Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2020, 7:40
Čas čítania 22:55
Viktor Kniš

Záznam: Slovensko má dnes 14 nových nakazených, toto sú mestá, z ktorých pochádzajú

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Aj dnes sledujeme v živej reportáži dianie na Slovensku aj vo svete v súvislosti s novým koronavírusom. Nový počet nakazených sa dozvieme po 15:00.

Počet nakazených na Slovensku v piatok stúpol o 14 na celkových 137, nakazená 84-ročná žena prišla o život, aj keď dôvodom smrti nebol COVID-19, ale infarkt

•  Na Slovensko včera dorazilo lietadlo s predraženými zdravotníckymi pomôckami z Číny, doviezlo milión rúšok a 100-tisíc rýchlotestov, dnes má doraziť zásielka z Turecka

Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Živý prenos sme pre dnešný deň ukončili, ďakujeme za pozornosť, pokračovať budeme opäť zajtra ráno.

20:26 Koronavírus má dopad aj na drogy. Pandémia brzdí produkciu metamfetamínu a fentanylu v Mexiku

Chemické prekurzory majú Mexičania dovážať až z Číny, ktorá je epicentrom vírusu, a z ktorej sa nákaza rozšírila do celého sveta. Po tom, čo chemikálie spracujú, pašujú drogy do Spojených štátov. Výroba metamfetamínu a fentanylu sa údajne stále vykonáva, avšak v omnoho nižšej miere ako obvykle.

„Neprestali sme ich (metamfetamín a fentanyl) vyrábať, ale ich cena sa zvyšuje kvôli nedostatku chemikálií z Číny. Ich preprava je totiž oveľa drahšia,“ uviedol pre Vice jeden z pracovníkov mexického kartelu.

Čína je jedným z najväčších dodávateľov chemikálií používaných v drogách v Mexiku. Pri ich transporte ich zámerne označujú nesprávne, aby tým zatajili skutočný pôvod. Takýmto spôsobom sa prepravujú do hlavných prístavov v Mexiku.

20:13 – Sleduj,  Slovensko tlieskalo zdravotníkom, policajtom, hasičom a ďalším: ĎAKUJEME!

Odporúčané
Slovensko tlieskalo zdravotníkom, policajtom, hasičom, predavačom a ďalším: ĎAKUJEME! Slovensko tlieskalo zdravotníkom, policajtom, hasičom, predavačom a ďalším: ĎAKUJEME! 20. marca 2020, 20:13

20:01 – Od ôsmej večer na sídliskách po celom Slovensku ľudia tlieskajú na balkónoch, aby vzdali vďaku všetkým odvážnym lekárom a záchranárom, ktorí v prvej línii robia všetko pre to, aby situáciu v súvislosti s koronavírusom stabilizovali. 

19:55 – Vo Veľkej Británii rozhodli o zatvorení barov a reštaurácii, kín, kulturných priestorov aj posilňovní.. Oznámil to premiér Boris Johnson. Britská vláda bude platiť 80 % platu ľuďom, ktorí pre zákaz nebudú môcť pracovať. (bbc)

19:39 – Pri repatriácií zo zahraničia majú prednosť tehotné ženy, maloletí či študenti univerzít. So sebou si môžu vziať len osobné veci.

19:32 – Taliansko prichádza o viac ako jedného lekára denne, o pacientov sa starajú aj bez ochranných pomôcok.

Odporúčané
Taliansko prichádza o viac ako jedného lekára denne, o pacientov sa starajú aj bez ochranných pomôcok Taliansko prichádza o viac ako jedného lekára denne, o pacientov sa starajú aj bez ochranných pomôcok 20. marca 2020, 19:27

19:25 – Klientske centrum banskobystrického magistrátu sa zmenilo na krízové call centrum, ktoré slúži na zber podnetov prichádzajúcich od ľudí na pomoc osamelým seniorom a imobilným ľuďom. Doposiaľ ich prišlo e-mailom, telefonicky a prostredníctvom hlasových správ viac ako 800.


Odbor informatizácie a digitalizácie Mestského úradu v Banskej Bystrici vyvinul aplikáciu, vďaka ktorej zbiera všetky potrebné informácie prichádzajúce na kontakty [email protected] a telefónne číslo 048/4330 777. 

19:19 – Matuš Vallo a Juraj Droba vyzývajú nastupujúceho premiéra Igora Matoviča, aby štát čo najskôr začal s masívnejším testovaním na COVID-19. Je to podľa nich nevyhnutné na to, aby bol aj naďalej udržaný chod kľúčových služieb pre obyvateľov a chránené najzraniteľnejšie skupiny ľudí. (tasr)

19:12 – Šéf extrémistickej ĽSNS Marian Kotleba spojil koronavírus s utečencami, teraz čelí trestnému oznámeniu.

„Marian Kotleba vo svojom videu zosmiešňuje a relativizuje dôležité hygienické opatrenia ako dôkladné umývanie rúk. Nielenže zneužíva krízovú situáciu, ktorá si už vyžiadala tisícky obetí po celom svete na šírenie svojej propagandy, ale šírením takýchto nezmyslov vystavuje zvýšenému riziku aj občanov Slovenska, ktorí sledujúc verejné prejavy poslanca môžu prísť k mylnému záveru, ako sa koronavírus šíri a ako sa proti nákaze chrániť,“ vysvetľuje Peter Weisenbacher – šéf mimovládnej organizácie Inštitút ľudských práv.

Odporúčané
Šéf extrémistickej ĽSNS Marian Kotleba spojil koronavírus s utečencami, teraz čelí trestnému oznámeniu Šéf extrémistickej ĽSNS Marian Kotleba spojil koronavírus s utečencami, teraz čelí trestnému oznámeniu 20. marca 2020, 17:16

19:05 – Z nemocníc prepustili už siedmich pacientov, ktorých liečili na ochorenie COVID-19, informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


„Traja pacienti z Univerzitnej nemocnice Bratislava sú už prepustení, traja sú prepustení z Fakultnej nemocnice Trenčín a jeden prepustený pacient je z Banskej Bystrice,“ uviedla Eliášová. Dodala, že prepustení pacienti ešte dva týždne zostávajú z preventívnych dôvodov v domácej izolácii.

18:57 – Potraviny zo skladov školských a sociálnych stravovacích zariadení v správe mesta Žilina, ktoré sú uzavreté v rámci preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu, skončia v organizáciách na pomoc iným. 

Hovorca mesta Vladimír Miškovčík doplnil, že ide predovšetkým o mliečne výrobky, zeleninu a ovocie, ktoré by sa mohli pokaziť. „Konkrétna pomoc smeruje v týchto dňoch do žilinského Detského krízového centra Náruč, Centra sociálnych služieb Lúč, pre Agentúru podporných služieb a Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina,“ uviedol Miškovčík.

18:50 Tesco zaviedlo prednostné nákupné hodiny pre seniorov od 9.00 do 10.00, vybralo tak ranný čas ako Billa, ktorá má prednostný čas predaja pre seniorov od 8.00 do 9.00. Kaufland a Lidl určili na prednostné nákupy pre seniorov popoludňajšie hodiny od 13.00 do 14.30.

18:42 – New York zaviedol najprísnejšie opatrenia v histórii. Zatvorené budú všetky firmy, obchody a podniky, ktorých prevádzka nie je nevyhnutná. (TV Noviny)

18:33 – Dnes večer o 20:00 je plánovaná celoslovenská udalosť Potlesk pre zdravotníkov, hasičov, policajtov a ďalších. Organizátori tak chcú poďakovať ľuďom, ktorí bojujú s koronavírusom v prvej línii.

Sledujeme NAŽIVO: Slovensko má dnes 14 nových nakazených, toto sú mestá, z ktorých pochádzajú

18:20 – V piatok večer by malo pristáť na bratislavskom letisku lietadlo, ktoré privezie domov 189 Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii. Podľa spoločnosti Charter Advisory pôjde o plnú kapacitu lietadla.

18:10V Taliansku, kde je situácia najhoršia na celom svete, dnes zaznamenali 627 ďalších úmrtí, čo je o približne 200 viac ako včera, celkovo už krajina registruje viac ako 4-tisíc úmrtí. Pribudlo aj ďalších 6-tisíc nakazených, 689 ľudí sa vyliečilo. 

18:02 – Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre nebude od svojich študentov žiadať zaplatenie aprílového poplatku za ubytovanie na internátoch. Povinnosť uhradiť poplatky vyplýva študentom z ustanovení ubytovacej zmluvy. (tasr)

17:58Muž v Bratislave s koronavírusom zamlčal, že bol v kontakte s osobou zo zahraničia, niekoľko zdravotníkov je teraz v karanténe.

17:48 – Odkláňať potenciálne rizikových pacientov s podozrením na nákazu novým koronavírusom budú v rožňavskej nemocnici Svet zdravia v triediacom stane pred vchodom do pavilónu B. 

17:40 Ešte sme len na začiatku. Budeme musieť zvládnuť úplne všetko, hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory, prečítaj si celý rozhovor. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako slovenské zdravotníctvo aktuálne zvláda pandémiu
  • Prečo nemajú lekári dostatok ochranných prostriedkov
  • Či môžeme taliansky scenár očakávať aj na Slovensku
  • Dokedy podľa neho pandémia potrvá
Odporúčané
Ešte sme len na začiatku. Budeme musieť zvládnuť úplne všetko, hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory (Rozhovor) Ešte sme len na začiatku. Budeme musieť zvládnuť úplne všetko, hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory (Rozhovor) 20. marca 2020, 17:35

17:25 – Organizátori presúvajú aj prestížny tenisový turnaj Roland-Garros, a to až na druhú polovicu septembra 2020. 

17:14 – Nitrianska firma dovezie 50 dýchacích prístrojov z Číny. 47 pľúcných ventilácií dodá aj Chirana Medical zo Starej Turej. (denník E)

17:10 – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa obáva, že v dôsledku usmernenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo môže dôjsť ku kolapsu nemocníc. Nemocnice dostávajú oznámenia od všeobecných lekárov o uzatváraní ambulancií pre fyzické návštevy pacientov.

MZ SR pripomína, že aj naďalej poskytujú konzultácie, zabezpečujú predpis e-receptov a potvrdenia o práceneschopnosti.


Usmernenie hovorí o tom, že v situácii, keď personál všeobecnej ambulancie nedisponuje ochrannými pomôckami, uzatvorí ambulanciu pre fyzickú návštevu pacientov a o situácii informuje lekára samosprávneho kraja a krajského odborníka e-mailom, priblížil pre TASR rezort zdravotníctva. Zdôraznil ale, že všeobecný lekár naďalej poskytuje telefonické alebo iné elektronické konzultácie a ďalšiu agendu. (tasr)

17:02 – Univerzitná Nemocnica Bratislava (UNB) získala šesť nových pľúcnych ventilátorov, ktoré jej pomôžu pripraviť sa na veľký nával pacientov, ktorí môžu potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu z dôvodu ochorenia COVID-19. (tasr)

16:55 – Nové dôkazy naznačujú, že koronavírus sa mladým nevyhýba, americký profesor pre Covid-19 skončil na JIS-ke

Odporúčané
Nové dôkazy naznačujú, že koronavírus sa mladým nevyhýba, americký profesor pre Covid-19 skončil na JIS-ke Nové dôkazy naznačujú, že koronavírus sa mladým nevyhýba, americký profesor pre Covid-19 skončil na JIS-ke 20. marca 2020, 16:58

16:45 – Šéf extrémistickej ĽSNS Marian Kotleba spojil koronavírus s utečencami, teraz čelí trestnému stíhaniu. 

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv podala na Generálnej prokuratúre na Kotlebu trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy, podnecovaniu k neplneniu povinnosti a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti za krízovej situácie.

16:30 – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal stanovisko pre samosprávy miest a obci, ktoré žiadali informácie, ako majú pre nový koronavírus nakladať s komunálnym odpadom. 


„Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, tak ako všetky iné vírusy, žije v bunke živého organizmu. Mimo živej bunky sa nerozmnožuje. Môže určitý čas prežiť na povrchu predmetov kontaminovaných v dôsledku šírenia kvapôčkovou cestou, ale následne, pokiaľ nenájde nového hostiteľa, hynie,“ vysvetľuje ÚVZ.

Až po uplynutí 72 hodín či po oznámení negatívnych výsledkov testov by mali podľa mesta umiestniť odpad do zberných nádob. „Takýmto nakladaním s potenciálne infekčným odpadom zabránime, aby do kontaktu s ním prišli ďalšie osoby vrátane zamestnancov spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, ktorí zabezpečujú jeho zvoz,“ podotkol Bubla.

16:19 – Ministerstvo zdravotníctva ešte pol hodinu po zverejnení oficiálnych údajov spresnilo, že negatívnych je celkovo 2670 vzoriek na koronavírus. 

16:14 – Všetko, čo MUSÍŠ vedieť o rúškach: Ako ich správne nosiť, čo nikdy nerobiť a ako nás chránia.

16:08 – Rezort slovenskej diplomacie v súvislosti s výskytom nového koronavírusu eviduje 3144 žiadostí o repatriáciu na všetkých kontinentoch. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga.


Doposiaľ sa podľa Tomagu v spolupráci s MZVaEZ na Slovensko vrátilo 1059 jeho občanov, vrátane tých, ktorí sa do krajiny letecky vrátia v piatok večer z Londýna. V uvedenom počte sú podľa rezortu diplomacie započítané aj individuálne návraty občanov SR.


„Na Slovensko už pricestovali občania SR z Tirolska, Maďarska či Prahy. V spolupráci s českými a maďarskými partnermi sme prepravili záujemcov z Maroka a Kanárskych ostrovov. Dnes, respektíve zajtra by mal prísť autobus z Ríma, rovnako autobus s 24 našimi občanmi zo Slovinska a Chorvátska. Zajtra by mala do Nemecka priletieť skupina ôsmich slovenských občanov z Dominikánskej republiky, ktorí boli repatriovaní špeciálnym nemeckým letom. Nasledovať bude ich doprava na Slovensko. Pozajtra očakávame príchod troch autobusov z Británie a ďalších troch autobusov z Holandska a 21. až 22. marca očakávame prílet našich občanov z Londýna,“ uviedol Tomaga. Dodal, že let zo Spojených štátov je v procese príprav. (tasr)

15:56 – Dvaja Briti navrhli webstránku, ktorá vypočíta, ako dlho ti ešte vydrží toaleťák. Väčšina ľudí má doma oveľa viac, než potrebuje.

Sledujeme NAŽIVO: Slovensko má dnes 14 nových nakazených, toto sú mestá, z ktorých pochádzajú

15:47Výsledky laboratórnych testov dnes ukázali 14 nových pozitívnych výsledkov na ochorenie COVID-19, negatívnych vzoriek bolo 354.


Celkový počet ľudí s ochorením COVID-19 tak na Slovensku dosiahol číslo 137. Negatívny výsledok na toto ochorenie ukázalo spolu doteraz 2570 testov.

Informácie k dnes identifikovaným 14tim prípadom:

1. muž, FN Nitra, Hronovce, kontakt s COVID-19
2. muž, FN Trenčín, Moravské Lieskové
3. muž, FN Trenčín, Považská Bystrica
4. muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
5. muž, Bratislava-Klenová, Malacky, Kontakt s osobou z rakúska
6. muž, karanténa Gabčíkovo, Humenné, návrat z Rakúska
7. muž, karanténa Gabčíkovo, Michalovce, návrat z Rakúska
8. žena karanténa Gabčíkovo, Jakubovany, návrat z Rakúska
9. muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
10. žena, FNsP Prešov, Spišská Belá
11. žena, UN Martin,
12. muž, UN Martin,
13. žena, UN Martin,
14. muž, ÚNV Ružomberok, Paríž

15:39 – Naša jediná vakcína je disciplína. Známe osobnosti ako Expl0ited, Pil C, Sajfa či Pil C v spolupráci s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom pripravili video, v ktorom rozdávajú jasné inštrukcie o tom, ako sa chovať v aktuálnom núdzovom stave. 

15:33Potraviny a drogérie možno zatvoria na jeden deň v týždni.

Odporúčané
Potraviny a drogérie možno zatvoria na jeden deň v týždni Potraviny a drogérie možno zatvoria na jeden deň v týždni 20. marca 2020, 14:51

15:21 – Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v 12. kalendárnom týždni tohto roka klesol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 35,7 percenta. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


Lekári nahlásili 27-tisíc prípadov ARO, najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy. Ostatné komplikácie podľa ÚVZ SR predstavovali pneumónie a otitídy. (tasr)

15:15 Týchto 10 seriálových hitov na HBO oživí tvoje všedné dni v domácej izolácii

Kto môže, zostáva v súčasnej dobe radšej doma, z čoho plynie obrovské množstvo voľného času. Nikdy ho však nebude toľko, aby sme ho mohli míňať na nekvalitné seriály. Preto k tebe prichádzame s desiatkou overených hitov dostupných na HBO. Niektoré si už zrejme videl, no pri ďalších kvalitných a kultových projektoch máš pravdepodobne ešte resty.

Odporúčané
Týchto 10 seriálových hitov na HBO oživí tvoje všedné dni v domácej izolácii Týchto 10 seriálových hitov na HBO oživí tvoje všedné dni v domácej izolácii 20. marca 2020, 14:40

15:04 – Mesto Prievidza spúšťa v súvislosti so šírením nového koronavírusu dobrovoľnícky program. V rámci neho budú dobrovoľníci poskytovať pomoc ľuďom patriacim do rizikových skupín alebo tým, ktorí si sami v období mimoriadnej situácie nedokážu zabezpečiť základné potreby. Informoval o tom v piatok hovorca mesta Michal Ďureje.


„Opatrenia zamerané proti šíreniu ochorenia COVID-19 sú spojené s viacerými obmedzeniami. V tejto súvislosti evidujeme čoraz viac záujemcov, ktorí sú ochotní obyvateľom svojho mesta pomôcť. Preto spúšťame program, v rámci ktorého sa zabezpečí koordinácia dobrovoľníkov tak, aby sme čo najefektívnejšie dokázali pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú,“ vysvetlil Ďureje.  

14:59 – Aj Petržalka, najväčšia mestská časť hlavného mesta SR Bratislavy, využíva svoje komunikačné kanály na informovanie o rizikách šírenia nového koronavírusu. Samospráva tiež iniciuje kampane, ktoré majú pomáhať najviac zraniteľným a ohrozeným skupinám obyvateľom.


„Našu pozornosť sústreďujeme na seniorov a osamelých občanov, ktorí trpia vážnym telesným postihnutím alebo chronickým ochorením,“ priblížil starosta Petržalky Ján Hrčka. "Mestská časť pre týchto spoluobčanov zriadila špeciálnu linku 0947 487 498, ktorú môžu využiť v prípade potreby nákupu potravín, drogérie, liekov a ďalších základných vecí," informoval.

14:48 – Obchodníci a potravinári požiadali krízový štáb, aby vymedzil jeden deň v týždni, keď budú zatvorené všetky obchody s potravinami a drogériou. Jednotné opatrenie žiadajú preto, aby nevznikol chaos a tvrdia, že zákon o hospodárskej súťaži im nedovoľuje, aby sa na tom dohodli sami. (denník E)

14:45 – Koronavírus má ničivý dopad na predajcov časopisu NOTA BENE. Prázdne ulice im znemožnili zabezpečiť si živobytie predajom časopisu. Ocitli sa v zúfalej situácii, bez peňazí a možnosti si ich získať vlastnými silami. OZ Proti prúdu, vydavateľ Nota bene, preto organizuje krízovú zbierku www.pomahatjelahke.sk.

14:37 – Slovenskí väzni vyrobili do piatka, za viac ako dva týždne, už 40-tisíc ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže 27. februára. V nedeľu 5. marca sa začala výroba rúšok v dvoch ústavoch - Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová.


Rúška v súčasnosti robia podľa nej v siedmich ústavoch, ktoré majú strediská šitia. Od 11. marca, okrem spomínaných dvoch väzníc, sa začala realizovať výroba rúšok aj v ďalších piatich ústavoch, a to v ústave Košice, Nitra-Chrenová, Želiezovce, Ružomberok a Dubnica nad Váhom. (tasr)

14:31 Slovenka si objednala respirátory za 140 eur. Stala sa obeťou podvodu, poslali jej nádobu na jedlo.

Martina sa na Facebooku podelila s nepríjemnosťou, ktorá ju postihla aj napriek kritickým dňom, ktorým ľudia musia čeliť. Martina si totiž v súvislosti so stále šíriacim sa koronavírusom objednala niekoľko respirátorov v hodnote 140 €.

Očividne sa však stala obeťou podvodu. Namiesto ochranných doplnkov jej totiž poslali červenú nádobu na desiatu, ktorá bola úplne prázdna. „Aby ste vedeli, akí sme my Slováci. Tak toto mali byt respirátory za 140 eur a toto bolo v obálke. Slečna, neželám vám nič zlé, ale na karmu verím,“ napísala Martina v odkaze pre podvodníčku, ktorá jej zásielku odoslala.

Odporúčané
Slovenka si objednala respirátory za 140 eur. Stala sa obeťou podvodu, toto jej poslali Slovenka si objednala respirátory za 140 eur. Stala sa obeťou podvodu, toto jej poslali 20. marca 2020, 14:21

14:25 – Použité rúško nepatrí do triedeného zberu. S jednorazovými rúškami treba nakladať ako s potenciálne nakazenými novým koronavírusom. Informovala o tom manažérka pre marketing Organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak Jana Sásfaiová.


„Najlepšou možnosťou je ich po zložení vložiť do plastového vrecka, umyť si ruky, odhodiť vrecko do zmesového odpadu a opätovne si poriadne umyť ruky a postupovať podľa hygienických pravidiel,“ približuje Sásfaiová postup pri vyhodení jednorazového rúška.
Odpad tiež ľudia nemajú ukladať vedľa kontajnerov. Vystavia ho tak ďalšej manipulácii a zvyšuje sa tým riziko prípadnej nákazy vírusom. (tasr)

14:18 – Rytmus chystá platený profesionálny online koncert, ovládne pritom kultový slovenský klub.

Rytmus bol ešte v decembri kvôli organizačným problémom nútený zrušiť obrovský krst nového albumu Real Newz, len pred pár dňami mu koronavírus prekazil aj náhradný termín. Chuť si však rozhodol napraviť počas karantény po svojom – v spolupráci s eventovou agentúrou Evency zorganizoval prvý online koncert svojho druhu. Vystupovať síce bude v slávnom slovenskom klube Ministry of fun, jeho fanúšikovia si však môžu vystúpenie užiť z pohodlia domova.

14:10 – Muž v Taliansku ingnoruje situáciu okolo koronavírusu a v uliciach hrá známu hru Pokémon Go. Mužom povedal, že musí chytať pokémonov. (newsweek)

14:06 – Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku (APSL) zatvára pre situáciu okolo nového koronavírusu približne 40 lekární. V niektorých sa mení otváracia doba. TASR o tom za APSL informoval Peter Sedláček. Tiež uviedol, že od piatka dochádza v týchto lekárňach k obmedzeniu predaja liečiv s účinnou látkou paracetamol.

13:58 – V Nemecku platí zákaz vychádzania. Bavorsko obmedzuje osobný pohyb na celom území.

Odporúčané
V Nemeckom regióne sprísnia pravidlá pre vychádzanie občanov. Bavorsko obmedzuje osobný pohyb na celom území V Nemeckom regióne sprísnia pravidlá pre vychádzanie občanov. Bavorsko obmedzuje osobný pohyb na celom území 20. marca 2020, 13:21

13:51 – Známa sieť reštaurácii s talianskou kuchyňou Vapiano pochádzajúca z Nemecka sa kvôli koronavírusu dostala do platobnej neschopnosti. Finančné problémy mala už dlhšie, pobočky mala v Prahe aj vo Viedni, v roku 2020 plánovala expandovať do Bratislavy. Celkovo má viac ako 60 pobočiek (denník E)

13:42 – Pomoc od štátu vo forme osobných ochranných pracovných prostriedkov v súvislosti s novým koronavírusom dostal už aj Prešovský samosprávny kraj, ktorý začal s ich distribúciou. Rozdelí ich rovnakým dielom medzi všetkých ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v kraji. 


Kraj od štátu dostal 8000 kusov chirurgických rúšok, 8000 kusov párov rukavíc a 8000 kusov párov návlekov na obuv. Tie rozdelí zhruba medzi 2000 ambulancií v kraji.


„Spôsob rozdelenia ochranných prostriedkov, ktoré nám prišli od štátu, sme konzultovali so Slovenskou lekárskou komorou (SLK), združením lekárov a lekárom PSK. Napokon sme ich rozdelili medzi všetky ambulancie v kraji. Nebude to však stačiť na pokrytie ich požiadaviek. Ochranné prostriedky vydržia zdravotníkom na veľmi krátky čas. Ako kraj sme žiadali oveľa väčší balík pomoci pre zdravotníkov, najmä respirátory. Nateraz si však budeme musieť vystačiť s tým, čo sme dostali. Avšak pevne verím, že nejde o prvú a poslednú pomoc od štátu,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský. (tasr)

13:35 – Polícia Slovenskej republiky na Facebooku informuje, že chystá aplikáciu, ktorá rozozná, či sa človek nachádzal v posledných 14 dní v blízkosti osoby, ktorej diagnostikovali koronavírus.

„V spolupráci s technologickými firmami pripravujeme pre Vás aplikáciu, ktorá by mohla pomôcť Slovensku zvládnuť nákazu Covid-19 rýchlejšie. Aplikácia by mala rozoznať na základe senzorov telefónu, či ste sa vyskytli počas 14-dni v blízkosti osoby, ktorá bola diagnostikovaná Covid-19 a tým ochrániť Vás a Vaše okolie rýchlejšie a tak predísť ďalšiemu šíreniu tejto nákazy,“ píše polícia. 

13:29 – Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár prijal opatrenia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu, ktoré sa vzťahujú na zamestnancov všetkých organizačných zložiek Generálnej prokuratúry (GP) SR, na všetky krajské a okresné prokuratúry. Časť opatrení prijal Čižnár 9. marca, ďalšie 16. marca. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Na základe týchto opatrení sa nebudú prijímať podania ústne do zápisnice. Podania sa môžu posielať písomne, elektronicky, respektíve do podateľne vo vymedzených hodinách.
Bližšie informácie sú zverejnené na webe GP SR. Upravený čas sa týka aj klientskeho centra Registra trestov GP SR.

13:18 – Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin zareagovalo na opatrenia v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu sprístupnením záznamov vybraných inscenácií z archívu divadla prostredníctvom sociálnych sietí. TASR o tom informoval PR manažér divadla Tibor Kubička.


„Snažíme sa nestratiť kontakt s divákmi. Už teraz je zrejmé, že neodohráme plánovanú premiéru inscenácie, ktorá sa mala konať 27. marca. Na septembrový termín sa preloží aj 16. ročník divadelného festivalu Dotyky a spojenia,“ uviedol Kubička.

13:09 – Výrobca alkoholu St. Nicolaus sa zameral na výrobu čistého liehu potrebného na dezinfekciu. 

„Vďaka niekoľkým zmenám vo výrobe v posledných dňoch ide naša výrobná linka na svoj maximálny technický výkon a darí sa nám vyprodukovať 36 000 litrov čistého liehu denne, ktoré okamžite, bez obmedzenia, distribuujeme podľa objednávok do našich nemocníc, výrobcom zdravotníckych pomôcok, dodávateľom pre nemocnice a lekárňam,“ hovorí Andrej Hronský, generálny riaditeľ St. Nicolaus.

Zároveň firma spustila výrobu dezinfekčného roztoku na báze liehu, určeného primárne na výrobu dezinfekčných prostriedkov. (denník E)

13:03 – Alza je pripravená predávať testy na koronavírus, balenie bude stáť približne 70 €.

Internetový obchod Alza oznámil, že je pripravený začať predávať rýchlotesty na koronavírus. Mal by prevziať 52-tisíc balení. Obchod ale ešte čaká na schválenie slovenských štátnych úradov, respektíve iných krajín v rámci EÚ preto, aby bol produkt správne certifikovaný.

Firma tvrdí, že akonáhle jej testery niektoré štáty schvália, v Česku a na Slovensku môže byť tento produkt do 10 dní v predaji.

Odporúčané
Alza je pripravená predávať testy na koronavírus, balenie bude stáť približne 70 € Alza je pripravená predávať testy na koronavírus, balenie bude stáť približne 70 € 20. marca 2020, 12:42

12:56 – Nitrianska galéria, ktorá je pre epidémiu ochorenia COVID-19 už niekoľko dní zatvorená, začala sprístupňovať vystavované diela na internete. Na sociálnej sieti postupne začala zverejňovať jednotlivé expozície.


Galéria na internete prezentuje výstavu 4 cesty prírodou, ktorú už nestihla sprístupniť verejnosti. „V uplynulých týždňoch sme ju starostlivo pripravovali a tešili sa, že je nainštalovaná a čaká už len na našich návštevníkov. Vo svete sa však rozšírila epidémia ochorenia COVID-19. Preto sme boli donútení všetky výstavy uzavrieť a nechať ich zatiaľ nesprístupnené. Aby bolo možné vidieť diela aspoň virtuálne, vytvorili sme video, pomocou ktorého si ich každý môže pozrieť z pohodlia svojho domova,“ informovala galéria.

 

12:49 – Nastupujúci minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling si nemyslí, že by mohlo dôjsť k predčasnému ukončeniu školského roka. Pripúšťa však, že dočasné prerušenie vyučovania v súvislosti s výskytom nového koronavírusu bude dlhšie ako dva týždne. Uviedol to pred novinármi po piatkovej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR.


O ďalšom vývoji v prípade prevádzky škôl bude hovoriť ešte počas najbližšieho víkendu s nastupujúcim ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO) a aj v rámci krízového štábu. „Neviem si predstaviť, že už po dvoch týždňoch sa vrátia žiaci do škôl, takže jedna z možností je predĺžiť prerušenie výučby o ďalšie dva týždne, ale o tomto budeme rokovať, preto nepredbiehajme,“ povedal. Uistil, že urobí všetko preto, aby sa školský rok skončil v plánovanom termíne.

12:41Česko hlási štvrtého vyliečeného pacienta, oznámil to premiér Andrej Babiš na Facebooku. 

12:35 – Z údajov Poštovej banky vyplýva, že koronavírus priniesol oveľa intenzívnejšie nákupy y v potravinách a v lekárňach, Slováci zároveň prestali nakupovať oblečenie, nemíňajú na zábavu a cestovanie. (denník E

12:26 – Nitrianska radnica v týchto dňoch rozoslala SMS správy na viac ako 5000 telefónnych čísel, ktoré patria ľuďom vo veku nad 65 rokov. Vyzývajú v nich seniorov, aby sa na sociálnom odbore mestského úradu prihlásili v prípade, že potrebujú pomoc s nákupom a dovozom potravín.


Magistrát už pred časom vydal výzvu, v ktorej hľadal firmy a prevádzky, ktoré by mestu s dovozom potravín pre seniorov mohli pomôcť. „Ešte pred rozoslaním SMS správ sme riešili štyri požiadavky od starších ľudí na dovoz potravín. Predpokladáme, že teraz sa ten počet zvýši niekoľkonásobne a pôjde minimálne o desiatky prípadov. Seniori momentálne patria k najzraniteľnejšej skupine obyvateľstva, ktoré čelí novému koronavírusu. Chceme sa o nich postarať čo najlepšie,“ uviedol Henrich Varga z mestského úradu. (tasr)

12:15 – Nový koronavírus SARS-CoV-2 nebol vytvorený v laboratóriu, preukázali vedci. Vírus je vraj produktom prirodzenej evolúcie.

12:02 –  Jozef Šuvada v súčasnosti nevidí dôvod, aby Slováci nemohli v prípade teploty užívať lieky obsahujúce brufen. Dodáva však, že treba myslieť na správne intervaly a odporúča 400mg namiesto 600mg tabletiek. 

11:56 – V lekárňach nebudú robiť poistencom problémy, ak po lieky vydávane na recept príde niekto iný, oznámil to na tlačovej konferencii ministerstva zdravotníctva Jozef Šuvada, garant štandardných diagnostických, terapeutických a preventívnych postupov. „S lekarnami je dohodnuté, že ak pride aj iný človek s preukazom iného poistenca vybrat liečivo, bude mu vydané.”

11:50 – Dezinformácie a hoaxy, ktoré sa vo veľkom objavovali a zdieľali po rozšírení nového koronavírusu na Slovensku, ustali. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.


„Ak porovnáme prvé dni po vypuknutí nového koronavírusu v našom regióne, keď sme mali denne dve až tri masovo (v tisíckach) zdieľané dezinformácie, tak v súčasnosti je už relatívny pokoj,“ poznamenala hovorkyňa.


Najviac zdieľané boli podľa nej poplašné zvukové správy, ktoré sa týkali napríklad "zaručených" rád a tipov na liečenie ochorenia COVID-19 či iných "absurdných" informácií. Polícia zároveň zdieľala stanoviská rezortov diplomacie a obrany k dezinformáciám, ktoré sa dotýkali ich činnosti. (tasr)

11:43 – Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trnave je momentálne hospitalizovaný jeden pacient pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19 a dvaja pacienti, ktorí čakajú na výsledky testov. Uviedol to pre médiá medicínsky riaditeľ FN Trnava Viliam Vadrna.


„V súčasnosti máme v nemocnici jedného pozitívne testovaného pacienta a dvaja čakajú na výsledky testov. Pavilón, kde je infekčná klinika, je kompletne vyprataný pre potreby pacientov s podozrením alebo už potvrdeným ochorením COVID-19,“ uviedol medicínsky riaditeľ. (tasr)

11:35 – Národná Banka Slovenska bude do konca marca každý večer na svoju budovu v Bratislave premietať hashtagy #solidarita, #somDoma, #rúškoTiPristane a #spoluToZvladneme. Taktiež bude premietať číslo Infolinky NBS 0800 221 234, na ktorom môžu občania získať cenné informácie v súvislosti s finančným poradenstvom.

Sledujeme NAŽIVO: Slovensko má 123 nakazených, Peter Pellegrini dnes podá demisiu a vystrieda ho Igor Matovič

11:28 – Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová povedala, že dočasne prerušili preventívne prehliadky a očkovanie u detí.

11:22 Developer Penta Real Estate momentálne nezastavuje pre situáciu okolo nového koronavírusu žiadnu zo svojich stavieb v Bratislave a stavebné práce na nich pokračujú naďalej. Pre TASR to potvrdil výkonný riaditeľ Penta Real Estate Slovensko Juraj Nevolník.
Investor deklaruje, že situáciu monitoruje a priebežne vyhodnocuje tak, aby vedel v prípade potreby pružne reagovať. „V priestoroch stavieb sme zaviedli povinné meranie teploty všetkým pracovníkom,“ spresnil Nevolník.


Finančný dosah pre nový koronavírus je podľa jeho slov nateraz predčasné vyčísľovať, predpokladá však, že nebude zanedbateľný. „Je možné, že v blízkej budúcnosti zaznamenáme problémy s dodávkou materiálov či pracovnou silou, ktoré môžu ovplyvniť harmonogram projektov, zatiaľ sa však snažíme prijímať také opatrenia, aby k takejto situácii nedošlo,“ povedal pre TASR Nevolník.

11:13 –  Národný ústav detských chorôb predstavil online chatbota, na ktorom rodičom ‍‍‍odpovedaá na otázky ohľadom koronavírusu odborníci.

11:01 – Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger hovorí, že pandémia koronavírusu už zasiahla aj fungovanie miest a obcí.

„Ohlasujú sa obce a mestá, kde potrebujú zvoliť kontrolóra alebo urobiť zmenu rozpočtu kvôli tomu, aby zabezpečili napríklad hygienu alebo veci vyplývajúce z opatrení, ktoré určila vláda, ale nemôžu jednoducho jednať v zbore, pretože niektorí sú v karanténe, niektorí sú infikovaní,” povedal.

10:57 – Televízia JOJ neodvysiela šou Zlatá maska. Väčšina slovenských televízii sa bude snažiť presunúť programy s potenciálne veľkou sledovanosťou presunúť na neskôr, keď začnú znovu komerčné firmy investovať viac do reklamy. (stratégie)

10:49 – Viaceré obce a samosprávy riešia aktuálny nedostatok s ochrannými prostriedkami tváre svojpomocne. Jednou z takýchto obcí je aj Banka pri Piešťanoch, kde zorganizovali šitie ochranných rúšok pre svojich obyvateľov samotnými občanmi obce.


„S nápadom sme prišli minulý víkend. Zbierame po obci ušité rúška a materiál na ne. Máme veľa šikovných krajčírok, ktoré popri deťoch dokážu doma ušiť denne od päť do 20, niektoré dokonca aj 50 rúšok. Každé rúško je iné, máme rôzne vzory, takže je to aj také ľudové umenie,“ uviedol pre TASR dobrovoľný hasič Viktor Vrábel. (tasr)

10:39 – Na hornej Nitre začala fungovať mobilná jednotka na odber vzoriek pre testy na nový koronavírus. Medici v nej odoberajú vzorky ľuďom, ktorí sú v karanténe. Mobilnú odberovú jednotku zabezpečil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach, ten bude vzorky aj posielať na testovanie.


Mobilná odberová jednotka pre okresy Prievidza a Partizánske vznikla zo spolupráce RÚVZ Prievidza, bojnickej nemocnice a spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza. Nemocnica zabezpečila dvoch dobrovoľníkov - medikov, bane poskytli sanitku a prievidzský RÚVZ má na starosti koordináciu. Vo štvrtok, keď jednotka začala fungovať, medici zobrali od ľudí s podozrením na nákazu novým koronavírusom prvých päť vzoriek.


„Sanitka dostane inštrukcie od našich epidemiológov, na ktoré adresy má ísť. Dobrovoľníci budú kontaktovať ľudí, ktorým sa bude robiť odber, prídu k nim domov, spravia odber materiálu, tento potom dovezú k nám a my ho budeme transportovať do Bratislavy,“ opísala postup riaditeľka RÚVZ Prievidza Zuzana Tornócziová. (tasr)

10:31 – Čína už druhý deň po sebe neeviduje žiadneho domáceho nakazeného koronavírusom. Znižuje sa aj počet úmrtí v krajine. 

10:22 – Asociácia veľkodistribútorov liekov (AVEL) upozorňuje, že pre situáciu s výskytom nového koronavírusu sa jej členovia ocitli v krízovej situácii. Ako pre TASR v piatok uviedol jej výkonný riaditeľ Jozef Pospíšil, tá môže viesť k obmedzeniu zásobovania liekov zo strany veľkodistribútorov. Žiada preto Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby upozornilo všetkých domácich a zahraničných výrobcov liekov, aby neobmedzili dodávky pre Slovensko.


Členovia AVEL podľa Pospíšila všetky zásoby liekov a zdravotníckeho materiálu nepretržite dodávajú do nemocníc a verejných lekární. „Zaznamenávame však nedostatok liekov a zdravotníckeho materiálu nielen pre akútne stavy a prevenciu súvisiacu s krízou ochorenia COVID-19, ale aj pre chronické stavy. Dodávky chirurgických rúšok zo zahraničia sú na colných skladoch blokované a nie všetky sa dostanú do skladov veľkodistribútorov liekov,“ komentoval s dôvetkom, že dopyt po liekoch prudko narástol. (tasr)

10:14 – Noví poslanci Národnej rady aktuálne skladajú sľub, ceremónia prebieha za prísnych opatrení, prítomná nie je verejnosť ani médiá, komentovaný prenos môžeš sledovať na RTVS. Niektorí poslanci vrátane Roberta Fica či Borisa Kollára si dávajú rúška dole a držia ich pri skladaní sľubu v rukách. 

10:08 Známa kanadská herečka Evangeline Lilly, ktorú mnohí poznajú vďaka účinkovaniu vo filmoch ako Ant-Man, Nezvestní či v trilógii Hobit, podľa jej slov nepodporuje dobrovoľnú domácu karanténu. Ochorenie COVID-19 vraj považuje za obyčajnú chrípku a je presvedčená, že vláda „preberá pre koronavírus príliš veľkú kontrolu.“

9:59 – Zástupcovia potravinárskych zväzov a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sa dohodli na tom, že všetok chlieb a pečivo sa baliť nebudú. V susednom Česku niektoré reťazce pečivo pre nakupujúcich vopred zabalia. 

Podľa slovenských zástupcov týchto úradov vyjadrení dôkazy o tom, že by potraviny boli zdrojom či cestou prenosu koronavírusu. 

9:55Bratislavský dopravný podnik vyhlasuje súťaž o mesačné električenky. Výhercovia ich budú môcť využiť aj v budúcnosti, keď sa situácia v súvislosti s koronavírusom upokojí.

„Odfoťte sa ako cestujete MHD s rúškom, fotku zdieľajte verejne na Facebooku či Instagrame a označte ju hashtagom #mamespolocnyciel. Fotku nám nezabudnite pridať aj do komentára pod tento príspevok,“ píše Dopravný podnik Bratislava na Facebooku. 

9:44Tak, ako každý deň, aj dnes platí, že užitoční sme najmä vtedy, ak zostaneme doma. Aj Národný ústav detských chorôb žiada Slovákov, aby nevychádzali von a nestretávali sa, pretože len tak môžeme zastaviť šírenie koronavírusu.

„Ak sa cítite doma zbytoční a chceli by ste pomôcť, tak presný opak je pravda, užitoční ste najmä doma. Len tak sa vírus nebude šíriť, len tak aj naši malí pacienti budú viac v bezpečí, len tak udržíme našich zdravotníkov zdravých. Pomôžte nám, ostaňte doma, je to tá najlepšia prevencia,“ píše Národný ústav detských chorôb.

9:39 – Dopravný podnik mesta Prešov operatívne dopĺňa mimoriadne spoje a nahrádza krátke autobusy dlhými. Cieľom je minimalizovanie rizika šírenia nového koronavírusu a zároveň zachovanie dostupnosti spojov pre ľudí, ktorí dochádzajú do zamestnania. Od 17. marca mestská hromadná doprava od pondelka do soboty premáva podľa cestovného poriadku platného pre sobotu, v nedeľu platného pre nedeľu. (tasr)

9:31 – Polícia Slovenskej republiky informuje o otvorených hraničných priechodoch Maďarska a Slovenska. Polícajní prezidenti oboch krajín sa na tom dohodli včera – maďarská strana od rána otvorila priechody pre osobnú dopravu a peších Komárno – Komárom a Štúrovo – Esztergom.

9:18 – Si v izolácii a viac sa doma hádate? Je to normálne, vraví psychológ. 

Sčasti sa život nezastavil: mnohí pracujeme online, učitelia postupne zasielajú študentom zadania a stále chodíme spať, pozeráme filmy, či varíme. Ale do veľkej miery čelíme situáciám a neistote, ktoré nepoznáme. Ako si "nezabiť" rodičov, čo robiť, ak sa musíš učiť alebo venovať práci a čo ti pomôže nepodľahnúť panike? Na otázky nám odpovedal neuropsychológ Robert Krause.

V tomto článku si prečítaš
  • Ako často by si si podľa odborníka mal čítať správy o koronavíruse, aby si ostal informovaný a zároveň v duševnej pohode
  • Ako nezabiť tvojich kolegov alebo rodičov počas izolácie
  • Prečo sa teraz častejšie hádate
  • Ako zvládnuť pocity strachu, paniky, úzkosti a neistoty

9:10 – Čechovi v nemocnici povedali, že má koronavírus, tak utiekol, polícia ho približne do pol hodiny chytila. Teraz mu hrozí 8 rokov za mrežami.

9:03 V Česku je aktuálne 765 nakazených, celkovo otestovali viac ako 11600 ľudí. Česká republika zverejňuje aktuálne čísla každé ráno.

8:53Slovenka v spolupráci s medikmi spracovala v posledných dvoch dňoch dlhý článok, v ktorom zhrnula všetky aktuálne dostupné informácie o koronavíruse z vedeckých štúdií. Dozvieš sa, ako dlho sa vírus udrží na oblečení, aké potraviny a vitamíny by sme mali jesť, ako nákaza prebieha a prečo je 14-dňová inkubačná doba zadefinovaná správne. 

8:46 – KVÍZ: 15 otázok otázok o koronavíruse a opatreniach. Môžeš sa ním nakaziť od psa?

Šírenie či zamedzenie šírenia koronavírusu totiž ovplyvnia najmä naše osobné aktivity, a teda dodržiavanie hygienických pravidiel a vládnych opatrení. V nasledujúcom kvíze môžeš otestovať svoje vedomosti týkajúce sa aktuálnej situácie.

8:39 – Považskobystrická radnica začne v piatok s dezinfekciou autobusových zastávok, v sobotu vydezinfikujú celý mestský úrad. Informoval o tom primátor Karol Janas.


„Mestská dopravná spoločnosť vykonáva dezinfekciu autobusov a autobusového nástupišťa. Keďže samotné zastávky sú v majetku mesta, dohodli sme sa, že ich vyčistenie zabezpečíme my,“ informoval Janas.

8:36 – Británia žiada starších lekárov na dôchodku, aby pomohli tamojšiemu zdravotníctvu a vrátili sa do práce. Má ísť až o tisícky ľudí, práve seniori sú v skutočnosti najohrozenejšou skupinou. (bbc)

8:29Dnes o 11:00 sa bude konať tlačová konferencia ministerstva zdravotníctva, na ktorej odborníci vysvetlia, čo znamená v praxi vyhlásenie núdzového stavu pre tento rezort. Lekári napríklad nemôžu štrajkovať, odmietnuť prísť do práce, zároveň ich bude môcť rezort presúvať medzi jednotlivými pracoviskami, ak si to bude vyžadovať situácia. 

8:20 –  Trenčíne chcú od utorka dočasne zrušiť platené parkovanie. Rozhodnúť o tom má bez prítomnosti verejnosti pondelkové  zasadnutie mestského zastupiteľstva.
Podľa hovorkyne Trenčína Eriky Ságovej je jediným bodom rokovania zastupiteľstva zmena všeobecne záväzného nariadeniamesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Trenčín.

8:14 – Premiér Peter Pellegrini dnes podá demisiu ako premiér a na poste predsedu vlády ho nahradí líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Jeho vláda bude vyzerať takto.

8:10 – Najvtipnejšie obrázky satirických stránok o karanténe: Kým tvoja frajerka pozerá Oteckov, ty pozeráš mamičky na pornostránke.

Vybrali sme najlepšie memes, ktoré sme na internete našli. Niektoré sú trefné, iné zas kúsok vyhrotené, no všetky spoľahlivo ironizujú situáciu, v ktorej sa momentálne všetci nachádzame. Je vážna, no to neznamená, že sa nemôžeme trochu zasmiať.

8:06 – Koronavírus si už vyžiadal viac ako 10-tisíc obetí po celom svete. V Európe na COVID-19 zomrel väčší počet ľudí ako v Ázii.

Sledujeme NAŽIVO: Slovensko má 123 nakazených, Peter Pellegrini dnes podá demisiu a vystrieda ho Igor Matovič
Zdroj: Univerzita Johna Hopkinsa

8:02 – Taliansko má po včerajšku viac úmrtí na koronavírus ako Čína, odkiaľ sa nákaza do celého sveta rozšírila. 

Sledujeme NAŽIVO: Slovensko má 123 nakazených, Peter Pellegrini dnes podá demisiu a vystrieda ho Igor Matovič
Zdroj: Worldmeters

7:55 –  Vypočuj si náš pravidelný podcast o koronavíruse, v ktorom každý deň mapujeme všetky dôležité informácie z domova aj zo sveta. Nechýbajú ani pozitívne správy. 

7:52 – Netflix chce internet uchrániť pred preťažením. Počas karantény zníži kvalitu streamu.

Služba ju v Európe bude musieť zredukovať minimálne na najbližší mesiac, ľudia v karanténe po celom svete totiž žmýkajú možnosti internetu na maximum. „Odhadujeme, že to zredukuje dáta v európskych sieťach o približne 25 %, čím zároveň zaručí dobrú kvalitu služieb pre našich členov,“ uviedol hovorca Netflixu.

Zdá sa teda, že internetu v týchto dňoch môžeš pomôcť aj ty, napríklad znížením kvality z Full HD napríklad na 720p.

7:49 – S koronavírusom sa nedajú robiť kompromisy, britský plán bol chybný, tvrdí publicista Juraj Hrabko. 

Úvahy o preskočení prvej fázy boja s novým koronavírusom a odkladanie razantných opatrení smerujúcich k obmedzeniu sociálnych interakcií ľudí, ktoré zaznievali na Britských ostrovoch, neboli podľa publicistu Juraja Hrabka správne a dnes už menia stratégiu aj tam. „To je vidieť aj u pána Johnsona. Začal obmedzovať život v krajine, nejde to podľa toho plánu, čo prezentoval na začiatku,“ povedal Hrabko.


Aj keby sa z ekonomického hľadiska mohlo zdať výhodnejšie nechať epidémiu prejsť čo najrýchlejšie, politické náklady v podobe omnoho vyššieho množstva obetí, by podľa neho žiadna demokratická vláda niesť nemohla. „Je samozrejmé, že ekonomika padne na kolená, tá by padla tak či onak. Vlády sú tu na to, aby sa starali a eliminovali tieto ekonomické, sociálne a zdravotné dosahy. S vírusom podľa mňa neexistuje žiadny kompromis, treba s ním bojovať,“ tvrdí Hrabko. (tasr)

7:44 – Po zahraničných luxusných značkách parfémov sa pridávajú aj českí výrobcovia alkoholu Stock Plzeň Božkov a Rudolf Jelínek, ktorí chcú prispieť k výrobe dezinfekčných prostriedkov. Božkov len tento týždeň vyrobí asi 90-tisíc dvojdecových fliaš dezinfekcie. Jelínek chce vyrábať pollitrové fľaše za prijateľnú cenu. (idnes)

7:40Dnes by mala na Slovensko prísť ďalšia zásielka zdravotných pomôcok, tentokrát z Turecka. Konkrétne by malo ísť o ochranné pomôcky vrátane respirátorov. Včera  dorazilo lietadlo s predraženými zdravotníckymi pomôckami z Číny, doviezlo milión rúšok a 100-tisíc rýchlotestov.

7:35 – Získaj prístup k prémiovému obsahu zadarmo. S REFRESHER+ čaká na teba takmer 1000 článkov.

Ak patríš k väčšine ľudí, ktorí sú v týchto dňoch odkázaní tráviť svoj čas doma, určite sa ti bude hodiť prísun čerstvých informácií a pútavých tém. Naša redakcia na nich maká ako nikdy predtým. Výsledkom toho je množstvo nového obsahu denne. Aby sme ti sprístupnili všetko podstatné, máš možnosť na týždeň čítať všetky naše články bez toho, aby si za ne musel platiť. Stačí, ak sa zaregistruješ na skúšobný týždeň

Sledujeme NAŽIVO: Slovensko má 123 nakazených, Peter Pellegrini dnes podá demisiu a vystrieda ho Igor Matovič

7:30 Prieskum AKO: Slováci v čase koronavírusu najviac dôverujú prezidentke Zuzane Čaputovej. Na druhom mieste je Peter Pellegrini a na treťom Igor Matovič. Prezidentke dôveruje viac ako 78 % ľudí, dosluhujúcemu premiérovi viac ako 74 % a novému premiérovi viac ako 63 %. 

7:25 Všetko, čo MUSÍŠ vedieť o rúškach: Ako ich správne nosiť, čo nikdy nerobiť a ako nás chránia

7:20 – Od včerajšieho dňa budú nové štatistiky o koronavíruse na Slovensku zverejňovať jedenkrát denne medzi 15:00 až 17:00. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Počet aktívnych nakazených je 123, za posledných 24 hodín urobili 373 negatívnych testov na koronavírus. Celkovo by malo byť Slovensko schopné vyhodnotiť v najbližších dňoch až 700 testov denne. 

Späť
Zdieľať
Diskusia