Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2021, 20:52
Čas čítania 3:51
Dominik Vetrák

Recenzia: Malcolm & Marie je zatiaľ najlepším filmom roka s bravúrnym scenárom a hercami

FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 MALCOLM & MARIE NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Tvorca Euphorie natočil vynikajúci film.

Tvorcovia seriálu Euphoria od HBO na čele s hlavným mozgom a režisérom Samom Levinsonom nemohli kvôli pandémii začať s natáčaním 2. série. Zendaya tak poprosila Levinsona, či by pre ňu nenapísal scenár pre nový film.

Levinson mal príbeh a nástrel scenára hotový do 6 dní. Následne sa chopil réžie a obsadil Johna Davida Washingtona (Tenet). Snímka sa volá Malcolm & Marie, minulý rok ju odkúpil Netflix a my ti v dnešnej recenzii prezradíme, prečo to bolo úžasné rozhodnutie. 

Odporúčané
WandaVision práve zmenila celý svet Marvelu. Posledná epizóda ťa posadí na zadok WandaVision práve zmenila celý svet Marvelu. Posledná epizóda ťa posadí na zadok 6. februára 2021, 13:49

Dej sa odohráva počas jednej noci v odľahlom dome po premiére veľkej drámy talentovaného režiséra Malcolma. Jeho priateľka Marie mu je dlhoročnou oporou, no z tejto noci nemá až také skvelé dojmy. Niečo jej leží v žalúdku a to niečo spôsobí, že sa noc plná osláv premení na emotívnu, konverzačnú drámu o živote, vzťahu, sile lásky, minulosti oboch postáv a celkom nečakane sa snímka venuje aj kritikom. 

Malcolm je režisérom, ktorého novinku na premiére vychválili do nebies. O pár hodín na to si však prečíta prvú recenziu od „belošky z LA Times“ a je veľmi nespokojný. V druhej polovici filmu tak začne niekoľkominútový nahnevaný monológ o tom, ako recenzenti neustále hľadajú vo filmoch niečo, čo tam nie je. Nejaké skryté odkazy na rasizmus alebo hlboko zakorenené sociálne problémy. Ide o tému, ktorá v posledných rokoch značne rezonuje po celom svete ako medzi profesionálnymi, tak amatérskymi recenzentmi a kritikmi.

Čo tým režisér myslel, keď to natočil takto? Aké sú jeho skryté odkazy a ako rozlične sa jeho rozprávačský štýl dá vnímať? Malcolm sa plný hnevu zamýšľa nad tým, že režiséri niekedy jednoducho natočia dané scény tak či onak, lebo sa im to proste páči a netreba za tým hľadať žiadny hlbší význam. Obzvlášť sa pritom opiera o rasovú tematiku. Spomínaná recenzentka totiž jeho drámu vnímala aj ako kritiku rasizmu v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, čo vôbec nebol režisérov zámer. 

Law pomáhal Zendayi aj pri stylingu k filmu Malcolm and Marie. Zahviezdila v metalických šatách značky Aliétte.
Law pomáhal Zendayi aj pri stylingu k filmu Malcolm and Marie. Zahviezdila v metalických šatách značky Aliétte. Zdroj: Netflix

Nevieme, či to tak budú vnímať aj radoví diváci, no my, ktorí filmy a seriály recenzujeme, sme pri týchto scénach spozorneli. Malcolm, a teda scenárista a režisér Sam Levinson nám v mnohých vyhláseniach hovorili priam z duše.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Médiá sa občas v recenziách venujú témam, ktoré hýbu spoločnosťou, no neboli tým, čo poháňalo postavy alebo samotných tvorcov, aby daný film natočili. Ide o prekvapivú a veľmi pútavú sekvenciu, ktorá vôbec nepôsobí ako päsť na oko. Dokonale splýva so zvyškom filmu a s témami, ktoré rozoberajú jeho dve postavy.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia