Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2021, 19:33
Čas čítania 1:24
Tímea Krauszová

Prvou dávkou dokáže Slovensko preočkovať viac ako 3,5 milióna obyvateľov do 3 mesiacov, hovorí Krajčí. Kde to teda viazne?

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Kapacitne to vraj zvládame, problém je v nedostatku vakcín.

Slovensko má zakontrahovaných milión dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna. Po schválení vakcíny Európskou komisiou príde prvých 12-tisíc dávok, povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Na otázky ohľadom toho, kedy sa však reálne väčšina obyvateľstva bude môcť zaočkovať reagoval, že to závisí od dodávok vakcín. Kapacitne by to vraj nemal byť problém.

Sme pripravení očkovať, no chýbajú nám vakcíny

Zdravotníctvo je podľa Krajčího na používanie vakcíny Moderna pripravené. Vakcínu dnes odporučila Európska lieková agentúra na podmienečnú registráciu, jej používanie v členských krajinách EÚ vzápätí odobrila aj Európska komisia. Ide v poradí o druhú vakcínou proti ochoreniu COVID-19 povolenú na trhu EÚ. Štátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdil, že rozhodnutie EK je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.

Na snímke primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Tomáš Šulík vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.
Na snímke primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Tomáš Šulík vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

„Čo sa týka jej prepravy a manipulácie, ide o jednoduchšie logistické spracovanie. Mrazový reťazec je potrebný do -20 stupňov,“ zdôraznil. Od Pfizeru očakávame ďalších 200-tisíc dávok, ktoré by k nám mali doraziť.

Domov
Zdieľať
Diskusia