niektorí demonštranti sa skrývajú v podchodoch, iní zostávajú stáť pod dáždnikmi a počúvajú hudbu. 

13:15 – Na pódiu ktosi skonštatoval, že na protest by prišlo viac ľudí, ale nemajú sa do Bratislavy ako dostať, pretože podľa rečníka je viac ako milión Slovákov na hranici chudoby. 

13:05 – Dopravný podnik Bratislava (DPB) informuje o obnove liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) 203, 207 a 212, ktoré úsekom premávajú. Zelená vlna RTVS zároveň odporúča vodičom vyhnúť sa úseku vzhľadom na možné blokády protestujúcich.

12:30 – Na Hodžovo námestie prišla záchranná služba, jeden z účastníkov protestu bol zranený. 

„Po vykonaní služobného zákroku bola ošetrená jedna osoba z dôvodu podozrenia z epileptického záchvatu a jeden člen antikonfliktného tímu z dôvodu náhleho zhoršenia jeho zdravotného stavu,“ informovali policajti. 

pppp
Zobraziť galériu
(5)

12:16 – Demonštrujúci zablokovali cestu pri Hodžovom námestí v Bratislave. Na mieste sú aj policajní ťažkoodenci, protestujúcich začali postupne vytláčať z cesty naspäť na chodník. Skupina protestujúcich chcela zablokovať aj cestu pri Námestí slobody. V centre Bratislavy sa začali tvoriť kolóny.

protest
Zdroj: Refresher

12:10 – Organizátori demonštrácie deklarujú, že chcú na Hodžovom námestí zotrvať až do 28. augusta. Dovtedy majú oficiálne ohlásené protesty. Tvrdia, že neprišli vyvolávať konflikty, ale chcú slušne komunikovať a vyjadriť svoj nesúhlas s opatreniami v súvislosti s pandémiou ochorenia covid-19 či s očkovaním proti ochoreniu. Na mieste je aj štátna a mestská polícia. Okraj námestia lemujú policajní ťažkoodenci. Polícia deklaruje, že bezpečnostnú situáciu v Bratislave od ranných hodín monitoruje a priebežne vyhodnocuje. 

12:00 „Jeden z účastníkov, ktorý sa postavil na pódium, sa pýta ostatných účastníkov, či sú za to, aby novinárov postavili pred súdne tribunály v prípade, že by vládli ich sily,“ píšu Aktuality.sk

Odporúčané
Slováci sa vtipnými memes vysmievajú z hroziaceho pádu Hegerovej vlády. Zo Sulíka spravili vypočítavého Forresta Gumpa Slováci sa vtipnými memes vysmievajú z hroziaceho pádu Hegerovej vlády. Zo Sulíka spravili vypočítavého Forresta Gumpa 13. decembra 2022, 14:00

11:40 – Ľudia, ktorí prichádzajú na protest ako prívrženci kotlebovcov, zablokovali tesne pred poludním Panónsku cestu v Petržalke. Doprava sa pohla asi po 15 minútach po príchode polície. Informovali o tom Bratislavské noviny. Doprava sa postupne rozbieha.

Na miesto smerovala polícia, po chvíli sa doprava pohla. (bratislavskenoviny)

11:00 – Pravdepodobne aj vzhľadom na silný lejak je na námestí len do 200 ľudí, ťažkoodenci sa rozmiestnili na svoje pozície. Demonštranti na nich kričia „hanba“. Čoskoro sa očakáva príchod autobusov z iných častí Slovenska. 

10:00 – Bratislavská polícia od včerajšieho dňa avizuje, že je pripravená zakročiť. „V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore zakročí, a to formou intervenčného zásahu poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať,“ píšu policajti v stanovisku. Tých, ktorí sa na proteste nezúčastnia, žiadajú, aby sa zdržiavali ďalej od miesta konania. 

9:30 – Hlavná časť protestu, ktorý organizuje extrémistická ĽSNS, sa bude konať pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí. Predpokladá sa však, že protestujúci sa rozdelia minimálne na dve skupiny.

Neprávoplatne odsúdený predseda ĽSNS Marian Kotleba udalosť nazýva „blokádou Bratislavy“, zatiaľ však nie je jednoznačné, ktoré časti mesta plánuje blokovať a ako. Počas uplynulého štvrtka sa viac ako tisícke demonštrantov podarilo zablokovať Staromestskú ulicu a niekoľko ďalších priľahlých ulíc.

Odporúčané
VYSVETĽUJEME: Koľko minie Slovensko na armádu, školstvo či zdravotníctvo v roku 2023? Takto je vyskladaný nový rozpočet VYSVETĽUJEME: Koľko minie Slovensko na armádu, školstvo či zdravotníctvo v roku 2023? Takto je vyskladaný nový rozpočet 10. novembra 2022, 9:30

9:00 – Počasie dnes pravdepodobne nebude demonštrantom priať. Na území hlavného mesta meteorológovia očakávajú podľa radarov zrážky minimálne počas celého dopoludnia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia