Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2020, 8:09
Čas čítania 1:31
Adam Novosad

Iba 20-ročný mladík spáchal samovraždu kvôli 730-tisícovému dlhu, ktorý spôsobil obchodovaním na burze

NEWS FINANCIE PENIAZE SAMOVRAŽDA
Uložiť Uložené

Obchodovanie na burze má svoje temné stránky.

Obchodovanie na burze bez dostatočných vedomostí o tom, ako fungujú všemožné nákupné a predajné stratégie, môže byť nebezpečné. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil iba 20-ročný Alexander E. Kearns, ktorý si pred pár dňami siahol na vlastný život, upozorňuje Forbes.

Mladík študujúci na University of Nebraska trávil posledné mesiace v domácej izolácii kvôli pandémii koronavírusu, a tak sa vrhol na nový koníček. Zaregistroval sa na obchodovací portál Robinhood, ktorý dokáže aj úplným nováčikom ukázať jednoduchú cestu k nákupu a predaju akcií svetových spoločností na burzách.

Alexandrovi sa obchodovanie zapáčilo a veril, že by si ním mohol privyrobiť na budúcnosť. Všetko šlo fajn až do momentu, kým si minulý týždeň neotvoril svoj účet a nenašiel záporný zostatok vo výške 730 165 dolárov.

V predchádzajúcich hodinách urobil niekoľko obchodov, a tak čakal na to, ako trhy zareagujú. Vo chvíli, keď kontroloval svoj účet, našiel na ňom síce 16-tisíc dolárov, ale hlavne zapísaný dlh vo výške viac ako 730-tisíc. Vtedy sa rozhodol, že ak by mal dlhovať také peniaze, jeho život už viac nemá zmysel.

Napísal svojim rodičom a priateľom list na rozlúčku a spáchal samovraždu. Veril, že si rozhodnutiami na burze zničil budúcnosť a na splatenie dlhu by musel pracovať desiatky rokov. Jeho okolie pritom o obchodovaní vedelo a Alexander dlho vystupoval spokojne, takže nikto ani len netušil, že by sa čosi mohlo pokaziť.

Odporúčané
Madeleine McCann je podľa nemeckých vyšetrovateľov mŕtva Madeleine McCann je podľa nemeckých vyšetrovateľov mŕtva 18. júna 2020, 17:36

Mladík podľa magazínu Forbes obchodoval tzv. bull put spread metódou, ktorá umožňuje pracovať aj s kapitálom, ktorý daná osoba nevlastní. Na sociálnych sieťach sa práve preto strhla vlna kritiky na portál Robinhood, kde je táto metóda povolená. Za dočasne požičaný kapitál ľudia očakávajú vyššie zisky ako je hodnota dlhu spoločne s úrokmi, a tak odvážne investujú až do momentu, kým transakcia neskončí naopak.

Alexander sa však na svoj zostatok pozrel v piatok večer v čase, keď už boli trhy zatvorené. Kontrakt ešte nebol ukončený, a preto mu na účte svietila nezmyselne vysoká strata. Keby bol Alexander počkal do pondelku, strata by bola pravdepodobne násobne nižšia. Ľudia v diskusii na Twitteri dokonca odhadujú, že by na obchode napokon mohol aj zarobiť.

Robinhood pritom obchodovanie zjednodušuje a sprístupňuje najmä mladým ľuďom, ktorí obchodu nemusia úplne rozumieť. Možnosti zarobiť si či prísť o veľké peniaze tak občas vyzerajú ako obyčajná počítačová hra. A to až do momentu, kým nepríde čas platiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia