Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. júna 2020, 16:56
Čas čítania 5:05
Tímea Krauszová

Na pláži pri Dunaji si môžeš dať raňajky po celý deň: Tyršák ponúka biely piesok, čapované pivo, ale aj nadýchanú omeletu

Na pláži pri Dunaji si môžeš dať raňajky po celý deň: Tyršák ponúka biely piesok, čapované pivo, ale aj nadýchanú omeletu
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková
REFRESHER BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Boli sme sa pozrieť, ako vyzerá nová mestská pláž v Bratislave.

„Zatvor oči a si na Jadrane!“ kričí muž v strednom veku svojej manželke. Tá sa naňho pousmeje, keď jej podáva plastový pohár s čapovaným pivom. Dvojica prišla podobne ako mnohí iní stráviť piatkový večer na novootvorenej mestskej pláži pri Dunaji.

Väčšina ľudí si užíva slnečné lúče na ležadlách, ďalší si pochutnávajú na ovocných nanukoch a hot-dogoch s hranolkami. Deti na trampolíne kričia na náš vkus príliš hlasno, našťastie ich na ležadlách na druhej strane pláže nepočuť. Obrovská hojdačka s výhľadom na hrad sa okamžite stala terčom všetkých instagram-influencerov a tvoria sa pri nej rady pre jednu fotku. Aj takto vyzerá oddychová zóna Tyršák, na ktorú sme sa šli v piatok popoludní pozrieť.

Boli sme sa pozrieť na novej mestskej pláži v Bratislave: Aká je tam atmosféra a na čom si môžeš pochutnať?
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Nová mestská pláž pribudla medzi Starým mostom a Divadlom Aréna. Otvorili ju v piatok 19. júna a my sme tam nemohli chýbať. Ochutnali sme jedlo, zisťovali, aké atrakcie sú dostupné a koľko stoja a na záver dňa sme si dopriali aj čapované pivo. Aká je na Tyršáku atmosféra a koľko ľudí sa tam už v prvý večer prišlo pozrieť?

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo ponúkajú stánky s jedlom a pitím na Tyršáku
  • Aké sú tam ceny
  • Ako vyzerá piesočná pláž
  • V akom stave sú toalety
  • Aká je tam celková atmosféra

Vstup aj ležadlá sú zadarmo, priestoru by mohlo byť trochu viac

Na to, že sa pandémia koronavírusu ešte neskončila, nám organizátori nedovolili úplne zabudnúť. Hneď pri vstupe je dostupná dezinfekcia a všetci pracovníci v baroch a stánkoch s jedlom majú na tvári rúška. Tie by si podľa správnosti mal mať aj ty, ak nemáš dostatočný odstup medzi ľuďmi.

Pri vstupe na pláž je niekoľko dávkovačov dezinfekcie.
Pri vstupe na pláž je niekoľko dávkovačov dezinfekcie. Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Napriek daždivému počasiu otvorili pláž už v piatok ráno. Podľa viacerých zamestnancov v stánkoch s jedlom či v plážovom bare prišla predpoludním len hŕstka ľudí. My sme na pláž dorazili krátko po štvrtej popoludní a narazili sme narazili prevažne na rodičov s deťmi. Ľudia sa vo väčšom počte začali schádzať až po šiestej, keď sa na oblohe znovu zjavilo podvečerné slnko.

Vstup na pláž ako aj ležadlá sú zadarmo. Ležadiel by podľa organizátorov malo byť 250 a okrem piesočnatej plochy sú rozložené aj pozdĺž trávnatej plochy s výhľadom na rieku. Biely piesok nás núti žmúriť oči, kým sa dostaneme k voľným ležadlám aj s malým stolíkom. Z reproduktorov znie pohodová hudba a vo vzduchu sa nesie najmä vôňa pečeného mäsa a pizze.

Tyršák v piatok podvečer.
Tyršák v piatok podvečer. Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Veľkosť pláže nás prekvapila. Hoci v priebehu piatkového večera sa úplne nepreplnila (pravdepodobne pre neisté počasie), celkovo sa pre hlavné mesto zdala príliš malá. V okolí ešte sú stavebné práce a nepekné oplotenie, ktoré chráni čerstvo nasadenú trávu, len zbytočne przní výhľad.

Tyršák má iba jeden vstup z parkoviska a doslova meter za bránou už parkujú autá. Cez výmole, pomedzi autá a detské kočíky je pomerne komplikované sa dostať najmä ak ideš na kolobežke alebo, tak ako my, na bicykli.

To, že poloha nie je práve ideálna je jasné, keď sa snažíme získať záber na pláž zhora. Zo Starého mosta totiž pohodovo dovidíš aj na dámske toalety. Tie však na druhej strane musíme pochváliť. Sú čisté, splachovacie, ruky si umyješ aj s mydlom a nechýbajú jednorazové (recyklované) utierky.

Výhľad na Tyršák zo Starého mosta.
Výhľad na Tyršák zo Starého mosta. Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Nepresvedčili nás ale volejbalové ihriská. Na piesku je priestor pre dve, no sú až nebezpečne blízko pri ležadlách aj pri trávnatej ploche, z jednej strany ich vôbec nechráni oplotenie a je pravdepodobné, že ľudia si budú často musieť utekať po loptu aj za plot či medzi ľudí. Zahrať si môžeš zadarmo, no loptu si podľa všetkého musíš priniesť svoju. Pri ihrisku nestála informačná tabuľa o možnosti požičať si ju.

Rodičov potešia príjemné ceny za atrakcie: nafukovacia šmýkačka či malý kolotoč stoja do dvoch eur, hneď vedľa nich je ďalšie pieskovisko len pre deti.

Časť pláže je vytvorená pre najmenších.
Časť pláže je vytvorená pre najmenších. Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Všetko na pláži sa poctivo recykluje a viaceré stánky podávajú jedlá v kompostovateľných obaloch. To by už v tomto roku mohlo byť hádam aj bežnou praxou, no napriek tomu nás to potešilo.

Odporúčané
Prežila vojny, socializmus, no poznačili ju 90. roky. 3,5-miliónový nábytok lekárne sa možno vráti do Bratislavy (Reportáž) Prežila vojny, socializmus, no poznačili ju 90. roky. 3,5-miliónový nábytok lekárne sa možno vráti do Bratislavy (Reportáž) 5. júna 2020, 12:55

Raňajkové menu, talianske cestoviny alebo čerstvé ovocné nanuky

Ponuka jedál a nápojov na pláži nás príjemne prekvapila. Hneď pri vchode nájdeš stánok s jedlami a nápojmi zo siete potravín Yeme. Nechýbajú ich vlastné šaláty, smoothies a tiramisu, čerstvé ovocie a pečivo. Usmievavé pracovníčky nás vítajú veľkým kusom melónu zadarmo (najlepšia uvítacia akcia na letnej pláži).

V ponuke majú pagáče, bratislavské rožky, ale aj teplé jedlá vrátane niekoľkých raňajkových možností. Nechýba vegánska ovsená kaša, chlieb vo vajíčku alebo párky s chlebom, všetky tri menu za 2,99 €.

Čerstvé ovocie a pečivo aj pre tých vyberavých.
Čerstvé ovocie a pečivo aj pre tých vyberavých. Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Pozorne si prezrieme poličky s tovarom a do oka nám padnú tampóny, viaceré druhy krémov na opaľovanie a prírodný repelent. Ak si teda náhodou doma zabudneš niečo z toho, v Yeme si to bez problémov dokúpiš.

S melónom a malým smoothie v ruke prechádzame k ďalším stánkom, aby sme si spravili prehľad o ponuke. Marinela ponúka výborné čerstvé nanuky, okrem farebných ovocných majú v ponuke aj fantastický slaný karamel. Nanuky stoja 1,5-2 € podľa veľkosti a ďalších 50 centov zaplatíš za čokoládovú polevu. Tú z vlastnej skúsenosti môžeme odporučiť, nanuk bude chutiť ešte lepšie, ale roztápa sa potom fakt rýchlo.

Nanuky Marinela.
Nanuky Marinela. Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Ak máš chuť skôr na niečo slané, môžeš si vybrať streetfoodový NYC Corner s ich klasickými hot-dogmi a burgermi, alebo Edokin, kde si okrem klasických rezancov či karí pochutnáš aj na gyoze. V oboch prípadoch sú cenovky vyššie, naješ sa približne za 6-8 €.

Klasikov zase poteší taliansky stánok Al Trivio s čerstvou pizzou a cestovinami. V oboch príkladoch za základné menu (pizza margarita alebo cestoviny s rôznymi omáčkami) zaplatíš 5,50 €.

Bacon and cheese hot dog z NYC Corner.
Bacon and cheese hot dog z NYC Corner. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Pokiaľ ide o nápoje, na pláži máš viacero možností: Bažant stánok s čapovaným pivom má pomerne bohatú ponuku, okrem '73 a jedenástky majú aj radlery, čerešňové pivo či IPA, všetky v pomerne klasických cenách od 1,40 € za malé pivo.

Mazagrande ponúka osviežujúcu kávovú limonádu a nájdeš tu aj malý stánok s rumom Božkov. Každý plážový bar má v ponuke aj čapovanú kofolu (1,30 €/ 0,3 l) a iné nealko nápoje, niekoľko druhov tvrdého a tiež nealkoholické pivo.

Mazagrande stánok s ľadovou kávovou limonádou a ďalšími nápojmi.
Mazagrande stánok s ľadovou kávovou limonádou a ďalšími nápojmi. Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková
Odporúčané
Street food znova ožíva. Kde sa v Bratislave dobre naješ? Street food znova ožíva. Kde sa v Bratislave dobre naješ? 25. mája 2020, 18:35

Prišli psíčkari aj zahraniční študenti, pláž na večer ožila

Pláž je pet friendly a mnohí psíčkari sem v priebehu večera zablúdia. Z viacerých kútov sa ozýva angličtina, jedna skupina mladých mužov nám prezradila, že sú z Japonska a Srbska. Na pláži sa im páčilo.

Pri väčších stoloch a na bielych sedačkách sedia veľké skupiny priateľov. Smejú sa pri pive a ochutnávajú jedlo. Na ležadlách sú aj ľudia, ktorí sem zablúdili sami – s knihou či mobilom v ruke si prišli na chvíľku oddýchnuť. Viacerí na pláž prišli náhodou, nevedeli, že už je otvorená, len si ju všimli z mosta alebo ich zavolali priatelia.

„Všimla som si udalosť na Facebooku,“ vraví nám mladá slečna, ktorá prišla so svojimi kamoškami. Ona „spískala“ spoločný piatok na pláži. Má šťastie, rovno z práce si to sem zamierilo menej ľudí, než sme predpokladali, a tak si pokojne môžu rozložiť veci aj cez dva stoly.

Boli sme sa pozrieť na novej mestskej pláži v Bratislave: Aká je tam atmosféra a na čom si môžeš pochutnať?
Zdroj: Refresher / Paulína Ščepková

Tyršák však skutočne ožíva až po ôsmej večer. Stoličky aj ležadlá sú takmer plné, podarí sa nám uchmatnúť si jednu z bielych pohoviek. Konečne z toľkej bielej nepália oči. Hudba zosilnela, znejú piesne, ktoré by si pravdepodobne našiel na Beach Vibes playliste od Spotify. Odvšadiaľ počuť smiech a klebety, je vidieť, že ľuďom veľmi chýbala socializácia počas uplynulých niekoľkých mesiacov a snažia sa to dohnať čo najskôr.

Konečne si teda doprajeme pivo aj my. Ani so zatvorenými očami to síce Jadran nie je, ale zapadajúce slnko a kolísavé rytmy stačia na to, aby sa mohol začať príjemný piatok.

Domov
Zdieľať
Diskusia