Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 19:06
Čas čítania 1:23
Adam Novosad

Slovensko zrejme schváli núdzové použitie ivermektínu na liečbu Covid-19. Minister Krajčí sľúbil, že žiadosť rýchlo odobrí

NEWS
Uložiť Uložené

Ivermektín začali ľudia nakupovať v prípravkoch určených pre zvieratá, ktoré môžu viac ublížiť ako pomôcť.

Medzi lekármi, ale aj bežnou verejnosťou sa v posledných týždňoch stáva čoraz populárnejším liek ivermektín. Aj keď ho v 70. rokoch vyvinuli ako liečbu proti ochoreniam spôsobených parazitmi, experimenty z celého sveta naznačujú, že ivermektín zrejme môže pomáhať pacientom v boji proti koronavírusu.


Slovensko však túto látku nemá zaregistrovanú na použitie pre ľudí, ale iba ako liek pre zvieratá. Napriek tomu sa objavili viaceré hlasy lekárov, ktorí ho na žiadosť pacientov použili a pozorovali zlepšenie zdravotného stavu. Teraz na vývoj situácie reaguje ministerstvo zdravotníctva.

Odporúčané
Za PCR test si po návrate z dovolenky zaplatíš. Krajčí s Matovičom idú do boja so zneužívaním bezplatného testovania Za PCR test si po návrate z dovolenky zaplatíš. Krajčí s Matovičom idú do boja so zneužívaním bezplatného testovania 22. januára 2021, 18:03


Na štvrtkovej tlačovej konferencii stál vedľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího aj infektológ Pavol Jarčuška. Ten na novinársku otázku o ivermektíne reagoval prívetivo.

Americký National Institute of Health zaujal neutrálne stanovisko, či látku používať alebo nepoužívať, čo v praxi znamená, že po skúmaní účinkov nechal rozhodnutie na lekároch.

„Okolo ivermektínu sa vytvorila nezdravá eufória, pretože máme len limitované dáta z neveľmi dobre organizovaných štúdií, ale výsledky sú pomerne dobré,“ konštatoval infektológ. Najviac narážal na článok v prestížnom žurnále Lancet, ktorý popisoval štúdiu vykonanú na 12 pacientoch s koronavírusom a 12 pacientoch v kontrolnej skupine.

Slovensko zrejme schváli núdzové použitie ivermektínu na liečbu Covid-19. Minister Krajčí sľúbil, že žiadosť rýchlo odobrí
Zdroj: TASR

Výsledky zneli sľubne. „U pacientov s miernym priebehom tam bol efekt na zníženie výpadku čuchu a chuti aj utlmenie kašľa. Bol tam trend k znižovaniu vírovej nálože,“ vysvetľoval Jarčuška. Na Slovensku sme podľa neho oproti iným krajinám v nevýhode, pretože sme ivermektín nikdy ako liek pre ľudí nezaregistrovali.

Môže za to fakt, že sa nestretávame s toľkými parazitickými ochoreniami, a tak pôvodný výrobca lieku, na ktorý už dnes vypršal patent a vyrába sa genericky za pár centov, nemal dôvod požiadať o registráciu. Jarčuška pokračoval, že sa odborníci začali ivermektínom zaoberať na základe žiadosti docenta Jozefa Firmenta z košickej nemocnice, ktorý pozoroval účinnosť látky u pacientov s ťažším priebehom.

Odporúčané
Nikdy sa nedáme zaočkovať proti koronavírusu, odpovedalo 32 % Slovákov v novom prieskume o vakcinácii Nikdy sa nedáme zaočkovať proti koronavírusu, odpovedalo 32 % Slovákov v novom prieskume o vakcinácii 22. januára 2021, 17:37

Jarčuška sľúbil, že začiatkom budúceho týždňa predloží so svojimi kolegami ministrovi zdravotníctva na stôl komplexnú žiadosť o povolenie používania neregistrovaného lieku v neregistrovanej indikácii, ktorý obsahuje práve látku ivermektín, a to nielen na parazitárne infekcie, ale predovšetkým pre pacientov s ľahkým priebehom koronavírusu. U tých sa účinky v doterajších limitovaných štúdiách ukázali ako najpresvedčivejšie.

Slovákom zároveň infektológ odkázal, aby zbytočne nenakupovali ivermektín obsiahnutý v liekoch pre zvieratá. „Naozaj nie je dôvod, aby Slováci skupovali veterinárne lieky, pretože sú skôr nebezpečné ako prospešné,“ vyhlásil. Žiadosť vraj Krajčí dostane v pondelok či utorok a minister rovno poznamenal, že ju, samozrejme, urýchlene schváli.

Domov
Zdieľať
Diskusia