Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2020, 15:28
Čas čítania 3:56
Martin Mičuda

Je kompaktné, praktické a úsporné. Oplatí sa však najmenšie SUV od Mercedesu?

Je kompaktné, praktické a úsporné. Oplatí sa však najmenšie SUV od Mercedesu?
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Vyskúšali sme novú generáciu jedného z najúspešnejších modelov značky s hviezdou v znaku.

To, že SUV-čka, respektíve crossovery naďalej zažívajú predajný boom si nemusíme pripomínať. Dobre to vedia aj v značke Mercedes-Benz, keďže GLA prvej generácie predali takmer milión kusov. Druhá generácia chce na tento úspech nadviazať. My sme testovali GLA 200d a musíme povedať, že má na to skutočne veľké predpoklady.

 
Naďalej síce platí, že technický základ pochádza z triedy A, zďaleka už ale neplatí, že je to len nejaké nakopnuté A-čko. Dizajn je možno uhladenejší, faktom ale je, že nové GLA citeľne dospelo. Oplatí sa však uvažovať o najmenšom SUV-čku značky?

 

Exteriér

Už prvý pohľad vidno, že nová generácia vystupuje robustnejšie a masívnejšie než doteraz. Svedčia o tom aj 18” disky, ktoré by doteraz pôsobili veľkostne väčšie. Uznať ale treba, že v kombinácii s bielym lakom a čiernymi doplnkami v rámci Night paketu vyzerá testované GLA-čko veľmi dobre, a to i napriek priemernej výbave bez športového paketu AMG Line.

Prispievajú k tomu aj plne LED-kové svetlá na oboch koncoch. Žiaľ, automatické diaľkové svetlá nie sú štandardom, preto by sme odporúčali investovať 500 € navyše za Multibeam LED svetlá. Tie disponujú nielen automatickými diaľkovými svetlami, ale aj funkciou tienenia okoloidúcich vozidiel.

Novinka je v porovnaní s predchodcom o 14 milimetrov kratšia, no jej rázvor natiahli o 30 milimetrov. Stále teda ide o veľmi kompaktné auto, akurát ho navrhli efektívnejšie. Kolesá má novinka zasadené krásne v rohoch karosérie, kufor sa zväčšil na slušných 435 litrov a samotná karoséria je vyššia o viac ako 10 centimetrov.

Odporúčané
400 koní, ultra-luxus a kontroverzný dizajn. Je nová 7-čka najlepšia limuzína na našom trhu? 400 koní, ultra-luxus a kontroverzný dizajn. Je nová 7-čka najlepšia limuzína na našom trhu? 29. júna 2020, 14:21

Na zadné sedadlá sa preto bez problémov zmestí aj vyšší človek, ktorý bude mať nad hlavou ešte dosť priestoru. Zadná lavica je navyše v pozdĺžnom smere posuvná o cca 8 centimetrov, takže posádka si vie podľa potreby zväčšiť kufor alebo priestor na zadných sedadlách. Pozitívne hodnotíme aj skutočnosť, že dvere perfektne prekrývajú prahy, takže si pri nastupovaní a vystupovaní cestujúci nezašpinia nohy ani nohavice. 

Aké je najmenšie SUV od Mercedesu? Oplatí sa
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

Interiér 

Veľká revolúcia nastala pri pohľade na palubnú dosku. Na početne zastúpenom lesklom klavírnom plaste síce mimo showroomového osvetlenia vidno jeho tienisté stránky, pochváliť ale treba mäkčené plasty, ktoré sú takmer všade. Palubovka je pochopiteľne príbuzná s triedou A, čo so sebou prináša veľmi moderný až futuristický dizajn a plejádu najmodernejších technológii. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86711 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom je druhá generácia GLA podstatne lepšia.
  • Aké položky výbavy odporúčame priplatiť.
  • Aké sú prednosti revolučného infotainmentu MBUX.
  • V akých situáciach by mohla automatická prevodovka fungovať lepšie.
  • Akú spotrebu paliva sme dosiahli počas testu.
Domov
Zdieľať
Diskusia