Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2020, 14:31
Čas čítania 1:02
Tímea Krauszová

Hajlovali a počúvali neonacistickú hudbu. V Nemecku rozpustili elitnú vojenskú jednotku, do ktorej sa dostali pravicoví extrémisti

NEWS EXTRÉMISTI OZBROJENÉ SILY SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Armádu čaká reforma, aby v budúcnosti zachytili extrémistov skôr.

Pravicových extrémistov celé roky tolerovali v jednej z najelitnejších vojenských jednotiek Nemecka.

Ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauer v stredu oznámila, že pravicovo-extrémistické zmýšľanie sa dostalo do jednej zo štyroch skupín v rámci jednotky KSK tak hlboko, že je nútená ju rozpustiť. Zvyšným trom dala podľa The New York Times čas do októbra, dokedy musia zrevidovať prijímacie procesy a tréningy skôr, než sa budú môcť vrátiť do terénu.

Na snímke nemecká ministerka obrany Kramp-Karrenbauer.
Na snímke nemecká ministerka obrany Kramp-Karrenbauer. Zdroj: TASR/AP

Na párty sa zdravili Hitlerovým pozdravom a počúvali neonacistickú hudbu

„KSK nemôže ďalej takto pokračovať,“ povedala ministerka na tlačovej besede. Podľa jej slov v jednotke prevládal nezdravý elitizmus a „toxické vedenie,“ ktoré prejavovalo náklonnosť k extrémizmu. Tlačovka prišla šesť týždňov po tom, čo vyšetrovanie odhalilo množstvo ukradnutého arzenálu a výbušnín u jedného zo seržantov, ktorý v KSK slúži od roku 2001.

Práve jeho skupina rozpútala vyšetrovanie po kontroverznej oslave, na ktorej sa mali účastníci zdraviť Hitlerovým pozdravom a počúvať nacistické prejavy a neonacistickú rockovú hudbu, píše NYT. Okrem toho sa mali hrať hru, pri ktorej si prehadzovali prasačiu hlavu. Párty sa odohrala pred troma rokmi. V januári armáda oznámila, že vyšetrujú 20 vojakov.

Odporúčané
Desivé paranoje až po život meniace zážitky. Aj také sú účinky magických húb. Desivé paranoje až po život meniace zážitky. Aj také sú účinky magických húb. 1. júla 2020, 14:30

Vďaka investigatíve odhalili viacerých extrémistov aj v popredných radoch armády, ktorá má chrániť nemeckú demokraciu, vysvetľovala ďalej ministerka. Okrem rozpustenia tejto skupiny a kontroly ďalších v KSK, Nemecko predstavilo viaceré opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu extrémistických myšlienok vo vojenských kruhoch.

Vznikne nový výbor, za úlohu bude mať hlásiť pravicový extrémizmus v špeciálnych jednotkách a tiež vymyslieť spôsob, akým proti nemu budú bojovať. Schválili aj nové zákony, vďaka ktorým bude ľahšie prepustiť extrémistických vojakov. Brigádny generál Markus Kreitmayr už máji povedal vojakom, že extrémizmus nebude tolerovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia