Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2013, 20:04
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Hybridný superšport: McLaren P1

TECH
Uložiť Uložené

Cestný rýchlik McLaren P1 sa oficiálne predstavuje.

Prvé informácie spojené s fotografiami nového superšportu pod záštitou značky McLarenu prišli už minulý rok, avšak až teraz máme k dispozícií aj fotky produkčnej verzie.

Hybridný superšport: McLaren P1

Automobilka informovala, že na tomto treťom sériovom voze britskej ikony rýchlych aut bolo od predstaveného prototypu potrebné doladiť len minimum, najviac sa zamerali na interiér. Od konceptu sa exteriér teda líši len v detailoch, ktoré zahŕňa inak riešený zadný vstup vzduchu, nove sú otvory na prednom nárazníku a klasické cestné pneumatiky. Pre predstavenie si Briti zvolili svetlejší odtieň oranžovej.

Hybridný superšport: McLaren P1
 

McLaren P1 je hybrid! Vidlicovému osemvalcu s dvoja turbodúchadlami ostal objem 3,8 l z už dlhšiu dobu predávaného MP4-12C, pričom dodáva tejto strele 542 kW / 727 k. Doplňuje ho však ešte elektromotor s parametrami 132 kW / 179 k. Dokopy teda disponuje výkonom 674 kW / 916 k. Točivý moment 900 N.m prenáša sedemstupňová dvojspojková prevodovka na zadnú nápravu. P1-ka je schopná prejsť 10 km výhradne s použitím elektromotora. Rýchlostné parametre automobilka tají, no predpokladá sa maximálna rýchlosť minimálne 350 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km za maximálne 3 sekundy.

Hybridný superšport: McLaren P1

Konštrukciu podvozka doplňujú hliníkove deformačné zóny, väčšina skeletu karosérie je z uhlíkových vlákien a titánovej zliatiny. Superšport teda váži len 1,3 tony. I napriek tomu, že bola cena tohto skvostu vyčíslená na približne 1 milión Eur, po 500 kusovej sérií sa určite rýchlo zapráši.

Hybridný superšport: McLaren P1

Foto: McLaren

Domov
Zdieľať
Diskusia