Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 11:55
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová

Ľudia s BMI nad 30 sú oficiálne obézni a mali by ich očkovať skôr. Takých Slovákov je však viac ako milión

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Nikto nevie, ako to budú overovať.

Šéf webu Denníka N Tomáš Bella na svojom Facebooku upozornil na zrejme nedomyslené pravidlá poradia pri očkovaní. Podľa plánu, ktorý rezort zdravotníctva spresnil pred dvoma dňami, patria do šiestej skupiny (podľa poradia) ľudia s menej závažnými zdravotnými indikáciami.

Príkladom sú ľudia s BMI nad 30, keďže ich riziko pri nakazení koronavírusom je vyššie. O negatívnom vplyve obezity v kombinácii s koronavírusom sme už písali. Podobne zaradili do piatej skupiny ľudí s BMI nad 35 (extrémne obézni ľudia).

Odporúčané
U obéznych ľudí existuje až o 50 % vyššie riziko úmrtia na koronavírus. Možno na nich nebudú fungovať ani vakcíny U obéznych ľudí existuje až o 50 % vyššie riziko úmrtia na koronavírus. Možno na nich nebudú fungovať ani vakcíny 27. augusta 2020, 12:39

Budeme potrebovať potvrdenie o BMI?

Problémom je, že ľudí s BMI vyšším ako 30 je podľa Bella na Slovensku až 26 % (teda zhruba 1,1 milióna ľudí). Hoci toto číslo môže byť o niečo nižšie, keďže ľudia môžu mať aj pridružené problémy (napríklad rakovinu či inú závažnú chorobu), vyšší vek alebo patria do kľúčovej infraštruktúry, stále je to enormné množstvo ľudí, na ktoré zrejme nie sme pripravení.

Nie je vôbec jasné, ako by sme mali naše BMI potvrdzovať. Postavíme sa na váhu priamo v očkovacom centre, alebo budeme musieť mať nejaké potvrdenie? Bella upozorňuje, že získať potvrdenie môže byť ošemetné – poslať milión ľudí za obvodným lekárom v čase pandémie sa prieči zdravému rozumu. Mohlo by ísť aj o formu čestného prehlásenia, no váhu nie je možné spätne skontrolovať.

Ďalším problémom je, že BMI sa pozerá na pomer výšky a váhy. „Obézny výsledok“ môžu získať aj vyšportovaní muži, ktorí sú v pomere k svojej váhe prinízki (alebo majú veľmi veľa svalovej hmoty). S otázkami sme oslovili aj Ministerstvo zdravotníctva, v prípade odpovede budeme správu aktualizovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia