Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2021, 10:53
Čas čítania 1:06
Lukáš Čelka

Bratislava zaznamenala nové ohnisko nákazy: Koronavírus sa šíri medzi ľuďmi bez domova

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Ľudia bez domova sú zraniteľnou skupinou, ale zároveň sú aj potenciálnym rizikom prenosu nákazy medzi ostatných ľudí.

V Bratislave identifikovali nové ohnisko nákazy koronavírusom. Pri pravidelných testovaniach ľudí bez domova sa ukázalo, že sa v tejto komunite začal vírus nebezpečne šíriť. Informoval o tom dnes primátor Matúš Vallo, na svojom Facebooku.


Kapacitu karanténneho mestečka pre ľudí bez domova, ktoré hlavné mesto zriadilo na Hradskej ulici vo Vrakuni, museli v posledných troch dňoch už druhýkrát zvyšovať na 100 miest. Magistrát mesta očakáva, že v najbližších dňoch sa aj táto kapacita naplní.
„Organizácia Depaul Slovensko s našou podporou v pondelok spustila karanténnu zónu vo svojej vlastnej nocľahárni, ale aj v tomto prípade sa ich celková kapacita 44 lôžok rýchlo zapĺňa. Momentálne je v karanténe na Hradskej viac ako 70 ľudí. Ďalších nových infikovaných z radov ľudí bez domova, ktorých očakávame po ich najbližšom pretestovaní, už dokážeme umiestňovať len v krízovom režime, pretože nám chýba personál aj lôžka,"  priblížil situáciu Vallo.


Hlavné mesto oslovuje potenciálnych dobrovoľníkov z radov zdravotníkov, potrebovať však bude aj pomocný personál, keďže starostlivosť o týchto ľudí treba zabezpečovať 24 hodín denne. „Budeme potrebovať aj pomoc štátu pri umiestňovaní nových infikovaných, napríklad v niektorých z karanténnych objektov, ktoré sa používali počas prvej vlny pandémie, aby sme tento vznikajúci problém nepodcenili a urobili všetko potrebné aj z medicínskeho a hygienického hľadiska," dodal primátor Bratislavy.

Odporúčané
Tisíce pozitívnych z PCR a AG testov a 64 ďalších úmrtí. Štatistiky koronavírusu za stredu nie sú pozitívne. Tisíce pozitívnych z PCR a AG testov a 64 ďalších úmrtí. Štatistiky koronavírusu za stredu nie sú pozitívne. 21. januára 2021, 10:06


Matúš Vallo upozornil, že ľudia bez domova sú zraniteľnou skupinou, ale zároveň sú aj potenciálnym rizikom prenosu nákazy medzi ostatných ľudí. Mesto všetky ľudské aj materiálne kapacity momentálne venuje príprave víkendového skríningového testovania ľudí a tiež zabezpečeniu nových mobilných odberových miest, ktoré by mali zásadne a trvalo zvýšiť kapacitu testovania v hlavnom meste. „Pokiaľ bude problém v podobe nového ohniska nákazy medzi ľuďmi bez domova aj naďalej eskalovať, dokážeme ho riešiť už len v súčinnosti so štátom,"  píše Vallo.

Domov
Zdieľať
Diskusia