Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2016, 17:30
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Z Bratislavy do Viedne len za 8 minút? Európsky Hyperloop sa predsa len stane realitou!

TECH ELON MUSK EURÓPA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Futuristický vlak bude premávať aj na našom území.

Určite ste počas posledných dní postrehli špekulácie, ktoré hovorili o možnostiach vzniku ambiciózneho projektu vizionára Elona Muska aj na území Slovenska. Nakoniec to však podľa čerstvých informácií z webu The Verge vyzerá tak, že Hyperloop predsa len spojí európske krajiny, čo znamená, že budeme môcť cestovať rýchlosťou až 1200 kilometrov za jednu jedinú hodinu. Z Bratislavy do Viedne by sme sa tak mali dostať za neuveriteľných osem minút. Start-up Hyperloop Transportation Technologies, ktorý je poverený realizáciou, novinku oznámil ešte len dnes, pričom niekoľko slov na margo uskutočnenej dohody so slovenskou vládou stihol vyjadriť aj náš minister hospodárska, Vasil Hudák. "Takýto druh prepravného systému zmení koncept prepravy a zlepší medzištátnu kooperáciu v Európe."

Dohoda medzi Hyperloop Transportation Technologies (HTT) a vládou zatiaľ ale hovorí iba o analyzovaní prostredia, bližších možnostiach spolupráce a ďalších dôležitých faktorov, čo predstavuje nevyhnutný krok, ktorý musí byť uskutočnený ešte pred realizáciou činností týkajúcich sa už samotnej výstavby. "Slovensko pristúpením na inovácie akou je Hyperloop opäť potvrdilo svoju pozíciu najpokrokovejšej krajiny," uviedol na margo dohody CEO HTT Bibop Gresta.

Z Bratislavy do Viedne len za 8 minút? Európsky Hyperloop sa predsa len stane realitou!

Hyperloop, alebo inými slovami moderný vlak, predstavuje unikátny dopravný projekt pozostávajúci z kompaktnej prepravnej kapsule v rôznych podobách a špeciálnej, uzavretej dráhy pripomínajúcej akési potrubie s priehľadnými stenami, ktorá má vo vnútri vákuum, vďaka čomu umožňuje tak rýchle cestovanie. Pohyb kapsule bude navyše zabezpečovať magnetická levitácia, čim tvorcovia futuristického dopravného prostriedku eliminujú negatívne mechanické vplyvy, aké vznikajú pri pohybe klasického vlaku po koľajniciach.

Z Bratislavy do Viedne len za 8 minút? Európsky Hyperloop sa predsa len stane realitou!
Späť
Zdieľať
Diskusia