Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. januára 2021, 10:56
Čas čítania 0:55
Tímea Krauszová

Počet obetí leteckých nehôd v roku 2020 stúpol napriek tomu, že sa lietalo takmer o polovicu menej

NEWS LETECKÉ NEHODY
Uložiť Uložené

Celosvetový pokles komerčných letov bol zhruba 40 percent. No pri nehodách zahynulo viac ľudí ako v predošlom roku.

V roku 2020 prišlo pri leteckých nehodách o život 299 ľudí na celom svete, a to napriek tomu, že koronavírus ostro skresal počet komerčných letov o 42 %. O polovicu klesol aj počet leteckých nešťastí. Vyplýva to z výsledku analýzy holandskej konzultačnej firmy, píše The Guardian

O polovicu menej nehôd, no viac obetí

V roku 2020 došlo k 40 leteckým nehodám komerčných lietadiel, päť z nich boli fatálne a o život pri nich dohromady prišlo 299 ľudí. V roku 2019 ich bolo dvojnásobne viac – až 86 – pričom osem z nich boli smrteľných. Dohromady v roku 2019 prišlo pri leteckých katastrofách o život 257 ľudí, informovala firma To70.

Paradoxne pritom v roku 2020 nielenže došlo k menšiemu počtu nehôd, no celosvetovo klesol počet komerčných letov takmer o polovicu. Dôvodom boli rôzne obmedzenia cestovania pre pandémiu koronavírusu.

Viac ako polovica obetí v roku 2020 je zo zostreleného ukrajinského lietadla v Iráne. K incidentu došlo ešte v januári, keď pandémia nebola rozšírená. Pri katastrofe zomrelo 176 ľudí. Druhou najsmrteľnejšou nehodou bola havária pakistanskej aerolinky v máji, pri ktorej zomrelo 98 ľudí.

Odporúčané
Ukrajinské lietadlo zostrelili, oznámil kanadský premiér. Poslala ho vraj k zemi iránska raketa zem-vzduch Ukrajinské lietadlo zostrelili, oznámil kanadský premiér. Poslala ho vraj k zemi iránska raketa zem-vzduch 9. januára 2020, 18:53

Analýza sa venovala výhradne veľkým lietadlám, ktoré však využíva väčšina aeroliniek. Nerátajú s osobnou dopravou. Celkovo za posledných dvadsať rokov drasticky klesol počet úmrtí pri leteckých nešťastiach. V roku 2005 zomrelo 1 015 ľudí na celom svete, pričom za posledných päť rokov bol ročný priemer 345 úmrtí (v priemere dochádzalo k 14 tragickým nehodám ročne).

Najbezpečnejším rokom v letectve bol rok 2017, celosvetovo boli len dve nehody so stratami na životoch, zomrelo 13 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia