Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2015, 11:11
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Jeremy Clarkson odchádza, Top Gear je zrušený! Čo stojí za (úplným) koncom?

TECH
Uložiť Uložené

Osud najúspešnejšieho automobilového programu na svete a zároveň jedného z najúspešnejších a najzaujímavejších televíznych programov v histórii celkovo, je v troskách.

Ak patríte aj vy medzi skalných fanúšikov britského Top Gearu, určite ste sa dnes tešili na ďalší, 8. diel 22. série. Ako sme vás však počas práve končiaceho týždňa informovali, v uplynulých dňoch došlo k závažným udalostiam, ktoré viedli k suspendovaniu hlavného protagonistu, Jeremyho Clarksona, a zároveň k neodvysielaniu ďalšieho dielu počas nasledujúcej, teda dnešnej nedele. Zo začiatku vcelku nevinne vyzerajúca kauza, do ktorej bol miestami vrhaný závan marketingových ťahov, však medzičasom začala naberať na obrátkach a v súčasnosti svojím mediálnym priestorom zatienila aj dnešným dňom končiaci tohtoročný autosalón v Ženeve.

Všetko to začalo 10. marca, kedy sa na povrch prevalil konflikt Jeremyho Clarksona s producentským štábom, a teda jeho následnej suspendácie. Prvotné informácie zo strany BBC boli naozaj strohé, hovorili len o tom, že odvolanie sa týka výhradne Clarksona, pričom vysielanie nasledujúcej časti bolo zrušené. Ako sa neskôr ukázalo, BBC sa rozhodlo pozastaviť, respektíve zbaviť svojej funkcie lídra svätej moderátorskej trojky skrz jeho spor s 36-ročným asistentom produkcie. Oisin Tymon (na fotke nižšie vľavo) sa mal totiž počas nedávneho "stretnutia" štábu Top Gearu v luxusnom hoteli Simonstone Hall postarať, okrem iného, o stravu, ktorá mala byť pripravená pre zúčastnených, vrátane trojice hlavných aktérov. Tí sa však i napriek presunu na dané miesto vrtuľníkom zdržali, čo viedlo k tomu, že o pár hodín prepásli naplánovanú večeru a v čase ich príchodu bola k dispozícii len studená strava, keďže v neskorých hodinách samotní kuchári z hotelovej kuchyne už odišli. A tu vzniká spomínaný konflikt, ktorý mál viesť k napadnutiu Tymona Clarksonom, keďže moderátor trval na plnohodnotnej večeri (steaku) a zodpovednosť za občerstvenie niesol práve Tymon.

Jeremy Clarkson odchádza, Top Gear je zrušený! Čo stojí za (úplným) koncom?


Nad tým, čo presne sa v hoteli stalo, však stále visí ako-také rúško tajomstva, keďže celú situáciu BBC vyhodnotilo a následne charakterizovalo slovíčkom "fracas". To síce obletelo celý svet a väčšinu médií, no vo voľnom preklade môže predstavovať klasickú výmenu názorov, ale aj bitku, ostatne i v angličtine môže pojem v podstate znamenať všetko od slovného napadnutia až po to fyzické. Strohosť a v istom slova zmysle teda nepresný popis situácie veľa svetla do konfliktu neprinieslo, ako sa ale ukazuje časom, predsa len malo dôjsť k fyzickému kontaktu. Po vyše 40-minútovom výstupe Clarksona, následnej ostrej výmene názorov a označenia Tymona za ”lazy, Irish c***", mal prísť zo strany moderátora úder päsťou do tváre producenta. Situácia bola natoľko vážna, že Oisin Tymon musel byť prevezený do neďalekej nemocnice, kde bol ošetrený. Jeden zo zdrojov dokonca hovorí, že počas úderu Clarkson vykríkol, ”You’ll be on the dole tomorrow. I’m going to make sure you will not have a job.", pričom slovo "dole" predstavuje v britskej angličtine podporu v nezamestnanosti.

Jeremy sa nakoniec svojho steaku dočkal, keďže akonáhle sa o danej situácii dozvedel riaditeľ hotela Robert Scott, vlastnoručne mu ho pripravil. Z nevinného problému sa tak vykľula vraj naozaj ostrá výmena názorov, ktorá mala vyprovokovať známeho moderátora až k fyzickému napadnutiu člena produkcie. Ten si prakticky okamžite zohnal právnika, ktorý ho momentálne zastupuje a ako sa nechal najnovšie počuť, počká na verdikt BBC, ktorý doteraz nepoznáme. K celej kauze sa odstupom času vyjadrili aj Jeremyho parťáci. I tentokrát sme boli svedkami viac-menej vtipných reakcií a posmeškov prostredníctvom Twitteru, ktoré sme vám priniesli naposledy. Krátko na to sa objavilo aj (tiež pomerne vtipné) video, na ktorom sa novinári Jamesa Maya pýtajú na detaily k danému večeru, ako však Captain Slow uviedol, v tom čase bol značne pod vplyvom alkoholu (pravdepodobne nebol jediný) a dokopy si nič nepamätá.

Jeremy Clarkson odchádza, Top Gear je zrušený! Čo stojí za (úplným) koncom?
Jeremy Clarkson odchádza, Top Gear je zrušený! Čo stojí za (úplným) koncom?

Jednou z najväčších zaujímavosti celej tejto kauzy je aj fakt, že doterajšie oficiálne vyjadrenia pochádzajú z oddelenia BBC News a prichádzali formou, akoby informovali o konflikte úplne inej spoločnosti, pritom ide o to isté BBC-čko. Najnovšie, v čase, kedy všetci netrpezlivo čakajú práve na reakciu a záver zo strany mamutej televízie BBC, prichádza správa od hlavného aktéra konfliktu a vlastne celej show. Po niekoľko dňovom mlčaní prehovoril sám Jeremy Clarkson. V známom britskom denníku The Sun sa s čitateľmi podelil so svojím vyjadrením na celú situáciu. Opäť sa nezaprel voči svojím tradíciám a väčšinu svojho "príhovoru" poňal vskutku netradične, v akejsi alegórii (či metafore?) poukazujúcej na ríšu zvierat. Pod titulkom So we lose the tiger... but gain acid-spit snail," (prišli sme o tigra, ale získali slimáka s jedovatou slinou) nájdeme veľavravné riadky:

”I THINK it’s fair to say that nature made a mistake when it invented the dinosaur. It was too big, too violent and with such small and puny arms it was never going to be able to operate heavy machinery or even enjoy a bit of special “me” time."

”All the dinosaurs died and now, years later, no-one mourns their passing. These big, imposing creatures have no place in a world which has moved on.”

Clarkson tak hovorí: „Myslím, že je fér povedať, že príroda urobila chybu, keď vynašla dinosaura. Bol príliš veľký, príliš násilný a s tak maličkými rukami , že by nebol nikdy schopný zaobchádzať s ťažkou technikou alebo si aspoň trochu užiť zvláštneho času pre seba” (inými slovami sám seba potešiť). Následne ďalej pokračuje: „Všetky dinosaury zomreli a v súčasnosti, po rokoch neskôr, nikto nesmúti za ich odchodom. Tieto veľké a impozantné stvorenia už nemajú miesto na svete, ktorý sa zmenil.” Nielen lyricko zdatní jedinci tak isto vedia, že Clarkson naráža sám na seba, na BBC, na svoj odchod a koniec súčasného Top Gearu. Ostatne, sám James May ešte krátko predtým prehlásil, že Top Gear je mŕtvy! A to doslova. Ako sme vás informovali v spomínanom článku a pár dní na to vďaka nášmu novému fejsbuku, petícia za prinavrátenie jedného z najznámejších moderátorov sveta dosahuje obrovské čísla podpisov, keďže #‎BringBackClarkson‬ podpísalo za niekoľko dni už približne 900-tisíc jeho fanúšikov! Ako sa ale ukazuje, snaha je márna. Clarkson totiž na margo petície dodáva:  

“You can start as many campaigns as you like and call on the support of politicians from all sides, but the day must come when you have to wave goodbye to the big monsters, and move on.”

Teda v preklade: „Môžete začať toľko kampaní, koľko chcete, zavolať na pomoc politikov zo všetkých strán, no musí prísť ten deň, kedy musíte zamávať veľkým príšerám a ísť ďalej.” Jeremy sa tak očividne lúči s BBC a dáva najavo, že jeho cesta pokračuje ďalej, no bez známej televízie. Záujem o celú záležitosť dokonca prejavil aj Chris Harris, teda známy automobilový nadšenec, ktorý prostredníctvom svojho Twitteru dal najavo, že kvôli reakcii Jeremyho Clarksona si ako azda mnoho ďalších kúpilo spomínané vydanie The Sun po prvýkrát za posledné roky.


Jeremy Clarkson odchádza, Top Gear je zrušený! Čo stojí za (úplným) koncom?
Jeremy Clarkson odchádza, Top Gear je zrušený! Čo stojí za (úplným) koncom?

Všetko to zatiaľ treba vnímať s istým nadhľadom, najmä ak berieme do úvahy neoficiálnu formu, akou dala hlava moderátorského tria najavo svoj koniec. Ten je však, i napriek spochybniteľnej dôveryhodnosti bulvárneho plátku, ale viac než jasný, z čoho plynú viaceré následky. Okrem 8. časti 22. série sa nakoniec, ako sme sa medzičasom dozvedeli, rušia aj ďalšie dve epizódy, čím posledná séria končí a uzatvára sa s počtom siedmich odvysielaných častí. Je otázne, či zvyšné tri pokračovania napokon niekedy uvidíme, dá sa však očakávať, že skôr či neskôr sa objavia aspoň na internete. Clarkson sa tak s porušením minuloročnej podmienky vysporiadal po svojom, a ešte predtým ako by svoj ortieľ vyniesla samotná televízia, on ju sám opustí. Okrem iného, tým pádom dal teda najavo svoj postoj a ako-tak ukázal, že nesie za svoje skutky zodpovednosť. Ostatne, jeho povaha nám je všetkým dobre známa, minca má však vždy dve strany... Navyše, ako sa časom zistilo, s televíziou síce bol dohodnutý až do roku 2018, jeho súčasnej zmluve však končí platnosť koncom marca, teda v čase, kedy bol naplánovaný koniec 22. série.

Čo bude teda s Top Gearom? Samozrejme, osud najúspešnejšieho automobilového programu na svete a zároveň jedného z najúspešnejších a najzaujímavejších televíznych programov v histórií celkovo, má v rukách BBC, ktoré bude čeliť naozaj veľkému rozhodovaniu. Bezpochýb sú v hre neuveriteľné peniaze, nie vždy sa však všetko točí len okolo nich, keďže sú pravidlá či hranice, pokiaľ to všetko proste môže zájsť. Je zrejmé, že pre tento rok je vysielaniu koniec a pokiaľ sa nebavíme o úplnom konci, tak akákoľvek budúca tvorba tejto televízie bude v spojení so značkou Top Gear už úplne iná, netypická a ktovie či vôbec aspoň z časti tak úspešná. Top Gear v dlhoročne známom formáte týmto končí. Ťažko povedať, či bude Clarkson uvažovať o pokračovaní v obdobnej show pod svojím menom, respektíve pod krídlami inej televízie, keďže niekoľko naozaj lukratívnych ponúk už dostal. Pravdou však je, že i keď ho laická verejnosť napáda na rôzne pokračovania, s určitosťou je jasné, že v rámci zmlúv, dohôd a pravidiel podpísaných s BBC, sa nájdu klauzuly, vďaka ktorým sa spoločnosť poistila pred nežiadúcou aktivitou z jeho strany, ktorá by mohla samotnej show konkurovať alebo sa jej podobať. Na druhú stranu, pokiaľ sa nemýlim, práve Clarkson prišiel v roku 2002 s vlastným nápadom, ktorým bol súčasný formát Top Gearu, a ku ktorému sa určite preto viažu do nemalej miery aj jeho vlastné práva. 

V každom prípade, podrobné informácie podané aj oficiálnou cestou nás skôr či neskôr neminú. Na teraz nám zostáva len dúfať, že úplný koniec hviezdneho a bezkonkurenčného tria to nie je, a že traja dlhoroční priatelia, i napriek tomu, že to na obrazovkách zväčša tak nevyzeralo, spoja svoje sily a vo svojej mimoriadne obľúbenej a žiadanej aktivite budú pokračovať. Top Gear vo svojej súčasnej podobe teda zjavne končí a keďže to už nezmeníme ani všakovakými petíciami, prejavme aspoň česť jeho pamiatke. A samozrejme, veľa šťastia, Jezza!

Jeremy Clarkson odchádza, Top Gear je zrušený! Čo stojí za (úplným) koncom?

Jeremy Clarkson odchádza, Top Gear je zrušený! Čo stojí za (úplným) koncom?
Anketa:
Uvidíme podľa teba ešte niekedy program typu Top Gear so svätou trojkou pokope?
Áno
Nie
Áno
61 %
2649 Hlasov
Nie
39 %
1727 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia