Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2020, 23:10
Čas čítania 1:10
Viktor Kniš

Pripravovali sa od druhej ráno, aby zachytili najkrajší východ slnka nad Čachtickým hradom. Scenery spája hudbu a krásy krajiny

HUDBA SCENERY
Uložiť Uložené

Projekt slovenských tvorcov Scenery (Scenéria) vznikol, aby podporil rozvoj súčasného hudobného umenia a rozšíril jeho pôsobnosť aj širokej verejnosti.

Projekt slovenských tvorcov Scenery si dal za cieľ prezentovať krásy našej krajiny v kombinácii s kvalitnou hudbou. Už navštívili Niklovú huta v Seredi s Jimmym Pé aj Chmarošský viadukt s Blame Your Genes a tentokrát „zdolávajú“ Čachtický hrad. 

„Prístup na hrad nám umožnila p. kastelánka Alica Čechvalová a pani starostka obce Čachtice, boli veľmi milé a určite im adresujeme poďakovanie v mene celého tímu SCENERY. Natáčanie prebehlo v skorých ranných hodinách od 02:00 set-up, točili sme na východ slnka, to bol náš zámer. Zahral nám Whithe, ktorému vyšlo nové EP,“ prezrádza tím stojaci za projektom pre Refresher. 

Čachtický hrad

Stavba stredovekého kamenného hradu súvisela s tatárskym vpádom do Uhorska. Výstavba Čachtického hradu začala v 1. polovici 13. storočia na podnet panovníka Bela IV. Hrad bol vybudovaný Kazimírom z rodu Hunt-Poznan v 13. storočí. Kráľovský hrad sa postupne rôznym spôsobom – darom, kúpou, či násilným ovládnutím dostával do rúk viacerých rodov.

Na konci 13. storočia sa hradu zmocnil Matúš Čák Trenčiansky.

V roku 1392 daroval hrad kráľ Žigmund Stiborovi zo Stiboríc za jeho verné služby. Po Stiborovej smrti hrad Čachtice vlastnil jeho rovnomenný syn a to až do roku 1434. Pravdepodobne vtedy prikročili k prestavbe jestvujúceho pôvodného hradu.

Odporúčané
Vychutnaj si pohľad na banskoštiavnickú kalváriu zo všetkých uhlov. Scenery ju spája s modernou elektronickou hudbou Vychutnaj si pohľad na banskoštiavnickú kalváriu zo všetkých uhlov. Scenery ju spája s modernou elektronickou hudbou 27. decembra 2021, 13:30

Čachtický hrad sa preslávil vďaka Alžbete Báthoryovej, ktorá sa narodila v roku 1560. Báthoryovci vlastnili rozsiahle majetky v Uhorsku, najmä však v Sedmohradsku. Ich predok Vid v ečedskom močiari zabil podľa legendy draka, preto majú v erbe tri dračie zuby.

Odporúčané
Niklová huta v Seredi na chvíľu ožila vďaka slovenskému projektu Scenery. Tvorcovia spájajú hudbu a zabudnuté slovenské „pamiatky“ Niklová huta v Seredi na chvíľu ožila vďaka slovenskému projektu Scenery. Tvorcovia spájajú hudbu a zabudnuté slovenské „pamiatky“ 7. júna 2020, 22:30

Scenery spája umenie a dôležité miesta slovenskej histórie

Projekt slovenských tvorcov Scenery (Scenéria) sa snaží podporiť rozvoj súčasného hudobného umenia, vytvárať podmienky a podporné prostredie pre činnosť slovenských skladateľov, rozširovať pôsobnosť súčasného hudobného umenia širokej verejnosti a vytvárať priestor na spoluprácu v tomto prostredí na celoslovenskej a medzinárodnej úrovni.

V každom diele vystúpi kvalitný domáci reprezentant elektronickej hudby, pričom cieľom je prepojiť ju s atraktívnym miestom s bohatou históriu, ktoré však nepatrí medzi „mainstream“ pamiatky.

Domov
Zdieľať
Diskusia