Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2021, 17:12
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš

Obyčajné rúško už nemusí stačiť na britskú mutáciu koronavírusu, tvrdí minister Krajčí

NEWS MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Povinnosť nosiť kvalitnejšie FFP2 respirátory zavádzajú napríklad v susednom Rakúsku.

Nákazlivejšia britská mutácia koronavírusu sa dokáže jednoduchšie šíriť aj cez bežné rúško. Minister zdravotníctva Marek Krajčí v rádiu Expres vyhlásil, aby sa ľudia chránili radšej kvalitnejším FFP2 respirátorom, ktorý je možné zakúpiť si aj v slovenských reťazcoch, resp. obchodoch so zdravotnými pomôckami. Šéf rezortu zdravotníctva naznačil, že klasické rúška nemusia byť účinné. 

Nie je vylúčené, že sa v budúcnosti stanú kvalitnejšie FFP2 respirátory povinnou výbavou, bude to však závisieť od relevantných dát a konkrétnych dôkazov. 

Podobné nariadenie už platí napríklad v Rakúsku, kde musia obyvatelia krajiny nosiť predpísanú ochranu tváre v obchodoch alebo v hromadnej doprave. 

Kancelár Sebastian Kurz vyhlásil, že dôvodom je práve šírenie silnejšej mutácie vírusu z Veľkej Británie. Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober vyhlásil, že respirátorov bude dostatok a budú sa predávať za nízku cenu. Dostupnosť na Slovensku je zatiaľ otázna.

Odporúčané
PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? PREHĽAD: Ako bude vyzerať masívne plošné testovanie, kto má výnimky a kam sa bez negatívneho výsledku nedostaneš? 17. januára 2021, 19:57

Minister Krajčí si uvedomuje, že po respirátoroch bude vysoký dopyt a ich cena sa môže zvýšiť. Už teraz sú na niektorých eshopoch vypredané. Šéf rezortu navrhuje, aby Slovákom rozdávali FFP2 ochranu tváre zadarmo pri testovaní.


„Mne by sa páčilo, keby každý, kto príde na testovanie, si odtiaľ vzal respirátor alebo krabičku vitamínu D. Rozprávame sa aj o tom,“ dodal minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia