Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2021, 15:42
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Rusko si chce privlastniť šampanské. Francúzski výrobcovia žiadajú diplomatov, aby zasiahli

Rusko si chce privlastniť šampanské. Francúzski výrobcovia žiadajú diplomatov, aby zasiahli
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Nový, absurdný ruský zákon chce, aby sa šampanským v krajine nazýval domáci sekt. Aj najkvalitnejšie skutočné šampanské z Francúzska chcú nazývať „šumivé víno“.

Rusko si plánuje prisvojiť označenie „šampanské“ pre lokálne sekty. Všetky ostatné podobné bublinkové produkty, ktoré nevyrobili v Rusku, budú nazývať „šumivé víno“. Legislatívu už schválili, v piatok ju podpísal aj prezident Vladimir Putin, informuje Russia Today. Spustilo to diplomatickú vojnu, otázne však je, ako sa k situácii postavia európski diplomati. 

Ozvali sa už aj francúzski výrobcovia vína, ktorí zatiaľ pohrozili, že zastavia všetky dodávky svojich produktov do Ruska. Dôvodom je, že práve oni sú držiteľmi kontrolovaného označenia pôvodu vína, na základe ktorého sa originálnym „šampanským“ môže nazývať iba produkt pochádzajúci z konkrétneho regiónu Champagne vo Francúzsku. Toto pravidlo však dlhodobo dodržiavajú len krajiny, ktoré podpísali Lisabonskú zmluvu, čo sa Ruska netýka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia