Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 7:00
Čas čítania 17:07
Viktor Kniš

Záznam: Na Slovensku otestovali viac ako 3 milióny ľudí

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa intenzívne sledujeme dianie na Slovensku v súvislosti s celoplošným testovaním.

• Na Slovensku sa dnešným dňom začalo celoplošné testovanie krajiny. Prečítaj si podrobnú príručku, ako testovanie krok po kroku prebieha. V tomto článku sme zodpovedali najčastejšie otázky o testovaní.

• Prvého dňa celoplošného testovania sa zúčastnilo 2 581 113 Slovákov. Odhalili celkovo 25 850 pozitívnych pacientov.

•Druhé kolo celoplošného pretestovania určite bude. Vyhlásil to premiér Igor Matovič a pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo.


• Pri hľadaní odberného miesta s najkratším čakaním na test ti pomôžu webové projekty Somvrade.sk alebo Odbernemiesta.sk. Prečítaj si o nich viac.
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Sledovanie druhého dňa celoplošného testovania na Slovensku sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

21:30 – V tomto momente na odberných miestach na celom Slovensku testujú posledných záujemcov na všetkých približne 5-tisíc odberných miestach. Oficiálne štatistiky z testovania zverejnia zajtra v dopoludňajších hodinách. 

21:14 iPhone, luxusná dovolenka či 40 kíl kvásku. Toto je 10 vecí, ktoré si zdravotník môže kúpiť za výplatu z celoplošného testovania.

Odporúčané
800 eur za víkend. Týchto 10 vecí si môže dopriať zdravotník po víkendovom pretestovaní Slovenska 800 eur za víkend. Týchto 10 vecí si môže dopriať zdravotník po víkendovom pretestovaní Slovenska 1. novembra 2020, 20:48

20:57 – Igor Matovič  skritizoval prezidentku tretíkrát za deň, tentokrát v TV JOJ. Jej postoj z piatka 30. októbra považuje za zásadnú chybu, ale na druhej strane jej kvituje, že dnes uznala, že sa celoplošné testovanie podarilo.

„Každý má právo na chyby. My sme v tej kritickej situácii deň pred spustením operácie očakávali, že na tej tlačovke príde a vyzve zdravotníkov, že poďte pomôcť a dokážeme to spoločne a bol to pravý opak,“ povedal Matovič.

20:40 V okresných mestách v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa na celoplošné testovanie pár desiatok minút pred zatvorením odberových miestností nečaká. Na testovanie sa ľudia dostanú takmer okamžite. Informujú o tom samosprávy na svojich profiloch na sociálnych sieťach.


V Pezinku sa na testovanie v radoch nečaká na žiadnom z odberových miest. „Ak ste ešte neboli, môžete navštíviť ktorékoľvek z 12 odberných miest v Malackách," informujú Malacky na sociálnej sieti. Podobná situácia je aj v Senci.  (tasr) 

20:17 – Ľudia vo viacerých lokalitách Slovenska poďakovali potleskom všetkým, ktorí počas víkendu pomohli s celoplošným testovaním.


Potlesk bol podľa organizátorov podujatia venovaný dobrovoľníkom, zdravotníkom, policajtom, armáde, hasičom, ale aj ďalším ľuďom, ktorí počas krátkeho času museli všetko zabezpečiť. Či už išlo o zdravotný materiál, logistiku, prípravu, alebo aj mnoho ďalšej práce. 

20:03 – Aj minister obrany Jaroslav Naď si uťahuje z konšpirátorov ako Andrej Danko a Marian Kotleba. Na sociálnej sieti oznámil, že je „očipovaný“ a „zobrali mu DNA“. „Ja som sa bol dať otestovať v Banskej Štiavnici, kde som stretol parádnych ľudí, ktorí aj tu pomáhali ako vedeli,“ uviedol Jaro Naď.

„Dnes som bol opäť na výjazdoch vo viacerých odberových miestach. Pochopiteľne, dnes ich navštívilo o čosi menej ľudí ako včera. Teším sa však na finálne čísla, ktoré vám spolu s Igor Matovic predstavíme zajtra,“ uviedol minister obrany. 

19:55 – V Považskej Bystrici prišli traja ľudia na test pod vplyvom alkoholu, musela ich riešiť polícia.

Odporúčané
V Považskej Bystrici prišli traja ľudia na test pod vplyvom alkoholu, musela ich riešiť polícia V Považskej Bystrici prišli traja ľudia na test pod vplyvom alkoholu, musela ich riešiť polícia 1. novembra 2020, 19:03

19:40 – Igor Matovič tvrdí, že druhé kolo testovania bude, ale niektoré okresy budeme môcť vynechať. „Ako presne pôjdeme záleží od finálnych čísel,“ skonštatoval Igor Matovič s tým, že sa rozhodovať bude v najbližších dňoch. Zajtra bude zasadať vláda, zároveň premiér povedal, že ešte dnes napíše prezidentke a pokúsi sa s ňou stretnúť, aby vyriešili spory, ktoré medzi sebou mali.

19:15 – Minister obrany Jaroslav Naď v TV JOJ  uviedol, že do dnešného obeda počet testovaných prekročil tri milióny. Miera pozitivity sa dostala nad jedno percento.

18:54 – V porovnaní so sobotou bola nedeľa z hľadiska polície bez vážnejšieho narušenia verejného poriadku a komplikácií v doprave. Policajti nemuseli počas nedele riešiť ani mimoriadne dopravné situácie, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.


„Najčastejšie sme sa stretávali s prípadmi, na ktoré sme opakovane upozorňovali počas dňa. Vo viacerých krajoch sa občania pokúšali opätovne absolvovať testovanie. Polícia všetky tieto prípady rieši," uviedla Bárdyová. (tasr)

18:25 – V prihraničných obciach Milhosť a Kechnec v okrese Košice–okolie otestovali od soboty desiatky tzv. pendlerov, potvrdili starostovia týchto dvoch obcí hraničiacich s Maďarskom. (tasr)


V Milhosti, ktorá má do 400 obyvateľov, prebieha celoplošné testovanie na nový koronavírus len v nedeľu. Ráno na výter čakalo okolo 80 ľudí. Niektorí sa presunuli na odberné miesta do okolitých obcí. Popoludní zaznamenali útlm. (tasr)

18:01 – V noci v Martine protestovali proti vládnym opatreniam: Matovič vojnu začal, my ju ukončíme, tvrdia krajne pravicoví organizátori.

Odporúčané
V noci v Martine protestovali proti vládnym opatreniam: Matovič vojnu začal, my ju ukončíme, tvrdia krajne pravicoví organizátori V noci v Martine protestovali proti vládnym opatreniam: Matovič vojnu začal, my ju ukončíme, tvrdia krajne pravicoví organizátori 1. novembra 2020, 17:52

17:39 – Viac než 300 zahraničných študentov do týchto chvíľ otestoval tím špeciálnej mobilnej odbernej jednotky, ktorá v nedeľu stojí v areáli Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.


„Zatiaľ bolo otestovaných 308 študentov, pričom všetci majú negatívny výsledok. Som veľmi rád a ďakujem mestu Banská Bystrica. Študenti aj zahraniční lektori to vnímajú veľmi pozitívne. Sú v našom meste prvé mesiace a oceňujú, že sa nemusia zorientúvať v rámci odberných testovacích miest. Prevažne ide o študentov z Ukrajiny, Ruska, Kazachstanu, Srbska a z ďalších európskych krajín," konštatoval rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

17:10 – Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť.

Odporúčané
Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť 1. novembra 2020, 17:02

16:56 – Igor Matovič zdieľa na Facebooku fotografiu s Nadeždou z Moskvy, ktorá pomáha ako administratívna pracovníčka, pretože chce, aby sa na Slovensku dobre žilo.

16:35 – Starostka Chorvátskeho Grobu navrhla zrušiť tri z piatich odberných miest v obci kvôli nízkemu záujmu Slovákov. Momentálne túto možnosť preverujú príslušníci armády u svojho velenia. (sme)

16:14 – Prezidentka Zuzana Čaputová reaguje na celoplošné testovanie. Poďakovala aj všetkým, ktorí sa akcie zúčastnili v prvej línii: 

„Víkendové plošné testovanie sa nepochybne podarilo dobre zvládnuť. Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa na príprave testovania podieľali. Som rada, že sa nenaplnili obavy, vrátane tých mojich, a že vo výsledku každý, kto sa otestovať chcel, sa na test dostal. Uznanie patrí všetkým, ktorí sa na tom podieľali, predovšetkým vláde, armáde, polícii, hasičskému zboru, zdravotníkom, zdravotníčkam a všetkým ľuďom, ktorí dobrovoľnícky pomáhali,“ uvádza hlava štátu.

Plošné testovanie podľa prezidentky nebolo cieľom, ale prostriedkom. „Cieľom je, aby sme ako spoločenstvo a krajina zvládli pandémiu, zachránili ľudské životy a zdravie ľudí. A to si vyžaduje aj naďalej zodpovednosť nás všetkých,“ dodáva Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

16:03 Matematik Richard Kollár, ktorého kritizoval Igor Matovič, hodnotí dáta z plošného testovania: „Dobrou novinou je, že Ag testy fungujú veľmi dobre vo veľmi premorených oblastiach. Je to aj logisticky dobre zvládnuteľné a armáda to vie koordinovať. Za pomerne nízke náklady (v porovnaní so stratami napr. s plošného lockdownu) dokážeme takto výrazne zlepšiť epidemiologickú situáciu v menších oblastiach. Ak by sme boli schopní tam testovať 2-krát týždenne mobilnými jednotkami, mali by sme atómovú zbraň na ničenie ohnísk,“ uvádza Kollár na sociálnej sieti. 

15:46 – V Krásne nad Kysucou v okrese Čadca zabezpečili na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 štyroch zdravotníkov na každom zo šiestich odberných miest. Podľa primátora mesta Jozefa Grapu boli medzi nimi zdravotné sestry z nemocnice v českom Třinci, študenti Lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, študenti z iných českých lekárskych fakúlt i lekári pracujúci v ČR.


V predajnom stánku pred mestským úradom pomáhala s testovaním Monika Šurábová. „Pracujem v Česku, ale Krásno nad Kysucou je moje rodné mesto. Preto som sa rozhodla prísť. Myslím si, že to fungovalo veľmi dobre, a oceňujem organizáciu zo strany mesta. Aj vojakov a policajtov, ktorí nám tu všetko pripravili, prišli sme do hotového. Ľudia čakali v radoch, ale boli trpezliví a chápali situáciu. Dovolím si povedať, že nám to išlo ako po masle,“ podotkla. (tasr)

15:27 – Zredukovanie odberných miest na menší počet, najmä na miestach, kde sa ich na jednej adrese nachádza viac, navrhuje starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Dôvodom je podľa neho nízky záujem ľudí o testovanie. 

„Od rána obieham odberné miesta. Na väčšine z nich za posledné hodiny prichádzajú nie stovky, nie desiatky ľudí, ale doslova jednotlivci," uviedol Kusý. Ako dodal, napriek tomu musia na odberných miestach dobrovoľníci, zdravotníci, vojaci aj policajti „mrznúť a čakať“, kým im „skončí šichta“ o 21.30 h.

15:18 – Ultras Slovana dnes na Facebooku oznámil, že organizujú druhé kolo protestu proti vládnym opatreniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Futbaloví fanúšikovia a prívrženci ĽSNS sa chcú stretnúť symbolicky 17. novembra, v deň Nežnej revolúcie.

Na proteste chcú vyjadriť nesúhlas s krokmi vlády a s aktuálnymi opatreniami. Kritizujú, že vláda si nedokáže vypočuť iné názory a rovno ich označuje za sabotérov, konšpirátorov alebo nevzdelancov. „Slováci, spojme sa a ukážme tomu bláznovi z Trnavy a jeho poskokom, že práve obyčajný ľud si ho zvolil a obyčajný ľud ho môže aj zničiť...“ píšu na sociálnej sieti.

Odporúčané
Ultras Slovana pripravujú ďalší protest proti vládnym opatreniam. Ak ste doteraz neskrachovali, zajtra môžete byť na rade, tvrdia Ultras Slovana pripravujú ďalší protest proti vládnym opatreniam. Ak ste doteraz neskrachovali, zajtra môžete byť na rade, tvrdia 1. novembra 2020, 15:15

15:06 – Aj predseda SaS Richard Sulík si uťahuje z konšpirátorov, ktorí tvrdia, že sa pri testovaní do mozgu zavádza nanočip. Žartuje aj použitím referencie s Excelom.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

AKTUALIZÁCIA NANOČIPU PREBEHLA ÚSPEŠNE ✌ #humorcek #saska #sas #zdravyrozumjenajlepsirecept

Príspevok, ktorý zdieľa Sloboda a Solidarita (@sloboda_a_solidarita),

14:51 – Veľký prehľad sobotňajších výsledkov: Koľko pozitívnych prípadov odhalilo celoplošné testovanie v tvojom regióne?

Odporúčané
Veľký prehľad sobotňajších výsledkov: Koľko pozitívnych prípadov odhalilo celoplošné testovanie v tvojom regióne? Veľký prehľad sobotňajších výsledkov: Koľko pozitívnych prípadov odhalilo celoplošné testovanie v tvojom regióne? 1. novembra 2020, 14:51

14:33 –  V okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom, Púchov, Ilava, Myjava a Bánovce nad Bebravou sa v sobotu zúčastnilo na celoplošnom testovaní 207 856 obyvateľov.


Ako informovalo Ministerstvo obrany SR, z celkového počtu testov bolo 2833 testov pozitívnych, čo predstavuje 1,36 percenta. (tasr)

14:25 – Minister zdravotníctva Marek Krajčí aj dnes pozýva k testovaniu. „Včera celý deň testoval na odbernom mieste v Rači. Ak ste sa ešte v Bratislave neotestovali aj tu je dostatočná kapacita, ste vítaní,“ uvádza rezort zdravotníctva na Facebooku. 

 

14:15 – Slovenskí zdravotníci z odberného tímu tancujú na disko remix Matovičovho breptu ONE TIME NEXT TIME.

14:06 –  V Bratislave bolo v sobotu v rámci celoplošného testovania prišlo 230 670 ľudí. Z nich bolo 717 testovaných pozitívne, čo predstavuje 0,31 percenta. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zverejnilo ministerstvo obrany.


Primátor hlavného mesta Matúš Vallo k číslam testovaných za sobotu uviedol, že za taký krátky čas je to obrovský počet, a to aj napriek nepríjemnému počasiu a dlhým hodinám čakania v radoch. 

13:52 – Žena v Detve chcela potvrdenie o absolvovaní antigénového testu na tlačivo, ktoré si doma vyrobila. Keď to príslušný zdravotnícky pracovník odmietol, nedala sa testovať a odišla s tým, že pôjde radšej na PN, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.


Policajti dôrazne vyzývajú občanov, aby dodržiavali opatrenia a po pozitívnom výsledku testu išli okamžite do karantény a nie na ďalší test. „Polícia aktívne rieši všetky takéto prípady a konanie občanov vyšetruje ako podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," upozornila Bárdyová.

13:41 – Celoplošného testovania sa zúčastnil aj hlavný hygienik Ján Mikas. „V sobotu som sa tak, ako mnohí z vás, zúčastnil plošného testovania. Urobil som to pre seba, svoju rodinu i kolegov. Ak ste sa zatiaľ nedali otestovať, stále tak môžete urobiť. Počas pandémie záleží na rozhodnutiach a zodpovednosti každého jedného z nás,“ uvádza Mikas na Facebooku s tým, že ani negatívny výsledok neznamená, že by sme mali prestať byť ostražití. 

13:29 – Matovič o nezáujme o testovanie v nedeľu: Čaputová strašila, že sa neujdú testy, ľudia sa včera tlačili, dnes majú slížikovú.

Odporúčané
Matovič o nezáujme o testovanie v nedeľu: Čaputová strašila, že sa neujdú testy, ľudia sa včera tlačili, dnes majú slížikovú Matovič o nezáujme o testovanie v nedeľu: Čaputová strašila, že sa neujdú testy, ľudia sa včera tlačili, dnes majú slížikovú 1. novembra 2020, 13:03

13:18 – Celoplošné testovanie je podľa vicepremiérky a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej úspešné a dobre pripravené napriek rôznym dezinformáciám, ktoré sa šírili ešte krátko pred testovaním. 

„O ďalších opatreniach budeme hovoriť zajtra na Ústrednom krízovom štábe a ráno na vláde. Celoplošné testovanie je krok číslo jedna a som hrdá na Slovensko, že sme ho zvládli,“ napísala Remišová na Facebooku. 

13:01 – V obci Priepasné, podobne ako v ďalších troch obciach okresu Myjava, sa celoplošné testovanie v rámci akcie Spoločná zodpovednosť uskutočňuje iba počas jedného dňa v nedeľu.


Čakanie na výsledky si ľudia môžu spestriť prehliadkou panelovej výstavy. „Pre čakajúcich sme pripravili výstavu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Na paneloch je priblížený život Štefánika nielen od jeho začiatkov až po jeho tragickú smrť, ale aj jeho dosah do súčasnosti," informoval Czere.

12:46 – Starostka bratislavskej mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová upozorňuje, že sa možno postaví na odpor, ak by štát nariadil druhé kolo celonárodného testovania.

„Nebudem zneužívať ochotu a nasadenie toľkých dobrých, slušných a takmer so všetkým zmierených ľudí. Budem na základe tohoto víkendového eventu požadovať opätovné otvorenie kaviarní, fitnesiek a cukrární. Lebo, ak je toto víťazstvo, tak ho treba využiť. Noc bola krátka,“ uviedla starostka. 

12:35 – „Je ideálny čas ísť sa dať otestovať. Odberné miesta sú takmer prázdne, tímy čakajú len a len na vás,“ napísal na sociálnej sieti primátor Nitry Marek Hattas.

12:26 – Polícia rieši až 24 ľudí, ktorí sa po pozitívnom výsledku šli dať otestovať znova. Sú podozriví z trestného činu.

Odporúčané
Polícia rieši 24 ľudí, ktorí sa po pozitívnom výsledku šli dať otestovať znova. Sú podozriví z trestného činu Polícia rieši 24 ľudí, ktorí sa po pozitívnom výsledku šli dať otestovať znova. Sú podozriví z trestného činu 1. novembra 2020, 12:22

12:15 – Vo viacerých mestách Nitrianskeho kraja záujem o testovanie v nedeľu výrazne klesol. Kým v sobotu stálo v radoch 100 až 200 ľudí, momentálne na mnohých odberných miestach nečaká nikto.


Podľa webovej stránky, na ktorej mesto Nitra informuje o čakacích dobách, sú záujemcovia o testovanie iba na desiatich z celkového počtu 62 odberných miest. (tasr)

12:07 – Druhé kolo celoplošného pretestovania určite bude. Vyhlásil to premiér Igor Matovič  a pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo. Hovoriť o tom mieni s odborníkmi. Pri druhom kole argumentuje dobrými výsledkami z testovania na Orave a v Bardejove.


„Zatiaľ je vidieť, ako efektívne bolo nasadenie antigénových testov na Orave a v Bardejove. Ak sa tu podarí o viac ako polovicu znížiť počet infikovaných ľudí, je adekvátne mať rovnakú nádej na celom Slovensku,“ skonštatoval predseda vlády s tým, že ideálne by v rámci Slovenska boli dve kolá.

Pripustil však, že možno v jednom či troch okresoch v SR druhé kolo už nebude. „Potrebujeme poctivú diskusiu s epidemiológmi a infektológmi, ktorá sa už v nedeľu začne," deklaruje Matovič. (tasr)

11:58 – Ak pôjdeš na test dvakrát, dostaneš sa do problémov, upozorňuje polícia. „Od včerajšieho dňa sme do tejto chvíle zaznamenali 24 prípadov opakovaných testov. To znamená, že občania, ktorým vyšiel test pozitívny, si išli jeho výsledok “overiť” na iné odberné miesto. Spravili tak napriek jednoznačnému varovaniu, aby tak nerobili. Svojim konaním vystavili nebezpečenstvu ďalších čakajúcich ľudí a členov odberných tímov, ktorí nemajú ochranné obleky. Všetci pozitívne testovaní občania pritom dostali jednoznačné pokyny ohľadom povinnej karantény a ďalších postupov, ktoré ignorovali.


Polícia aktívne rieši uvedené prípady a konanie občanov vyšetruje ako podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,“ uvádzajú policajti na sociálnej sieti. 

11:49 – Rokovanie vlády dnes nebude a presúva sa na zajtra. Minister zdravotníctva Krajčí povedal, že ešte musia vyhodnotiť dáta na to, aby vedeli, ako budú postupovať ďalej v prípade výskytu nových ohnísk.


„Keď budeme mat k dispozícii dáta, budeme ich postupne analyzovať s epidemiológmi,” uviedol s tým, že zajtra všetky dáta vyhodnotí minister obrany spolu s premiérom. (Denník N)

11:38 – V Žiline počas sobotňajšieho plošného testovania zistili pozitívny výsledok u 1,02 % z takmer 40-tisíc testovaných. Počas víkendu by sa malo dať otestovať približne 65-tisíc ľudí s trvalým pobytom a v určenej vekovej kategórii. (tasr)

11:29 – Podľa informácií Ozbrojených síl SR na sociálnej sieti je najväčšia pozitivita v okresoch na hornej Nitre, Kysuciach, na severnom Spiši. Výraznejší podiel je celkovo na severe a severovýchode Slovenska, ale aj v regióne Žitného ostrova. (tasr)

11:20 – Negatívny certifikát musíš mať v obchode aj v práci. Úrad vlády tvrdo naložil úradu na ochranu osobných údajov, ktorý tvrdil opak.

Odporúčané
Negatívny certifikát musíš mať v obchode aj v práci. Úrad vlády tvrdo naložil úradu na ochranu osobných údajov, ktorý tvrdil opak Negatívny certifikát musíš mať v obchode aj v práci. Úrad vlády tvrdo naložil úradu na ochranu osobných údajov, ktorý tvrdil opak 1. novembra 2020, 9:45

11:06 – Minister Naď zdôraznil, že ľudia, ktorí predávajú alebo kupujú certifikáty na čierno, dostanú „exemplárny trest“. Takéto obchodovanie označil za hazardovanie s ľudským životom, zároveň priznal, že niekoľko desiatok certifikátov im naozaj chýbajú a zrejme ich ukradli.

10:59 – Druhé kolo celoplošného pretestovania určite bude. Vyhlásil to premiér Igor Matovič

a pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo. Hovoriť o tom mieni s odborníkmi. Pri druhom kole argumentuje dobrými výsledkami z testovania na Orave a v Bardejove.

KORONA ONLINE: Odberové miesta na celom Slovensku zívajú prázdnotou, bez negatívneho testu nemôžeš do práce ani do obchodu
Zdroj: TASR - Michal Svítok

10:51Premiér Matovič sa ospravedlnil všetkým ľuďom, ktorí nejdú na testovanie z vlastnej vôle, ale kvôli podmienkam, ktoré by im obmedzili možnosť pohybu a od zajtra by nemohli ísť ani do práce. „V situácii, keď vedieme boj, musíme spolu s bojom za slobodu byť zodpovední. Prepáčte mi, že sme vás donútili ísť na tento test. Ale sloboda musí byť spojená aj so zodpovednosťou voči tým, ktorí chcú svoje zdravie a svoje životy chrániť. Voči tým, ktorí nemajú na to, aby sa bránili, či už sú to onkologickí pacienti, starí ľudia,“ povedal.

10:49 – Minister Milan Krajniak nazval celoplošné testovanie druhým Slovenským národným povstaním. Vyjadril hrdosť nad tým, že sa testovanie vôbec podarilo zorganizovať a pochválil aj ďalšie národnosti a etniká, ktoré sa prišli otestovať, vrátane Maďarov, Čechov a Rómov. „Slovenský národ sa stal národom silným, ktorý bude rešpektovaný vo svete. Nikdy nezabudnime na to, že sme schopní v takýchto ťažkých chvíľach sa zomknúť a konať.“

10:41 – Minister obrany Jaroslav Naď skonštatoval, že skoro 2,6 milióna Slovákov sa prišlo otestovať len v odberných miestach, ktoré prevádzkovala armáda. Nezapočítali ešte výsledky testov, ktoré robili v nemoniciach, vo firmách, v domoch dôchodcov a podobne. 

Naď tiež dodal, že sa snažia čo najlepšie presúvať materiály podľa aktuálnej potreby, pričom celú noc až doteraz vojaci pracujú na zásobovaní. V niektorých dedinách však niekde aj o stovky percent viac ľudí, než tam evidujú obyvateľov. Preto na niektorých miestach môže dôjsť k zdržaniu, no riešia ho priebežne.

10:33 – Podľa ministra zdravotníctva sme na Slovensku zakročili „v poslednej chvíli“. Neskôr by už podľa Mareka Krajčího nebolo možné takú akciu zorganizovať. Zároveň skonštatoval, že sme takto pravdepodobne zachránili aj nemocnice, ktorým hrozil kolaps. 

10:25 – V nedeľu funguje 98 percent odberných tímov. Aktuálne sú podľa ministra obrany Jaroslava Naďa bez čakania. Minister vyzval ľudí, ktorí sa chcú dať pretestovať, aby si to nenechávali na poslednú chvíľu.

10:20Prvého dňa celoplošného testovania sa zúčastnilo 2 581 113 Slovákov. Odhalili celkovo 25 850 pozitívnych pacientov. 

10:15 – Začína tlačová konferencia premiéra Igora Matoviča. Prítomní sú aj ministri Jaroslav Naď, Roman Mikulec, Milan Krajniak a Marek Krajčí.

10:09 – Tlačová konferencia Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zatiaľ nezačala. Odberové miesta na celom Slovensku naďalej zívajú prázdnotou. Statostovia, primátori aj vláda vyzývajú, aby sa ľudia prišli otestovať. 

10:04Skoro 22-tisíc ľudí sa včera zúčastnilo PCR testovania. Zúčastnili sa ho aj ľudia, ktorí nechceli absolvovať antigénový test. Výsledky ukázali viac ako 2200 pozitívnych prípadov. (NCZI)

10:00 – V meste Prešov urobili za sobotu  32 786 odberov, ktoré zachytili 305 pozitívnych prípadov, potvrdil hovorca mesta Vladimír Tomek.


Ako priblížil, od nedele rána je v meste otvorených všetkých 66 odberných miest. V porovnaní so sobotou nápor ľudí, ktorí čakajú na testovanie, výrazne klesol. Z jednotlivých odberných miest podľa jeho slov hlásia, že rady sa netvoria takmer nikde. „Môžeme iba vyzvať ľudí, ktorí sa ešte neboli dať otestovať a chcú tak urobiť, že momentálne môžu prísť a majú jedinečnú šancu otestovať sa bez čakania,“ dodal Tomek.

9:52 – Igor Matovič tvrdí, že nám „padne sánka“ z informácií, ktoré prednesie na tlačovej konferencii o pár minút. 

9:37 – Ozbrojené sily SR počas noci na nedeľu distribuovali materiál na odberné miesta, kde sa v rámci celoplošného testovania testujú ľudia na ochorenie COVID-19. Pre TASR to potvrdil hovorca OS SR Štefan Zemanovič. Nedeľné testovanie hodnotí zatiaľ ako bezproblémové.

„Priebežne sa nám opäť rozbehlo testovanie. Keďže ide o plošnú aktivitu, vyskytujú sa určité prestoje, ale nie je to nič mimoriadne," skonštatoval.

KORONA ONLINE: Odberové miesta na celom Slovensku zívajú prázdnotou, bez negatívneho testu nemôžeš do práce ani do obchodu
Zdroj: TASR – Lukáš Grinaj

9:32 – V Bratislave v sobotu pri plošnom testovaní otestovali 230 237 ľudí, pozitívny test malo 712 z nich, teda 0,3 %, informoval ružinovský starosta Martin Chren. (denník N)

9:20 – Slovenská polícia včera musela operatívne riešiť hneď niekoľko ľudí, ktorí sa počas testovania nesprávali podľa zadefinovaných pravidiel: 

Na odbernom mieste bola v Ľuboticiach 38-ročná žena, ktorá bola 2-krát testovaná, pričom oba testy mala pozitívne. Riešili aj 45-ročnú ženu, ktorá sa dala opätovne testovať v novomestskom okrese. Najprv ju pozitívne otestovali v jednej obci, tak išla na test do druhej. Zaoberali sa aj 68-ročným vodičom, ktorému zistili v dychu alkohol. Autom prišiel na odberné miesto v obci Klčové v okrese Nové Mesto nad Váhom. (aktuality.sk)

9:11 – V siedmich okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja, okrem okresov Prievidza a Partizánske, prišlo v prvý deň celoplošného testovania na odberné miesta okolo 207-tisíc ľudí, čo predstavuje približne 60 percent z celkového počtu ľudí, ktorí by sa na testovaní mali zúčastniť. Dnes je aj v týchto okresoch oveľa menší záujem o testovanie. 

8:57 – Ľudkovia, čakáme vás, sme negatívne pozitívni a po včerajšom nátresku sa trochu nudime, čipov mame stále dosť, odkazujú s humorom zdravotníci z jedného z odberných miest v Hlohovci. 

8:50 Záujem o celoplošné testovanie v Gelnici oproti sobote minimálny.


„Aj dnes ráno sme otvorili všetkých šesť odberných miest v meste. Žiadne problémy sme nezaznamenali,“ povedal primátor Milo Janáč s tým, že oproti sobotňajšiemu ránu je účasť oveľa nižšia. „Všade sa tvorili rady, teraz je to pokojné,“ dodal Janáč.

8:40 – V meste Trnava otestovali počas celoplošného testovania v sobotu v rámci akcie Spoločná zodpovednosť približne 30-tisíc ľudí, pozitívnych z nich bolo 0,68 percenta. 


Testovanie sa v nedeľu začalo v podstate bez čakania. Podľa webovej stránky testovanie.trnava.sk sú na odberných miestach v rade maximálne traja ľudia. Výnimku tvorí športová hala, kde čaká podľa portálu desať ľudí. (tasr) 

8:33 – Niektoré odberové miesta na celoplošné testovanie v bratislavských Podunajských Biskupiciach zrejme otvoria v nedeľu s oneskorením. Dôvodom sú chýbajúce certifikáty či testy. Informuje o tom bratislavský magistrát.


Začiatok nedeľného celoplošného testovania vo väčšine bratislavských mestských častí je podľa hlavného mesta bez problémov a s minimálnou čakacou dobou, a to do 15 minút. (tasr)

8:29 – Od rána je v Prešove otvorených všetkých 66 odberných miest. Testovanie zatiaľ prebieha bez výraznejšieho čakania. Aj na východe sa potvrdzuje, že Slováci majú v nedeľu o testovanie oveľa menší záujem.

8:21 – Začiatok druhého dňa celoplošného testovania v hlavnom meste nekopíruje scenár prvých hodín zo soboty. Dlhší rad pri odbernom mieste je momentálne skôr výnimkou, mestské časti pri oznámení o stave informujú väčšinou o pár osobách, čakajúcich na test.


Aj pred bránou automobilového závodu v Devínskej Novej Vsi, kde je jedno z 15 odberných miest v mestskej časti, boli po siedmej hodine prítomní dvaja záujemcovia o testovanie. Pri všetkých odberných miestach v mestskej časti svieti zelená na semafore, teda testovanie prebieha bez dlhého čakania.


Podobne na zeleno sú vysvietené všetky odberné miesta v Dúbravke, ale aj v bratislavskom Novom Meste, kde pri odberných miestach čakalo po siedmej od päť do 15 ľudí. "Veľká časť otvorených odberných miest oznamuje nízky záujem o testovanie v prvých minútach," dopĺňa mestská časť Petržalka. (tasr)

8:13 – Dlhej nad Kysucou mali takmer päť percent pozitívnych. V sobotu tam otestovali 582 ľudí, z ktorých bolo 29 pozitívnych, čo predstavovalo 4,99 percenta. Slovenský priemer je menej ako 1 percento. (sme) 

8:06 – Bratislava operatívne znížila počet odberných miest, na ktorých sa bude možné dať otestovať z auta. K zmene príde v Karlovej Vsi, kde ostanú k depozícii už len dva takéto body, a tiež v Podunajských Biskupiciach, kde sa drive-in zmení na tri odberné miesta pre peších. V Ružinove ostávajú všetky drive-in odberné miesta.
 
Zelená vlna zatiaľ nehlási na cestách žiadne problémy. (sme)

7:57 – Matovič sa ešte pred kamerami zahral s Krčmérym na schovávačku. Poklopal mu na rameno, odborník ho v skafandri nevedel nájsť.

7:51 – Návšteva cintorínov nie je medzi výnimkami zo zákazu vychádzania platného do 1. novembra. V súvislosti s nedeľným Sviatkom Všetkých svätých preto polícia apeluje na občanov, aby dodržiavali opatrenia a blízkym vzdali hold napríklad zapálením si sviečky doma.


„Vláda SR vyhlásila núdzový stav a zákaz vychádzania, opätovne si preto dovolíme apelovať na občanov, aby dôsledne dodržiavali opatrenia,“ vyzvala polícia. Ako podotkla, na návštevu cintorínov ešte bude vhodnejšie obdobie.


Polícia pokračuje tiež v kontrolách dodržiavania opatrení, pričom každý prípad porušenia rieši individuálne. V blokovom konaní hrozia občanom pokuty do 1000 eur a v správnom konaní do 1659 eur.

7:42 – V drive-in odbernom mieste na košickom letisku nie je skoro ráno žiadna čakacia doba na otestovanie. „O 7:00 čakalo na otvorenie prevádzky najväčšieho odberného miesta na Slovensku 10 áut, ktorých osádky boli hneď aj vybavené,“ uviedol námestník primátora Marcel Gibóda.

Na letisku dnes pribudli ďalšie odberné tímy, dokopy ich je 17. Včera sa tam otestovalo 4308 ľudí, pozitívny test malo len 19. (tasr)

7:33 – Jedno z odberných miest je aj v sídle strany Sloboda a Solidarita. Richard Sulík potvrdzuje nižší záujem Slovákov o testovanie. Na Facebooku láka na čakaciu dobu v Liberálnom dome, ktorá je na začiatku nedele 0 minút.

7:26 – Na veľkej časti Slovenska hlásia nepriaznivejšie počasie ako včera. Ľudia stoja v radoch s dáždnikmi, záujem o testovanie je však citeľne menší. 

7:20Premiér Matovič na včerajšej tlačovej konferencii odmietol návrh prezidentky na zrušenie zákazu vychádzania pre tých, ktorí nemajú certifikát s negatívnym výsledkom. „Keby sme nevydali zákaz vychádzania, prišla by možno polovica ľudí,“ skonštatoval. Zuzanu Čaputovú nešetril a vyhlásil, že snáď si sama uvedomila, že svojimi vyhláseniami o testovaní Slovensku absolútne nepomohla.

Matovič dodal, že bol z prezidentkinho vyhlásenia veľmi sklamaný. Vraj čakal, ako Zuzana Čaputová zareaguje, ale keď sa rozhodla nepriložiť ruku k dielu a vojakom nepodporiť ani im nepomôcť, nemal veľmi chuť s ňou komunikovať.

KORONA ONLINE: Na testovanie prišlo v sobotu viac ako milión Slovákov, bez negatívneho testu platí od pondelka zákaz vychádzania
Zdroj: Igor Matovič

7:14 Igor Matovič v sobotu  vyhlásil, že druhé kolo testovania môže byť len lokálne namiesto celoštátneho. Premiér priznal, že plošné testovanie považuje za mimoriadne úspešný projekt, ale budúci víkend sa zrejme nebude konať na celom území Slovenska. Je možné, že opätovne testovať sa budú iba regióny, kde bude najväčšia miera nakazených. 

7:10Kto sa nemusí zúčastniť testovania? Na testovaní sa nemusia zúčastniť deti do desiatich rokov, autisti, onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. Potrebné bude potvrdenie od lekára. Rovnako sa nemusia dať testovať tí, ktorí už v posledných 90 dňoch boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Výnimka bude platiť aj pre osoby nad 65 rokov, ale len v prípade, ak budú v dobrovoľnej domácej karanténe.

7:06Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku upozorňuje, že ani negatívny výsledok antigénového testu nezaručuje, že človek nie je nakazený koronavírusom a nemôže ním nakaziť niekoho ďalšieho. „Tieto testy bolo možné robiť plošne preto, lebo sú lacné a rýchle. Sú však aj oveľa menej presné ako PCR testy. Veľké množstvo infikovaných ľudí teda nezachytia,“ uvádza rezort zdravotníctva.

 

7:00 – V tomto momente sa na Slovensku otvorili (skoro) všetky odberné miesta. Ľudia opäť prišli na niektoré z nich vo výraznom predstihu, v radoch stoja už desiatky minút.

Pri testovaní treba rátať s prestávkami čase 12:00 - 12:45 a 18:00 - 18:30 h. Testovanie potrvá do 22:00. Posledné výtery z nosohltana sú naplánované o 21:30.

6:55 Čo ak nepôjdem na testovanie a nebudem mať certifikát o negatívnom teste? Dokedy pre mňa platí zákaz vychádzania?

Aktuálne do 8. novembra, no vláda môže zákaz vychádzania predĺžiť, čo sa očakáva pred druhou víkendovou vlnou testovania. Druhý zákaz vychádzania by mal trvať medzi 9. až 15. novembrom. Ak sa nebudeš vedieť preukázať negatívnym testom, platia pre teba TIETO ZÁKAZY.

Odporúčané
Otázky a odpovede: Ako to bude vyzerať na testovaní, čo sa zmení, ak budeš mať negatívny test a čo sa stane, ak nepôjdeš Otázky a odpovede: Ako to bude vyzerať na testovaní, čo sa zmení, ak budeš mať negatívny test a čo sa stane, ak nepôjdeš 29. októbra 2020, 16:15

6:45Premiér Igor Matovič s ministrom obrany Jaroslavom Naďom budú hodnotiť sobotňajší deň testovania na tlačovej konferencii o 10:00. Zverejňiť by mali aj počty zúčastnených a pozitívne testovaných.

Včera okolo tretej hodiny poobede sa dohromady otestovalo viac ako 1 milión Slovákov, čo premiéra Matoviča úprimne potešilo. Jaroslav Naď poznamenal, že by sa nečudoval ani celkovému počtu otestovaných obyvateľov nad 3 miliónmi.

K 12:00 sa v sobotu otestovalo viac ako 828-tisíc ľudí, z ktorých sa 7 947 ukázalo ako pozitívnych, čo je približne jedno percento.

6:30 – Testovanie začne o približne 30 minút, kedy by sa malo otvoriť všetkých viac ako 5-tisíc odberných miest. V sobotu sa podarilo otvoriť viac ako 99 % z nich. Na niektorých miestach chýbali certifikáty, inde zdravotníci. 

Späť
Zdieľať
Diskusia