Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 20:36
Čas čítania 0:54
Adam Novosad

Zmutovaný koronavírus z Británie môže byť o 30 % smrteľnejší, oznámil Boris Johnson. Na Slovensku sa šíri od minulého roka

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Matematici analyzovali celkové dáta všetkých nakazených novým variantom koronavírusu v Británii a porovnávali ich s pôvodným vírusom.

Zmutovaný variant koronavírusu z Veľkej Británie môže byť o 30 percent smrteľnejší ako pôvodný vírus. S týmto novým poznatkom dnes vyrukoval britský premiér Boris Johnson na tlačovej konferencii, kde prezentoval priebežné závery analýzy dát šírenia a smrtnosti tohto variantu, informuje BBC.

Matematici zo skupiny Nervtag porovnávali dáta z viacerých štúdií od inštitúcií ako Public Health England, Imperial College London či London School of Hygiene and Tropical Medicine. Závery zatiaľ nie sú finálne, ale ani povzbudivé.

Odporúčané
Za PCR test si po návrate z dovolenky zaplatíš. Krajčí s Matovičom idú do boja so zneužívaním bezplatného testovania Za PCR test si po návrate z dovolenky zaplatíš. Krajčí s Matovičom idú do boja so zneužívaním bezplatného testovania 22. januára 2021, 18:03

„Okrem rýchlejšieho šírenia to teraz vyzerá tak, že existujú dôkazy, že nový variant – variant, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Londýne a na juhovýchode – môže byť spojený s vyššou mierou úmrtnosti,“ konštatoval pred kamerami Boris Johnson.

Najmä vlastnosti nového vírusu podľa neho spôsobujú obrovský tlak na britské zdravotníctvo, a tak si vláda nemôže dovoliť unáhlene uvoľňovať opatrenia napriek pokračujúcej vakcinácii. Skupina Nervtag nevyvodila finálne závery, ale jej členovia sa zhodli, že existuje „realistická možnosť“ mutácie vírusu na smrteľnejšiu verziu.

 

Zmutovaný koronavírus z Británie môže byť o 30 % smrteľnejší, oznámil Boris Johnson
Zdroj: TASR

Hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance zostával zdržanlivý, pretože podľa neho doterajšie dáta „zatiaľ nie sú silné“, ale potenciálne vyššiu mieru smrtnosti netreba podceňovať.

Zatiaľ čo rýchlosť šírenia je oproti pôvodnému vírusu vyššia od 30 do 70 percent, matematici na analýze dát o úmrtiach zistili, že medzi tisíc nakazenými 60-ročnými pacientmi predtým zomieralo približne 10 z nich.

U nákazy novým variantom toto číslo stúplo z 10 na 13 pacientov. Vedci však upozorňujú, že tieto výsledky pozorujú pri analýze všetkých pozitívne testovaných a vyššia miera smrtnosti sa nepreukázala na analýze hospitalizovaných pacientov.

Domov
Zdieľať
Diskusia