Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2020, 13:41
Čas čítania 1:00
Matej Krajčovič

Čo robiť s použitými rúškami? Úrady odkazujú, že patria do bežného odpadu

NEWS
Uložiť Uložené

Látkové môžeš oprať aspoň na 60 °C, prežehliť a znova použiť.

Väčšina z nás v týchto dňoch nosí opakovane použiteľné látkové rúška, niekto zohnal aj respirátor a iným zostali jednorazové ochranné prostriedky, aké obvykle nájdeš aj na tvárach zdravotníkov.

Jednorazové rúška podľa odborníkov chránia iba niekoľko hodín. Potom pod vplyvom vydychovaného vzduchu zvlhnú a prestávajú plniť svoj účel. Hoci v kritických prípadoch je aj takáto bariérová ochrana pravdepodobne lepšia ako nič, mal by si si umyť ruky, opatrne ich zložiť potiahnutím za šnúrku alebo gumičky na ušiach a bezpečne vyhodiť. 

Čo robiť s použitými rúškami? Úrady odkazujú, že patria do bežného odpadu
Zdroj: TASR/AP

Úrad verejného zdravotníctva odporúča likvidovať použité rúška, vreckovky a rukavice ako bežný komunálny odpad. Určite ich nedávaj do nádob určených na separáciu. 

Vírus „žije“ iba v bunke živého organizmu, prípadne krátko v kvapôčkovom obale po vydýchnutí, no následne sa ho už príliš báť netreba. „Mimo živej bunky sa nerozmnožuje. Môže určitý čas prežiť na povrchu predmetov kontaminovaných v dôsledku šírenia kvapôčkovou cestou, ale následne, pokiaľ nenájde nového hostiteľa, hynie,“ uviedol ÚVZ SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia