Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti VOYO.
17. marca 2021, 13:49
Čas čítania 3:14
Sponzorovaný obsah

10 českých a slovenských filmov, ktoré by mal každý vidieť

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Inšpiruj sa našimi tipmi.

Aj napriek tomu, že Česko a Slovensko sú pomerne malé krajiny, nájde sa u nás kvalitná filmová produkcia. Nenechaj sa odradiť čiernobielym obrazom či názvom, pretože v zozname, ktorý sme si pre teba pripravili, nájdeš filmy, ktoré stoja za tvoju pozornosť. Spestri si filmový večer s českými a slovenskými filmami, ktoré sme pre teba pripravili v spolupráci s VOYO. Všetky tieto filmy nájdeš momentálne v ich knižnici, ktorú môžeš vyskúšať na 7 dní zadarmo.

Pelíšky 

Ak ešte túto legendu plnú zľudovených hlášok nepoznáš, tak by si to mal hneď napraviť. Česká komédia spred roku 2000 dokonale zobrazuje životy dvoch rôznych generácií, ktoré svoje príbehy prežívajú na prelome rokov 1967 a 1968. Film zobrazuje kus dejín odohrávajúcich sa po roku 1968 prostredníctvom paralelne sa rozvíjajúcich príbehov troch mužov. Nechýba čierny humor a výborný hudobný sprievod typický pre toto obdobie. 

Sedím na konári a je mi dobre 

Jeden z najobľúbenejších filmov Juraja Jakubiska rozpráva o dvoch vojnových navrátilcoch. Príbeh rozdielnych priateľov Pepeho a Prengela sa odohráva krátko po druhej svetovej vojne. Spojí ich spoločne nájdené zlato, no pripletie sa do toho aj židovské dievča Ester, ktoré sa vracia z koncentračného tábora. Náhoda spojí týchto troch ľudí bez domova a film ukazuje ich rôzne a svojské pohľady na to, ako môže vyzerať šťastie. 

Učiteľka 

Film Učiteľka s hlavnou postavou, ktorú stvárnila Zuzana Mauréry, ti doslova vyrazí dych. Jednak jej skvelým výkonom a jednak celkovým spracovaním. Nečudo, že herečka získala niekoľko ocenení za skvele zvládnutú rolu. Dej filmu inšpirovaný skutočným príbehom je zasadený do 80. rokov. Odhaľuje príbeh zdanlivo milej a empatickej učiteľky, ktorá svojich žiakov využíva na manipuláciu ich rodičov na osobné obohatenie sa. Nadčasový príbeh hovorí o korupcii, manipulácii a bezmocnosti, ktorá je dodnes prítomná v mnohých sférach našich životov. 

Medená veža 

Kultový a veľmi obľúbený film Medená veža československej produkcie je často označovaný za klenot našej kinematografie. Ide o filmovú drámu režiséra Martina Hollého z roku 1970, ktorá rozpráva príbeh partie horolezcov. Rozprávačom udalostí z prostredia Vysokých Tatier je jeden z kamarátov, takzvaný R. Pokojný život troch kamarátov pracujúcich na vysokohorskej chate naruší príchod študentiek, medzi ktorými je aj Saška. Práve do nej sa jeden z nich bezhlavo zaľúbi, ona zas do neho, a tak sa vezmú. Saška ostáva na chate s jeho kamarátmi, čo následne vedie k mnohým rozporom a konfliktom.  

Masaryk

Životopisný film Masaryk ťa prenesie do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou. Zobrazuje dramatický príbeh Jana Masaryka, veľvyslanca a neskôr československého ministra zahraničia. Bol to bohém, ktorý miloval ženy, hudbu, veľké gestá, no zároveň výborný rečník, zábavný spoločník a milovník života. Mal však aj svoje temné stránky – únik hľadal v hýrivom živote, alkohole, drogách aj v sebatrýznení. Práve jeho život plný kontrastov zobrazuje film s viacerými oceneniami, prevažne za herecké výkony. 

Kto je ďalší? 

Vo filme režiséra Mira Droného môžeš nahliadnuť do skutočných príbehov troch rôznych ľudí. Medzi nimi je aj známa raperka Aless, Rusi Oleg a Vadim a Anita. Každý z nich sa musí vyrovnávať s inými problémami, ktoré však nie sú nikomu z mladej generácie cudzie: nenávisť šíriaca sa internetom, sexuálne obťažovanie a čoraz viac prítomné pasce, ktorým mladí ľudia na internete čelia. 

Šarlatán

Čerstvý film Šarlatán zobrazuje život výnimočného a nadaného muža menom Ján Mikolášik, ktorý síce nemal žiadne lekárske vzdelanie, no pomocou svojich schopností dokázal liečiť ľudí. Vedel im diagnostikovať a liečiť choroby pomocou byliniek, a to aj v prípadoch, keď si lekári nevedeli rady. Ako to už býva, tento výnimočný človek musí bojovať aj s vlastnými démonmi. 

V sieti 

O dokumente V sieti si už určite počul, no ak si ho nevidel, treba to napraviť. Tri herečky sa podujali na experiment, ktorý ti v podobe filmu zvýši tlak a možno aj spôsobí nevoľnosť. Poukazuje na jednu z najväčších nástrah sociálnych sietí a internetu – na sexuálnych predátorov. Za 10 dní sa s dievčatami v domnienke, že ide o dievčatá mladšie ako 15 rokov, spojilo až 2 458 potenciálnych predátorov. Dokument zobrazuje celý priebeh od komunikácie na internete až po konfrontáciu niektorých z nich. 

Anjel Pána

Ide síce o rozprávku, no rozhodne stojí za tvoju pozornosť. Zobrazuje, ako to vyzerá v nebi, kde nájdeme Petronela, anjela, ktorý nie je veľmi šikovný. Každý s ním stráca trpezlivosť, a tak ho sám Pán Boh pošle na zem, aby si našiel svojho hriešnika, ktorému má pomôcť. Na ceste ho sprevádza čert Uriáš a po celý čas sa náramne zabáva na jeho účet. Nebolo by to inak, ak by nešlo o českú rozprávku plnú úsmevných momentov a skvelých hlášok. 

Samotári 

Ako už aj názov napovedá, film zobrazuje sedem mladých ľudí bojujúcich so svojou samotou. Ich životy sa náhle zmenia a zmení sa aj ich budúcnosť. Drogy, zlomené srdcia a hlavným motívom je samota. Táto skladačka zobrazujúca komplikované medziľudské vzťahy nie je úplne tragická – v dialógoch objavíš viaceré hlášky, ktoré ťa prinútia z času na čas pohnúť kútikmi, prípadne si ich budeš chcieť zapamätať. 

Vyskúšaj VOYO na 7 dní zadarmo
Domov
Zdieľať
Diskusia