Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2020, 7:55
Čas čítania 1:51
Tímea Krauszová

Táto zima bude pre lyžiarske strediská najmä o prežití. Bojujú s nezodpovednosťou ľudí či s chýbajúcimi odberovými centrami

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Niektoré strediská si finančne ani len nemôžu dovoliť otvoriť.

Lyžiarske strediská sú v patovej situácii. Niektoré z nich, napríklad Vrátna na Malej Fatre, si svoje kopce zasnežili, aby mohli privítať návštevníkov. Iné si nemohli dovoliť otvoriť, finančne by to nemuseli prežiť. Takmer všade je problém s nedostupnosťou testov.

Ľudia zamestnancom aj nadávajú

Na Vrátnej zrejme budú musieť zaviesť aj kontroly. Problémy im robia sánkari či skialpinisti, píšu v stanovisku. Sánkovanie je na Vrátnej zakázané, využívali to najmä rodiny s deťmi a obmedzovali už aj tak úzky priestor pre lyžiarov. Rovnako budú zrejme musieť regulovať aj skialpinizmus. Svojich návštevníkov prosia, aby dodržiavali otváracie hodiny a aby nenadávali zamestnancom, keď skialpinistom vstup do strediska zakážu.

Na snímke sánkovanie vo Vrátnej doline dňa 29. decembra 2020.
Na snímke sánkovanie vo Vrátnej doline dňa 29. decembra 2020. Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

Skialpinisti komplikujú situáciu aj vo Vysokých Tatrách. „Jedna vec je, že vstupujú na zjazdovky mimo prevádzkových hodín, kedy sú zjazdovky uzatvorené a technikou upravované. To je doslova hazard s ľudskými životmi,“ povedal pre Startitup Lukáš Brodanský, manažér strediska Vysoké Tatry. Skialpinisti však často blokujú zjazdovky a obmedzujú lyžiarov.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Podľa aktuálnych opatrení musí mať negatívny test každý návštevník lyžiarskeho strediska, bez ohľadu na to, či lyžuje alebo nie. Pravidlá ÚVZ určujú, že to môže byť aj antigénový, aj PCR test, pričom nesmie byť starší ako 72 hodín. Výnimku majú aj ľudia s potvrdením o prekonaní Covid-19.

Domov
Zdieľať
Diskusia