Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2021, 12:18
Čas čítania 0:34
Tímea Krauszová

Toto je prvá krajina, v ktorej je bitcoin oficiálnym platidlom

NEWS BITCOIN
Uložiť Uložené

Poslanci schválili bitcoinový zákon.

Prvou krajinou na svete, kde sa kryptomena bitcoin oficiálne stala platidlom, je Salvádor. Poslanci v stredu schválili tzv. bitcoinový zákon, v ktorom sa uvádza, že cieľom je regulovať bitcoin ako „neobmedzené legálne platidlo s oslobodzujúcou silou“, informuje CNBC.

Bitcoinom zaplatia za hocičo

Po novom ho môžu využívať firmy, súkromné osoby aj verejné inštitúcie. Cenovky môžu byť aj v bitcoine (využívajú aj americký dolár) a v bitcoinoch môžu platiť aj dane. Hoci zákon schválili, praktická časť ostáva nejasná. V zákone sa píše, že výmenný kurz s dolárom bude určovať trh.

Štát sa zákonne zaviazal pomáhať so školeniami a s mechanizmami, aby všetci obyvatelia mali k bitcoinovým transakciám prístup. V krajine pritom k tradičným finančným službám nemá prístup asi 70 % obyvateľov. Kryptomena by teda mohla fungovať ako nástroj na väčšiu finančnú inklúziu.

Odporúčané
Tento chlapík si ako prvý kúpil Lamborghini za bitcoin. Vtedy zaplatil toľko, že auto by dnes malo hodnotu 8,5 milióna dolárov Tento chlapík si ako prvý kúpil Lamborghini za bitcoin. Vtedy zaplatil toľko, že auto by dnes malo hodnotu 8,5 milióna dolárov 5. júna 2021, 13:52
Domov
Zdieľať
Diskusia