Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2021, 14:17
Čas čítania 5:05
Dominik Vetrák

Xbox ukázal budúcnosť videohier. Grafika, aká tu ešte nebola, originálne sci-fi, upíri, autá a indie, z ktorých ti padne sánka

TECH E3 STARFIELD
Uložiť Uložené

Forza Horizon 5 je jedna z najkrajších hier, aké sme zatiaľ v hernom svete videli.

E3 2021 je v plnom prúde. Jednou z najočakávanejších konferencií bola tá od Microsoftu. Videli sme v nej spojenie Xboxu a Bethesdy, keďže Microsoft minulý rok odkúpil Zenimax Media a s ním aj všetky štúdiá Bethesdy (viac informácií tu).

Na tohtoročnej konferencii E3 sme sa tak mali dočkať viacerých exkluzívnych hier pre Xbox od množstva kvalitných štúdií. Nečakali sme extra veľa, pretože konferencie Microsoftu v minulých rokoch väčšinou sklamali, respektíve vždy boli pod úrovňou Playstationu, Nintenda a iných. Navyše sme stále v pandémii, ktorá odložila úplne všetky videohry o niekoľko mesiacov.


Tento rok však Xbox môže oslavovať extrémne podarenú konferenciu. Ukázal množstvo kvalitných titulov a my sme sa rozhodli, že o nich musíš vedieť. 

Odporúčané
Recenzia: Ratchet & Clank: Rift Apart – je to skutočne najkrajšia hra na svete, na ktorú sa nechytá nič iné? Recenzia: Ratchet & Clank: Rift Apart – je to skutočne najkrajšia hra na svete, na ktorú sa nechytá nič iné? 8. júna 2021, 16:00

Starfield bez gameplayu, avšak s dátumom vydania

Aj napriek tomu si dovolíme trochu kritiky. Prezentácia sa začala sklamaním, keď nám géniovia z Bethesda Game Studios konečne ukázali prvé zábery z očakávaného sci-fi RPG Starfield (je to prvá nová značka štúdia po 25 rokoch, počas ktorých sa venovali výhradne hrám Fallout a Elder Scrolls). Bohužiaľ, nevideli sme žiadne gameplay zábery. Hráči sú v roku 2021 už unavení z výhradne cinematic trailerov.

Nie sme malí, prerenderované trailery, ktoré s výsledným vizuálom hry nemajú nič spoločné, nás už tak jednoducho neohúria. Pochopili by sme absenciu gameplay záberov, keby bolo vydanie v nedohľadne, no hra je vo vývoji už niekoľko rokov a vydanie ja naplánované na 11. november 2022.

Stále teda nevieme, čo ten Starfield vlastne je. Vyjde však exkluzívne pre Xbox Series X/S a PC. Pochybujeme, že nejaké ďalšie hry od Bethesdy (ak nie sú multiplayerové) ešte niekedy vyjdú na Playstatione.

Halo Infinite vyjde v novembri tohto roka. Hra sa odložila o celý rok, aby sa mohla dokončiť a vylepšiť po každej stránke, keďže jej odhalenie sklamalo všetkých. Tak hádam mali tvorcovia dosť času, aby vytvorili niečo špeciálne. Multiplayer bude zadarmo pre všetkých hráčov, a ako to už býva zvykom pri hrách od Xbox Game Studios, celá hra bude pre predplatiteľov Xbox Game Passu zadarmo. 

Tvorca hier Inside a Limbo prichádza s ďalšou ambicióznou hrou

Inside bola jedna z najlepších hier minulej generácie. Jej autori zlepšili svoj štýl začatý pri titule Limbo, no jeden z hlavných tvorcov po dokončení hry Inside opustil vývojársky tím a začal robiť na novej hre. Volá sa Somerville a vyzerá majestátne. Fanúšikovia hier Limbo a Inside už vedia, čo majú čakať, a tí ostatní sa môžu o jedinečnosti tohto titulu presvedčiť vo videu nižšie.

Odporúčané
RECENZIA: Starfield RECENZIA: Starfield 8. septembra 2023, 16:30

Príbehová, napínavá a esteticky odzbrojujúca hra Somerville vyjde s niekoľkomesačnou časovou exkluzivitou pre PC a konzolu Xbox už budúci rok, navyše bude odo dňa vydania dostupná cez Game Pass. 

Najlepšie vyzerajúca hra celej prezentácie

Pravdepodobne najväčšie prekvapenie prezentácie a zároveň aj najlepšie vyzerajúci titul. Budeme prekvapení, ak Replaced dopadne inak ako nesmierne kvalitne. Prvý trailer k tejto 2,5D akčnej plošinovke nás extrémne prekvapil.

Nádherný pixel-art, brutálne súboje, skvelá atmosféra alternatívnych 80. rokov minulého storočia, umelá inteligencia, retro futuristický vizuál (trochu nám to pripomenulo hru The Last Night, ktorá asi nikdy nevyjde), skvelá hudba a... No proste si domysli ďalších desať superlatívov a výsledkom je trailer nižšie. Replaced vyjde budúci rok pre PC a Xbox konzoly (áno, áno, bude na Game Passe už v deň vydania).

Fanúšikovia multiplayeru, co-opu a zombie akcie (alebo jednoducho fanúšikovia Left 4 Dead) si zrejme zamilujú Back for Blood. Hra vyjde už 12. októbra.

Potkany útočia!

Veľmi príjemným prekvapením bolo oznámenie pokračovania vynikajúcej adventúrnej hry A Plague Tale: Innocence. Sequel má podtitul Requiem a my sa už nevieme dočkať, ako vylepší hrateľnostné mechanizmy z jednotky. Ide o historické sci-fi RPG, v ktorom brat hlavnej postavy dokáže ovládať myši a potkany.

Odporúčané
10 rád, ktoré ti pomôžu zvládnuť Starfield: najlepšie lode, zbrane, questy a ako cheatovať hru 10 rád, ktoré ti pomôžu zvládnuť Starfield: najlepšie lode, zbrane, questy a ako cheatovať hru 7. septembra 2023, 16:00

A je úplne jedno, či ich ovláda 5 alebo 5-tisíc. Dokáže ich poslať na nepriateľov alebo zamoriť celé mestá morom. Jednotka bola nedocenená kvalitná akčná záležitosť. Dvojka vyjde budúci rok na PC, Xbox konzoly a Playstation konzoly. Na PC a Xboxe bude dostupná aj cez Game Pass.

Originálnu značku predstavili tvorcovia z Avalanche Studios (Rage 2, Just Cause). Volá sa Contraband a pôjde o co-op akčný otvorený svet. V prípade slávnych značiek a očakávaných pokračovaní chápeme, ak tvorcovia zvolia odhalenie formou loga.

Ľudia už totiž vedia, na čo sa môžu tešiť. Nové značky by sa však takto predstavovať nemali. Nemáme z toho absolútne nič, len to, že vzniká ďalší multiplayerový open-world (no konečne, tých predošlých 100 za posledné roky nám fakt „nestačilo“). 

Koncom augusta vyjde pre PC, PS4, Xbox One a next-gen konzoly pokračovanie kultovej plošinovky Psychonauts. Trailer je plný skvelo vyzerajúcich hrateľnostných záberov. Ide o ďalší Game Pass titul.

Eiyuden Chronicle: Rising a Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes. To sú dve úžasne vyzerajúce JRPG hry od tvorcov legendárnej série Suikoden. Prvej menovanej sa dočkáme už budúci rok, no a tej druhej zase v roku 2023. Veríme, že trailer nižšie ťa naláka vyskúšať si tieto japonské RPG, aj keď si s nimi doteraz nemal veľké skúsenosti.

 Zalietaj si v najlepšej lietadlovej hre už aj na Xboxe

Veľmi nás potešilo ohlásenie hry Microsoft Flight Simulator pre Xbox Series X/S. V tejto hre budeš môcť pilotovať desiatky rôznych lietadiel a objavovať miesta a mestá po celom svete v skvelej kvalite a detailoch, vďaka ktorým spoznáš aj slávne budovy. Hra získala na PC veľmi pozitívne recenzie. Na jeseň sa navyše dočkáme pridania stíhačiek a iných lietadiel v rámci spolupráce s filmom Top Gun: Maverick.

Nečakaným prekvapením bolo ohlásenie RedFall. Ide o originálnu značku od štúdia Arkane Austin (Prey, Dishonored), v ktorej budeme bojovať proti nebezpečnému kultu, ale aj upírom. Bohužiaľ, nevideli sme gameplay zábery, no cinematic trailer aspoň predstavil sympatické postavy a štýl hry. Vzhľadom na kvalitu a unikátnosť gameplayu v predošlých tituloch tohto štúdia sa však nebojíme o výslednú kvalitu.

Odporúčané
Inventár a menu sú v Starfielde úplné peklo. Ako mohla Bethesda vydať hru s takými amatérskymi chybami? Inventár a menu sú v Starfielde úplné peklo. Ako mohla Bethesda vydať hru s takými amatérskymi chybami? 6. septembra 2023, 13:30

Hra vyjde budúci rok exkluzívne pre Xbox Series X/S a PC. Na rozdiel od hier Prey a Dishonored pôjde o kooperatívnu hru. Budeš ju môcť prejsť aj sám, ale zďaleka to nebude taký zážitok ako so spoluhráčmi. Hrať sa bude z pohľadu prvej osoby. 

Xbox ukázal jednu z graficky najkrajších hier vôbec

Vývojári z Playground Games odhalili Forza Horizon 5. Päťka bude zasadená do Mexika, a ak si pozrieš nasledujúce dva trailery v 4K kvalite, uznáš, že ide o jednu z najkrajších videohier, aké si kedy videl. A navyše to vyzerá sakramentsky zábavne, najmä vďaka arkádovému štýlu jazdy.

Ako takmer každá jedna hra ukázaná v tejto prezentácii, aj Forza Horizon 5 bude dostupná na Game Passe už v deň vydania, a to 9. novembra pre PC, Xbox One a Xbox Series X/S.

Pár ďalších oznámení na záver: Doom Eternal dostane 29. júna next-gen upgrade. Viac informácií o tom, čo ponúkne, sa dozvieš tu. V júni sa do Sea of Thieves dostane Jack Sparrow v príbehovej expanzii celkom zadarmo. Trailer tu.

Hades sme minulý rok označili ako 2. najlepšiu hru roka (vyhrala The Last of Us: Part II). Hráčov na Xboxe a Playstatione poteší, že si ju budú môcť vyskúšať už 13. augusta (predplatitelia Game Passu tak budú môcť učiniť zadarmo).

Remaster Diablo 2 vyjde v septembri a nový trailer ukazuje, ako sa zlepšila grafická stránka hry. Bude to stáť za to. Čerstvý trailer dostalo aj Far Cry 6. A napriek repetitívnemu štýlu hry vyzerá hrateľnosť celkom zábavne a sympatická je aj hlavná postava, za ktorú budeme hrať.

Odporúčané
Objavovanie planét a cestovanie vesmírom v Starfielde je veľké sklamanie plné načítavacích obrazoviek Objavovanie planét a cestovanie vesmírom v Starfielde je veľké sklamanie plné načítavacích obrazoviek 5. septembra 2023, 13:30

Gameplay zábery ukázal prvýkrát epický multiplayerový titul Battlefield 2042 a aj Stalker 2. Týmto počinom sme venovali samostatné články tu a tu. Celkom vtipný trailer dostala aj hra The Outer Worlds 2. Pokračovanie kvalitného RPG od Obsidianu (Fallout: New Vegas) je vzdialené niekoľko rokov, preto sme nevideli žiadne gameplay zábery (robia si z toho žarty aj tvorcovia v traileri). 

P. S.: Nedokážeme si predstaviť žiadneho pravidelného hráča, ktorý si po tejto konferencii nezačne predplácať Game Pass. Hrať všetky tieto hry a stovky ďalších v katalógu za pár eur? Neuveriteľná hodnota služby. Viac sa o Game Passe dozvieš tu.

P. S. 2: Čakali sme, že Machine Games odhalia Wolfenstein 3. Dúfame, že sa hry dočkáme o čosi neskôr a nebola zrušená.

Domov
Zdieľať
Diskusia