Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. mája 2020, 9:59
Čas čítania 6:27
Tímea Krauszová

Myslíš si, že poznáš Harryho Pottera? Tieto postavy vo filmoch nikdy neboli, pozná ich len pravý fanúšik

FILMY A SERIÁLY HARRY POTTER KNIHY
Uložiť Uložené

Zaspomínaj si s nami na postavy, ktoré sme si v knihách obľúbili, ale do filmového spracovania sa nikdy nedostali.

Harry Potter je srdcovou záležitosťou miliónov ľudí na svete. Knihy aj filmy mnohých z nás sprevádzali dospievaním (či v dospelosti). Od 15. mája sú filmy dostupné už aj na Netflixe. Maratón všetkých ôsmich filmov trvá menej ako 19 hodín, takže ho spokojne stihneš aj za jeden víkend.

Avšak tí, ktorí najskôr čítali knihy, a potom videli filmy, majú aj pri niekoľkom potterovskom maratóne pachuť v ústach, keď si spomenú, koľko fantastických postáv a dejových línií sa do filmov jednoducho nedostalo.

Niežeby sme režisérom ostro vytýkali ich rozhodnutia – filmy sú bravúrne a mnohé z vedľajších postáv skôr len dotvárali celkovú atmosféru. K románom predsa množstvo postáv patrí. Pri filmoch sa však dá sústrediť len na isté množstvo dejových línií naraz (hoci tvorcom Zaklínača či Westworldu to asi zabudli oznámiť). Napriek tomu však na tieto postavy nechceme zabudnúť, a preto si ich spoločne v tomto článku pripomenieme.

Pri výbere sme do úvahy vzali najmä to, či bola postava dôležitá pre dej alebo bola veľmi zapamätateľná (napríklad pre svoj humor alebo životný príbeh). Niektoré z postáv na našom zozname dokonca mali aj vybraných hercov, no objavili sa len na fotografiách alebo ich spomenuli iní. Nemali vlastnú scénu a nepovedali ani pol slova.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký kontext ti unikol, ak z filmov nepoznáš jedného zo šiestich bratov Weasleyovcov.
  • Ktorý duch by sa svojimi výtržnosťami vyrovnal bratom Weasleyovcom
  • O stratenej sestre Bellatrix Lestrangeovej, ktorú všetci v rodine nenávideli
  • Kto v skutočnosti zradil Dumbledorovu armádu (Čcho to nebola)
  • Krátky príbeh o rodine Lorda Voldemorta, ktorá značne ovplyvnila vzostup najtemnejšieho čarodejníka v dejinách (podľa Rowlingovej).

1. Charlie Weasley

Charlie je druhým najstarším zo siedmich detí. V knihách sa s ním čitateľ zoznámi v Ohnivej čaši, keď dvoch najstarších Weasleyovcov, Billa a Charlieho, Harry po prvýkrát stretne na majstrovstvách sveta v metlobale. Bol aj jedným z expertov, ktorí boli zodpovední za drakov v jednej z disciplín v Trojčarodejníckom turnaji.

Na škole býval prefektom aj kapitánom metlobalového družstva, okrem toho bol aj členom Fénixovho rádu v čase, keď Harry chodil ešte do školy. Nepracoval však v Británii. Namiesto toho v Rumunsku na príkaz Dumbledora verboval čarodejníkov do boja proti Voldemortovi. 

Stretli sme ho aj na svadbe Fleur a Billa, odkiaľ sa musel po útoku smrťožrútov vytratiť. Do poslednej bitky o Rokfort priviedol obyvateľov Rockvillu a tiež rodičov tých žiakov, ktorí sa rozhodli ostať na hrade a bojovať. Jeho posily zmenili vývoj celej bitky v prospech Harryho, a aj vďaka nim sa napokon podarilo nad Voldemortom zvíťaziť. Je až neuveriteľné, že sme o ňom vo filme sotva počuli, pretože rodina a súdržnosť sú pri Weasleyovcoch kľúčovými vlastnosťami. Na Charlieho však, zdá sa, všetci zabudli.

Nájdeš Charlieho na fotke z Egypta?
Nájdeš Charlieho na fotke z Egypta? Zdroj: YouTube / ScreenRant

2. Hepziba Smithová

Vo filmoch sme videli niekoľko flashbackov o živote Voldemorta. Avšak postavu, ktorá vlastným životom zaplatila za dva zo siedmych horcruxov, sme nikdy nevideli.

Hepziba bola stará a bohatá čarodejníčka a zároveň bola potomok Brigity Bifľomorovej (Helga Hufflepuff). Mladý Tom Riddle ju veľmi priťahoval – manipulatívny a príťažlivý čarodejník to zneužíval, jemne s ňou flirtoval a nosil jej kvety. Až kým mu jedného dňa neukázala najvzácnejšie klenoty, ktoré vlastnila: pohár Brigity Bifľomorovej a Slizolinov medailón.

Odporúčané
KVÍZ: 15 ťažkých otázok o Harrym Potterovi, na ktoré poznajú správnu odpoveď len niektorí fanúšikovia KVÍZ: 15 ťažkých otázok o Harrym Potterovi, na ktoré poznajú správnu odpoveď len niektorí fanúšikovia 29. februára 2020, 9:15

Tom sa o pár dní vrátil, zavraždil ju a klenoty ukradol (neskôr ich premenil na horcruxy). Za vraždu odsúdili domáceho škriatka, ktorému mladý Voldemort upravil spomienky a donútil ho priznať sa. Celú túto scénu sme videli (čítali) ako pravú spomienku tohto škriatka, ktorú sa Dumbledorovi podarilo získať. Nestačila však na to, aby ho oslobodili.

Spomienka škriatka Hockey (vľavo vidíš Harryho a Dumbledora).
Spomienka škriatka Hockey (vľavo vidíš Harryho a Dumbledora). Zdroj: Wizarding Worlds

3. Andromeda Tonksová

Matka obľúbenej postavy Nimphadory Tonksovej sa vo filmoch poriadne ani nespomenie, pritom podobne ako Sirius Black, aj ona je znakom vzbury voči vlastnej rodine. Jej sestrami boli Bellatrix Lestrangeová a Narcissa Malfoyová. Andromeda teda pochádzala z hrdej a čistokrvnej rodiny, ktorá stála po boku Voldemorta a nenávideli čarodejníkov, ktorí sa narodili do muklovskej rodiny.

Ona však bola iná. Vždy bojovala na správnej strane, išlo jej o spravodlivosť a odhodlane ponúkla pomoc Fénixovmu rádu. Za manžela si vzala čarodejníka Teda Tonksa, ktorý bol z muklovskej rodiny. To je dôvod, prečo sa jej rodina zriekla a jej tvár vypálili z rodokmeňa Blackovcov (ktorý sme videli aj vo filme).

Napokon jej manžela zavraždili, v bitke o Rokfort zomrela aj jej dcéra Nymphadora spolu s manželom, profesorom Remusom Lupinom. Andromeda sa potom ujala ich novorodeniatka Teddyho Lupina.

Rodokmeň Blackovcov.
Rodokmeň Blackovcov. Zdroj: Warner Bros.

4. Marietta Edgecombeová

Mariettu sme stretli v knihe Harry Potter a Fénixov rád. Je členkou Bystrohlavu a blízkou kamarátkou Čcho Čchangovej – jedinou, ktorá pri nej vytrvala aj po Cedricovej smrti. Pridala sa k Dumbledorovej armáde spolu s Čcho a napokon sama zapríčinila jej pád a rozpustenie Umbridgeovou.

Veru, režiséri jej scény venoval Harryho prvej frajerke. No čitatelia kníh vedia, že pod vplyvom nielen Veritasera, ale najmä strachu o prácu svojej matky vyzradila miesto, kde sa armáda stretávala. Mariettina mama totiž pracovala pre ministerstvo mágie.

Odporúčané
Harry Potter na Netflixe. Streamovacia služba ponúka všetky diely série o mladom čarodejníkovi Harry Potter na Netflixe. Streamovacia služba ponúka všetky diely série o mladom čarodejníkovi 16. mája 2020, 10:07

Jej postava je dôležitá aj preto, že vďaka nej spoznávame temnejšiu a prefíkanejšiu stránku Hermiony. Múdra Chrabromilčanka začarovala zoznam mien, na ktorý sa členovia podpisovali. Na tvári zradcu sa nepríjemnými vyrážkami objavilo slovo DONÁŠAČ. Marietta sa ich nevedela zbaviť celé roky.

Takto by podľa opisu z kníh vyzerala Marietta.
Takto by podľa opisu z kníh vyzerala Marietta. Zdroj: Wizarding World

5. Škriatok Winky

Harry stretol škriatka Winky na svetovom pohári v metlobale a pomýlil si ju s Dobbym (škriatkovia sú si dosť podobní). V úvode štvrtej knihy série ju obvinili z vyčarovania temného znamenia na majstrovstvách. V skutočnosti to bol Barty Crouch Jr., za ktorého vzala vinu na svoje plecia. Bola totiž jeho domácim škriatkom. Po škandály na majstrovstvách ju Crouch Sr. prepustil.

Mala problém vyrovnať sa s vlastnou slobodou a útechu hľadala na dne pohárika – stala sa alkoholičkou. Dobby jej pomohol nájsť si prácu v rokfortskej kuchyni, ale bolo jej proti srsti prijímať plat za prácu. Bola hlboko presvedčená, že škriatkovia majú len podradne slúžiť a naďalej holdovala ďatelinovému pivu.

Hermiona to spočiatku nedokázala pochopiť, keď spustila svoj aktivistický program za ochranu škriatkov, SOPLOŠ (Spoločnosť pre ochranu práv a legálne oslobodenie škriatkov). Časom jej bolo lepšie a dokonca bojovala aj vo finálnej bitke o hrad.

6. Ludo Bagman

Ludovica Bagmana sme prvýkrát stretli v knihe Harry Potter a ohnivá čaša. Nebol najmúdrejší, ale rozbehol úspešnú metlobalovú kariéru. Ignoroval pravidlá a rád stávkoval. Zohnal Weasleyovcom lístky na majstrovstvá sveta v metlobale, okrem toho v rovnakom roku organizoval (spolu s Crouchom) Trojčarodejnícky turnaj. Aj o výsledku tohto študentského turnaja stávkoval, dokonca podvádzal, aby Harrymu dopomohol k víťazstvu. Napokon stávku proti raráškom prehral a skončil na mizine.

Odporúčané
Mobilná hra s Harrym Potterom je po pár hodinách nuda, ale pre skalných fanúšikov povinnosť (Recenzia) Mobilná hra s Harrym Potterom je po pár hodinách nuda, ale pre skalných fanúšikov povinnosť (Recenzia) 1. júla 2019, 14:58

Po skončení športovej kariéry  sa stal vedúcim Oddelenia čarodejníckych hier a športov. Známy je najmä preto, že nevedomky posúval informácie Voldemortovi. Čelil preto aj súdu, no napokon ho oslobodili a navždy si ho zapamätali ako naivného športovca, ktorý sa nechal zmanipulovať smrťožrútom.

Tzv. zlaté trio na svetovom pohári v metlobale (1994).
Tzv. zlaté trio na svetovom pohári v metlobale (1994). Zdroj: Warner Bros.

7. Duch Zloduch (Peeves the Poltergeist)

Zloduch býva v Rokforte a napriek tomu, že bol hádam najobľúbenejšou zábavnou postavou (hneď po dvojičkách) ho vo filmoch ani nestretneme. Prečo bol obľúbený? Poltergeist (druh ducha, ktorý dokáže hýbať predmetmi v materiálnom svete) sa vyžíval v tom, že robil školníkovi Filchovi zo života peklo.

Má na konte nespočetné množstvo výtržností: do prvákov hádzal vychádzkové palice, na študentov s radosťou zhadzoval aj vodné balóny. Často spôsobil chaos, či už medzi študentami alebo v kuchyni. Pohoršoval učiteľov a šikanoval žiakov.

Predsa len ho za niektoré z jeho výtržností však musíme vychváliť: Fredovi a Georgovi dal svoje slovo, že Umbridgeovej urobí zo života peklo. Zloduchove scény tak boli pri čítaní jedinou komickou úľavou, pre ktorú sme od hnevu netrhali stránky. Znie to ako ideálna postava na trochu komédie najmä v neskorších filmoch, ktoré sú temnejšie. Pôvodne tam aj mal byť – pre prvý film našli aj herca, no režisér Chris Columbus nebol spokojný so CGI efektami a napokon všetky scény vymazal.

Zloduch pred chrabromilskou klubovňou, keď z obrazu zmizla Tučná pani (Väzeň z Azkabanu).
Zloduch pred chrabromilskou klubovňou, keď z obrazu zmizla Tučná pani (Väzeň z Azkabanu). Zdroj: Wizarding World

BONUS: Gauntovci (Marvolo, Merope a Morfin)

Ďalší flashback, ktorého sme sa v Polovičnom princovi nedočkali, pritom vyrozpráva životný príbeh rodičov temného pána samotného. Marvolo Gaunt bol potomkom Salazala Slizolina a mal dve deti: syna Morfina a dcéru Merope, ktorá sa stala obeťou šikany svojej rodiny. Napriek čistokrvnej línii ich dedičstvo prehajdákali generácie pred Marvolom, jeho deti tak vyrastali v špine a chudobe a ich jediným pokladom bol Slizolinov medailón, parselčina a hrdosť na svoj pôvod. Tá napokon zapríčinila ich skazu.

Merope sa zamilovala do mukla Toma Riddla staršieho, čo sa jej bratovi a otcovi nepáčilo. Zakliali ho, čím na seba privolali pozornosť ministerstva. Marvolo šiel do čarodejníckeho väzenia na šesť mesiacov, Morfin strávil v Azkabane až tri roky.

Tento čas využila Merope naplno a chcela začať s Riddlom chodiť. Keď o ňu nemal záujem, použila elixír lásky. Ten ho dohnal až pred oltár a čoskoro otehotnela. V nádeji, že ju už manžel vďaka spoločnému dieťaťu bude milovať, vysadila zázračný odvar. Avšak len čo kúzlo vyprchalo, Riddle svoju tehotnú ženu opustil.

Zúfalá Merope napokon zomrela pri pôrode a jej syn, ktorého pomenovala po otcovi, vyrastal v surových podmienkach londýnskeho sirotinca. Pred smrťou stihla požiadať, aby sa jej syn volal Tom po otcovi a Marvoloso po starom otcovi. Odtiaľ pochádza známa prešmyčka Tom Marvoloso Riddle – A som i Lord Voldemort.

Tom Riddle na Rokforte (spomienka z denníka v Tajomnej komnate)
Tom Riddle na Rokforte (spomienka z denníka v Tajomnej komnate) Zdroj: Warner Bros.

Keď sa o osude svojej dcéry dozvedel Marvolo, krátko po jej smrti zomrel tiež.

O viac ako dva roky neskôr sa na slobodu konečne dostal aj Morfin. Netušil, kam zmizla jeho sestra, hoci počul o otcovej smrti. Ostal bývať v rodinnom dome, kde ho o mnoho rokov neskôr navštívil mladý Tom Riddle (ešte predtým, než si vybral nové meno Lord Voldemort).

Voldemort sa od svojho strýka dozvedel, že jeho otec sa znovu oženil a mal deti. Mladí čarodejník novú rodinu svojho otca vyvraždil a kúzlom zmenil aj spomienky svojho strýka tak, aby sa k vraždám priznal.

Morfin tak strávil zvyšok svojho života v Azkabane, pričom si odpykával trest za niečo, čo neurobil. Hoci si tento príbeh o desiatky rokov neskôr Dumbledore vyskladal, nestihol Morfina vyslobodiť skôr ako zomrel na starobu.

Domov
Zdieľať
Diskusia