Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2020, 13:48
Čas čítania 1:02
Tímea Krauszová

Alexej Navaľnyj zverejnil prvú fotku od otravy: Jeho stav sa zlepšuje, už dokáže dýchať aj bez prístrojov

NEWS
Uložiť Uložené

Najväčší Putinov kritik bol v auguste otrávený, postupne sa však zviecha.

Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj zverejnil prvú fotografiu od otravy novičokom, ku ktorej došlo ešte v auguste. Jeho stav sa viditeľne zlepšil.

Rusko tvrdí, že v jeho tele žiaden jed nebol

„Ahojte, tu je Navaľnyj. Chýbate mi,“ napísal Alexej Navaľnyj, jeden z najhlasnejších kritikov ruského režimu, na Instagrame. Fotografiu pridal z berlínskej nemocnice Charité, kde sa zotavuje z pokusu o otravu.

Po incidente upadol do kómy a musel byť pripojený k umelej pľúcnej ventilácii. Jeho stav sa však značne zlepšil, o čom svedčí aj fotografia s jeho manželkou a dvoma deťmi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

„Sotva niečo dokážem urobiť, ale včera som dokázal celý deň sám dýchať. Úplne sám. Ani som nepotreboval cudziu pomoc,“ napísal na Instagram. Zlepšenie jeho stavu potvrdila aj klinika: už nepotrebuje umelé dýchanie a na krátky čas môže aj vstať z lôžka, uvádza portál Meduza.

K otrave došlo v auguste. Navaľnyjmu, ktorý je kritikom prezidenta Vladimira Putina, prišlo zle v lietadle cestou zo sibírskeho mesta Tomsk smerujúceho do Moskvy. Kvôli jeho stavu pilot lietadla núdzovo pristál v Omsku.

Jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová vtedy uviedla, že mu niekto údajne primiešal do čaju otravu. Nič iné vraj ráno nepil. Momentálne sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti a podľa jeho hovorkyne sa chystá vrátiť aj do Ruska. Považuje za čudné, že sa na to novinári vôbec pýtajú a na Twitteri potvrdila, že inú možnosť ani nezvažovali.

Otravu už potvrdili aj špecializované francúzske a švédske laboratóriá. Látku v jeho tele – novičok – vyvinuli v Sovietskom zväze. Západ teraz od Ruska očakáva odpovede, no Moskva tvrdí, že niet prečo vôbec otvárať vyšetrovanie. Ruskí lekári v Navaľného tele vraj žiadne toxické látky nenašli, vysvetľuje Guardian.

Odporúčané
Ako smrť ruského právnika zmrazila účty Mariánovi Kočnerovi. Týchto 5 brutálnych aktov pomsty z Ruska dodnes rezonuje vo svete Ako smrť ruského právnika zmrazila účty Mariánovi Kočnerovi. Týchto 5 brutálnych aktov pomsty z Ruska dodnes rezonuje vo svete 7. septembra 2020, 11:55
Domov
Zdieľať
Diskusia