Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 17:52
Čas čítania 1:13
Tímea Krauszová

V noci v Martine protestovali proti vládnym opatreniam: Matovič vojnu začal, my ju ukončíme, tvrdia krajne pravicoví organizátori

NEWS CINTORÍN KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Šikovne obišli zákaz vychádzania, ale akosi pozabudli na ostatné platné opatrenia.

Počas celého víkendu platí zákaz vychádzania, s výnimkou medzi 1:00 a 5:00 ráno. Práve túto výnimku využili Martinčania, ktorí si dnes nadránom zorganizovali vlastný sviečkový pochod. Zákaz vychádzania však nie je jediné platné opatrenie a ľudia na pochode zrejme na tie ostatné zabudli.

Odporúčané
Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť Boli sme sa otestovať: Niektorí z nás počkali na nedeľu a v rade stáli sotva minútu, iní zisťovali, kam sa oplatí ísť 1. novembra 2020, 17:02

Ani rúška, ani rozostupy

Na videách ani fotografiách z mesta nevidieť rúška ani rozostupy medzi ľuďmi. Nehovoriac o tom, že zúčastnení porušili aj zákaz zhromažďovania sa nad 6 ľudí, ktorý je ešte stále v platnosti. Upozornil na to aj poslanec Ján Benčík na Facebooku. „Pýtam sa ako občan aj ako poslanec, kde je polícia v takomto prípade. Prečo nekoná? Nielen v tomto prípade, ale aj v Bratislave či inde, kde sa podobné ‚sviečkové‘ pochody organizujú.“

Na prvý pohľad to možno vyzerá, že si len chceli uctiť Sviatok všetkých svätých. Avšak podľa webu Slovenského hnutia obrody šlo o vopred organizovaný pochod ako formu protestu voči aktuálnym opatreniam. Zúčastnili sa ho nielen prívrženci SHO, ale aj kotlebovci a iní konšpirátori, tvrdí poslanec Ján Benčík.

„V noci zo soboty 31. októbra na nedeľu 1. novembra o 02:00 hod. sa uskutoční v Martine sviečkový pochod ako forma protestu proti nezmyselným a protiprávnym nariadeniam Matovičovej vlády. Občania mesta, ale aj celého nášho slovenského štátu sa už nedokážu viac prizerať neprávosti a krivde, ktorá je páchaná na našom národe,“ píše sa v oficiálnej pozvánke.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

SHO je krajne pravicová, no dlhodobo vo voľbách neúspešná strana. Nočný pochod nazvali „sviečkovou manifestáciou“ a chceli ňou vraj vyjadriť nespokojnosť „s vládou bláznov, liberálov a mafiánov“. Predseda SHO Robert Švec (na videu nižšie) dokonca počas akcie odkázal premiérovi Igorovi Matovičovi, že vraj vyhlásil vojnu Slovákom. Tú plánujú ukončiť a „dať ho [premiéra] dole“. 

Okrem opatrení s povinnými rúškami kritizujú aj celoplošné testovanie a pripravované očkovanie, ktoré zatiaľ minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval ako dobrovoľné a dostupné najskôr v roku 2021. Krajčí doteraz verejne hovoril o necelých 200-tisíc dávkach, ktoré budú zrejme najskôr dostupné pre ohrozenú skupiny obyvateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia