Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2020, 7:16
Čas čítania 15:59
Jakub Paulík Tímea Krauszová

Záznam dňa: Dvaja Slováci sú vo vážnom stave, ostatné prípady koronavírusu majú ľahký priebeh, tvrdí Pellegrini

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Všetky dôležité informácie v súvislosti s koronavírusom na jednom mieste.

Na celom Slovensku začala dnešným dňom platiť mimoriadna situácia.
• Aktuálne máme 21 potvrdených prípadov nákazy, doposiaľ testovali 823 vzoriek.
 Na 14 dní sa zatvárajú školy, bary, kluby, letiská aj aquaparky, fitká a lyžiarske strediská.
• Železnice Slovenskej republiky od piatka  od 7.00 h zastavujú medzinárodnú osobnú dopravu.
• Pre ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia bez ohľadu na krajinu, platí povinná domáca izolácia. Za porušenie karantény hrozia pokuty až do výšky 1659 eur.
Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus za pandémiu.

 21:20 – Sledovanie vývoja epidémie sme pre dnešok ukončili. Všetky dôležité informácie vám prinesieme aj zajtra.

21:05 – Kontroly budú od piatku 7:00 na 32 hraničných priechodoch. Postupne ich budú rozširovať. Ľudí z príhraničných oblastí budú púšťať iba v prípade, ak budú mať potvrdenie od zamestnávateľa, aby ich mohli púšťať prednostne. Nemusí  ísť o potvrdenie notárom.

21:03 – Kľúčová je podľa premiéra v prvom rade disciplína Slovákov, príkladom je Čína.

21:00 – Vyzývajú ľudí k tomu, aby polícii nahlásili osoby, ktoré sa s príznakmi koronavírusu pohybujú po verejnosti. Výkon karantény a PN-ky budú kontrolovať aj zamestnanci Sociálnej poisťovne. Budú vraj rozdávať aj pokuty. Policajtov však budú primárne používať na zachovanie poriadku a na účely, na ktoré majú slúžiť.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

20:50 – Ministerka Denisa Saková reagovala na svoje slová, ktoré povedala včera pred tlačovou konferenciou o tom, že na krízu bude musieť hľadať peniaze niekto iný. Tvrdí, že tým myslela ministra financií Kamenického, lebo on bude musieť zabezpečiť financie.

20:45 – V priebehu budúceho týždňa budú distribuovať ochranné prostriedky, respirátory a rúška do ambulancií a nemocníc. Začnú tam, kde je najviac nakazených. Premiér však varuje, že treba rátať aj so scenárom, že Slovensko počet nakazených nezvládne. Napomáhať tomu majú aj ľudia, ktorí nedodržiavajú odporúčania úradov a idú na lyžovačku. Vyzýva zamestnávateľov, aby umožnili svojim zamestnancom nosiť rúška.

20:37 – Premiér Peter Pellegrini v živom vysielaní na TV Markíza povedal, že pre koronavírus sú vo vážnom stave dvaja pacienti. V prípade dnes zaznamenaných pacientov však hovoril o ľahkom priebehu ochorenia. Počet infikovaných osôb bude podľa Pellegriniho narastať rýchlejším tempom. Slovensko ale má byť pripravené. Mnohí  premiéri vraj telefonujú na Slovensko a pýtajú sa na postupy a potom zavádzajú podobné postupy aj u nich doma.

19:22 – Podľa britského vedca je v Spojenom kráľovstve pravdepodobne päť až desať tisíc nakazených. To je značne viac než oficiálnych 590 potvrdených prípadov. (bbc)

19:17 – Prvá obeť koronavírusu v Indii je 76-ročný muž. Zomrel včera. (bbc)

19:05 – NHL dnešným dňom pre vírus prerušuje sezónu. (bbc)

18:29 – Na Slovensku pribudlo ďalších päť prípadov koronavírusu. Dohromady ich tak máme 21, do dnes sa otestovalo 832 vzoriek.

Odporúčané
Slovensko hlási 5 nových prípadov koronavírusu. V krajine už máme 21 infikovaných osôb Slovensko hlási 5 nových prípadov koronavírusu. V krajine už máme 21 infikovaných osôb 12. marca 2020, 18:33

18:28 – Počet mŕtvych v Taliansku presiahol hranicu tisíc. Zo včera na dnes zomrelo 189 ďalších ľudí, viac ako 15-tisíc je nakazených. (bbc)

18:23Slovak Lines od piatka prerušia prevádzku medzinárodných liniek z Bratislavy do Viedne, Hainburgu a Budapešti. Cestujúci, ktorí majú zakúpené lístky na obdobie 13. až 26. marca, môžu lístky stornovať.

18:07 – Kvôli pandémii koronavírusu presunuli premiéru Rýchlo a zbesilo 9 o jeden celý rok, snímky sa dočkáme až v apríli 2021. (variety)

18:02 – Náš fotograf sa vybral do ulíc, aby čitateľom priniesol zábery z hlavného mesta Slovenska.

Odporúčané
Na vlak ani na autobus dnes nikto nečakal. Takto vyzerá prázdna Bratislava Na vlak ani na autobus dnes nikto nečakal. Takto vyzerá prázdna Bratislava 12. marca 2020, 15:22

18:00 – UEFA odložila budúcotýždňové zápasy osemfinále Ligy majstrov Manchester City – Real Madrid a Juventus Turín – Lyon. (skynews)

17:52 – Hotely a reštaurácie majú podľa rýchleho prieskumu, ktorý prebiehal od stredy obeda do dnešného poludnia takmer polovičný prepad tržieb. „Mnohé z týchto podnikov nebudú schopné dlhodobo prežiť. Už máme informáciu o zatváraní prvých hotelov, nielen tu v Bratislave, ale po celom Slovensku,“ upozornil prezident Zväzu cestovného ruchu SR a generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák.(Denník N)

17:42 – Mestský sociálny podnik v Snine rieši situáciu s nedostatkom ochranných rúšok. Vyrábať ich budú z bavlny a dostupné by mali byť už 17. marca.

17:36 – Osoby, ktoré nedodržujú štátom nariadenú povinnú karanténu, môžu ľudia hlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, informuje polícia.

17:33 – Alžírsko zatvára všetky školy až do 5. apríla, rozhodol prezident po prvom úmrtí na koronavírus. Šlo o 67-ročného muža. Aktuálne majú 24 nakazených. (bbc)

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

17:24 – Od piatka bude vstup na košický magistrát pre verejnosť uzatvorený, a to vrátane kancelárie prvého kontaktu. Obmedzené sú viaceré inštitúcie aj MHD, ktoré bude od pondelka premávať v režime „voľné dni“. Zatiaľ to neplatí pre autobusové a električkové linky do U. S. Steelu. (tasr)

17:14 – Národná zoologická záhrada v Bojniciach zostane od piatka (13.3.) do odvolania pre hrozbu šírenia nového koronavírusu zatvorená. (tasr)

17:13 – Kanadský premiér Justin Trudeau sa rozhodol pre dobrovoľnú izoláciu, kým čakajú s manželkou na jej výsledky testov. (bbc)

17:00 – Viac ako 800 našich vojakov je už v pohotovosti s pripravenosťou na nasadenie do 30 minút, informovala armáda na Facebooku.

 

16:58 – Od stredajšej polnoci kontrolujú maďarské orgány aj hranice so Slovinskom a Rakúskom. Podľa portálu Infostart.hu dnes v Budapešti pribudli tri nové prípady nákazy, dohromady majú 16 pacientov s koronavírusom. Štyria ľudia sú od dnes v karanténe, vrátili sa z Talianska. Rumunom a juhokórejčanom na hranici vzhľadom na núdzový stav, ktorý v Maďarsku vyhlásili, nedovolili vstúpiť do krajiny.

16:54 – Nitra až do odvolania zatvára mestský úrad, rušia sa svadby, pre pohreby sa zavádzajú obmedzenia, zúčastniť sa ich v obradných miestnostiach môže maximálne 15 ľudí. (tasr)

16:51 – V Nitre si dočasne nekúpiš lístok u vodiča. Od piatka 13. marca až do odvolania vodiči autobusov na každej zastávke automaticky zastavia a otvoria dvere, cestujúci dočasne nemusia pre signalizáciu výstupu či otvorenie dverí stláčať tlačidlo. V celej sieti nitrianskej mestskej hromadnej dopravy sa do odvolania počas pracovných dní zavádza premávka podľa prázdninových cestovných poriadkov. (tasr)

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

16:47 – SAV sa pripravuje na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Spolupracovať v tejto oblasti bude výlučne s Úradom verejného zdravotníctva. „Žiadame občanov, aby v žiadnom prípade neposielali vzorky na testovanie individuálne priamo na pracovisko Virologického ústavu BMC SAV. Upozorňujeme, že vzorky musia byť odobraté výhradne príslušným odborným zdravotníckym personálom v súlade s aktuálnymi pokynmi ÚVZ SR,“ doplnila SAV Monika Hucáková. (tasr)

16:45 – Tlačový tajomník brazílskeho prezidenta Fabio Wajngarten, ktorý sa minulý víkend stretol s Donaldom Trumpom, má koronavírus. Trump sa podľa BBC vyjadril, že nemá obavy.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Fabio Wajngarten (@fabiowajngarten) on

16:39 – Prvoradou a najväčšou úlohou týchto dní je zabezpečiť zdravotníkom všetko, čo potrebujú. Venujme sa, prosím, najmä tomu,“ apelovala na politikov s prosbou, aby dali osobné spory bokom.

16:37 – „Naše generácie nič podobné nezažili a sme vystavení novej skúške,“ začína svoj prejav prezidentka Čaputová. Pripomína, že je matkou detí a zároveň dcérou rizikových rodičov. Povzbudzuje k ohľaduplnosti, máme sa vyhýbať kontaktu s inými, aby sme ich neohrozili.

16:31 – Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej k aktuálnej situácii.

16:30 – SPU v Nitre uzatvorila do konca marca všetky študentské domovy, s výnimkou pre zahraničných študentov. Od piatka 13. marca do soboty 28. marca zároveň predlžuje prerušenie kontaktnej výučby na dennej aj externej forme štúdia na všetkých stupňoch. (tasr)

Odporúčané
KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? 26. februára 2024, 17:00

16:22 – Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) by mala podľa The Hockey News v najbližších dňoch oznámiť zrušenie tohtoročných majstrovstiev sveta vo Švajčiarsku.

 

16:17 – Dopravný podnik Bratislava upozorňuje cestujúcich, ktorí cestujú linkou 801 do Rajky, aby pri sebe nosili občiansky preukaz alebo pas, pre kontroly na hraniciach. Zajtra od 7. rána sa môže stať, že ťa bez dokladov alebo trvalého pobytu už na Slovensko nepustia.

16:11 – Primátor Bratislavy Matúš Vallo hovorí, že magistrát mal možnosť vidieť anonymné dáta od telefonických operátorov, podľa ktorých bolo v Taliansku v období od 17. februára cca. osemtisíc Bratislavčanov. „Ak k tomu prirátame deti, tak hovoríme o rádovo podstatne vyššom čísle,“ píše magistrát na Facebooku.

16:08 –  Ministerstvo vnútra obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne. Po dnešnom zasadnutí ústredného krízového štábu to oznámila ministerka vnútra Denisa Saková. (tasr)

16:04 – Nový výskum virológov Národného inštitútu zdravia (NIH) a Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) potvrdil, že Covid-19 sa udrží na povrchu ocele a na umelohmotných materiáloch až 72 hodín.

Odporúčané
Koronavírus sa na oceli udrží 72 hodín. Rovnaký čas zostane aj na umelohmotných materiáloch Koronavírus sa na oceli udrží 72 hodín. Rovnaký čas zostane aj na umelohmotných materiáloch 12. marca 2020, 18:11

16:02 – Prezidentka Zuzana Čaputová sa k situácii s koronavírusom má vyjadriť dnes o 16:30. Jej prejav budeme sledovať.

15:58 – TV Markíza večer odvysiela reláciu k mimoriadnej situácii na Slovensku. Hosťami budú premiér Peter Pellegrini a ministerka Denisa Saková. Vysielanie sa začína o 20.30 h po odvysielaní Športových novín.

15:48 – Pribúda zrušených letov a nedostaneš sa už ani do USA. Ako získať späť peniaze za letenky a ubytovanie? Zisti v našom článku:

Odporúčané
Pribúda zrušených letov a nedostaneš sa už ani do USA. Ako získať späť peniaze za letenky a ubytovanie? Pribúda zrušených letov a nedostaneš sa už ani do USA. Ako získať späť peniaze za letenky a ubytovanie? 12. marca 2020, 15:42

15:46 – Starosta Ružinova Martin Chren informuje, že predavačka oblečenia z trhoviska Miletičova bola prepustená z nemocnice s negatívnym výsledkom testu na koronavírus.  Miletičku opäť otvoria.

15:43 – Británia hlási 10 mŕtvych, počet nakazených stúpol na 590. (bbc

15:40 – Hlavné mesto Filipín Manilu uzatvárajú v snahe zabrániť šíreniu vírusu. V krajine majú 53 potvrdených prípadov nákazy, dvaja na koronavírus zomreli. (bbc)

15:32 – Európsko-ruskú misiu na Mars preložili na rok 2022, vraj z technických dôvodov a kvôli pandémii koronavírusu. (nytimes)

15:30 – Sanytol, ktorý zvyčajne nestojí ani dve eurá a v akcii si ho mohol kúpiť nedávno v Lidli, predávajú na Bazoši za 20 €, informuje Denník N. Stále platí, že reťazce nateraz nemienia obmedzovať nákupy.

15:26 – Občianske združenie Stopa Slovensko kontroluje v uliciach Bratislavy ľudí bez domova. Počas uplynulého týždňa skontrolovali teplotu desiatkam takýchto ľudí.

15:23 – Summit EÚ a Číny, ktorá sa mal konať koncom marca v Pekingu, bude odložený. (usnews)

15:22 – Aj bojnická nemocnica ruší plánované hospitalizácie a plánované operácie. (tasr)

15:19 – Ján Mikas povedal, že niektoré súkromné firmy chcú spustiť komerčné testovanie na koronavírus pre ľudí, ktorí boli v zahraničí, nemajú príznaky, cítia sa dobre, len chcú mať istotu. „My na našom úrade takéto testovania nevykonávame.“

Odporúčané
Boli sme na fiktívnom ihrisku v Raslaviciach za státisíce eur. Čakalo nás tam prekvapenie, obyvatelia sú z kauzy sklamaní Boli sme na fiktívnom ihrisku v Raslaviciach za státisíce eur. Čakalo nás tam prekvapenie, obyvatelia sú z kauzy sklamaní 14. februára 2024, 14:30

15:16 – Určitá časť obyvateľstva môže byť asymptomatická, čo znamená, že chorobu prenášajú, ale nemajú príznaky a nevedia, že sú chorí, pripomenul hygienik.

15:13„Školy a škôlky sa zatvoria kvôli tomu, aby sa zamedzilo kontaktu medzi ľuďmi.“ Mikas povzbudil k využívaniu technológií a takisto firmy, aby nechali svojich zamestnancov pracovať z domu na home office.

15:11 – Hlavný hygienik Mikas  tiež vystúpil po zasadnutí krízového štábu.

15:08 – V Španielsku sa koronavírusom nakazilo už viac ako 3000 ľudí, ochoreniu doteraz podľahlo 84 osôb. Je tak druhou najviac zasiahnutou krajinou v Európe po Taliansku. (wordometer

14:52 – Pellegrini uznal, že v rómskych komunitách by tieto opatrenia mohli byť problematické. Rovnako spomenul aj ľudí bez domova, ktorí predstavujú ohrozenú skupinu. Vláda vraj má plány, ako epidémiu zvládnuť a Pellegrini verí, že nedôjde k závažnej pandémii práve v osadách.

14:46 – Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. „Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť,“ povedala v rozhovore pre Refresher.

Odporúčané
Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť (rozhovor) Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť (rozhovor) 12. marca 2020, 10:46

 

14:44 –  Pellegrini na tlačovke prezradil informácie o nakazených Slovákoch, ktorých potvrdili na území Bratislavy. Veľká časť z nich sa nakazila v bratislavskej škôlke na Palkovičovej, kde potvrdili Covid-19 u jednej z učiteliek. Najmladšia pacientka má vraj 28 rokov.

14:42 – Česká vláda vyhlásila núdzový stav. Trvá 30 dní od dnes od 14:00.

14:40 – Šéfovia diplomacie V4 zrušili osobnú účasť na piatkovom stretnutí v Prahe. Miesto toho budú spolu komunikovať cez videohovor. (aktuality)

14:32 – Tento víkend budú zatvorené nákupné centrá, otvorené budú len potraviny, lekárne a drogérie. Podľa toho, koľko ľudí navštívi nákupné centrá počas týždňa sa rozhodne, či ich bude treba zavrieť aj počas pracovného týždňa.

14:28 –  Písomné maturity sa budú pre zatvorenie škôl musieť posunúť, povedal premiér.

14:21 – Irán zatvoril školy a univerzity, pozastavil významné kultúrne a športové podujatia a skrátil pracovný čas v celej krajine. Aktuálne majú viac ako 10-tisíc nakazených, počet mŕtvych stúpol na 429. (nationalpost)

14:13 – Zhrnuli sme opatrenia, ktoré prijal štát a oznámili ich Pellegrini a Saková.

Odporúčané
Štát zatvára diskotéky, lyžiarske strediská aj hranice pre cudzincov Štát zatvára diskotéky, lyžiarske strediská aj hranice pre cudzincov 12. marca 2020, 14:02

14:07 – Obmedzenia sa netýkajú dovozu potravín ani medicínskeho tovaru, obchody sa nezatvárajú a preto nie je dôvod na paniku. Ministerstvo vnútra ešte bude bližšie špecifikovať, ktoré miesta sú zatvorené.

14:03  – Všetky opatrenia, ktoré sme prijali, nájdeš čoskoro aj online.

14:01 – Ministerka Saková predstavuje všetky nové opatrenia vlády v súvislosti s koronavírusom.

14:00 – VŠETCI, KTORÍ SA VRÁTIA ZO ZAHRANIČIA, MUSIA NA 14 DNÍ DO KARANTÉNY. Už sa nebude rozlišovať podľa toho, odkiaľ pricestovali.

13:58 – Týmito opatreniami si najmä kupujeme čas, vyhlásil premiér. Radšej chce prijať viac prísnych opatrení vopred, než len reagovať. „Na 14 dní sa nezastaví svet. Nikomu sa nič nestane, ak si nepôjde zaplávať, nepôjde sa pomodliť do kostola. Prvoradé je zdravie.“

13:57„Naše nemocnice majú plány a presne vedia, čo majú robiť v prípade rozšírenia nákazy. Preto ste dnes svedkami, že niektoré nemocnice postupne a predvídavo prestávajú vykonávať operácie,“ povedal premiér. 

13:56 – „Chcem vyvrátiť akékoľvek podozrenia, že máme 16 prípadov len preto, že málo testujeme. Musíme v prvom slede vyšetrovať tých, ktorí to potrebujú,“ povedal Pellegrini. „Toho času majú v Česku otestovaných 1600 alebo 1700, my sme na čísle 700 a sme dvakrát menší ako oni. Rozširovať kapacity sa budú, chystá sa virologický ústav SAV.“ Čína nám ponúkla pomocnú ruku, po tlačovej konferencii bude Pellegrini písať list aj Rusku. Kúpiť chce len toľko ventilátorov, koľko ľudí ich aj vie obsluhovať.

13:54 – Slovenská republika a ani ďalšie európske krajiny nie sú pripravené na epidémiu, povedal Pellegrini.

13:53 – Rúška budú rozdávať zadarmo na úradoch, v lekárňach a na ďalších verejných miestach. Premiér vyzýva, aby sme ich naozaj používali.

13:52 – Máme respirátory aj jednorazové rúška, od zajtra by sme ich mali mať v miliónoch a začne sa distribúcia, povedal Pellegrini.

13:50Minimálne na dobu 14 dní sa zastavuje výučba na školách. Zastavuje sa aj doprava na troch medzinárodných letiskách na Slovensku, okrem nákladnej a súkromnej dopravy. Zatvárajú sa aj aquaparky, lyžiarske strediská. Pellegrini skritizoval, že mnohí ľudia z Bratislavy využili voľno svojich detí, tým pádom roznášajú vírus po celom Slovensku, preto musia zábavné strediská zatvoriť.

Odporúčané
Zaži teambuilding v luxusnom hoteli kúsok od Bratislavy. Pri 4-dňovom pobyte získaš noc zdarma Zaži teambuilding v luxusnom hoteli kúsok od Bratislavy. Pri 4-dňovom pobyte získaš noc zdarma 24. januára 2024, 12:00

Otvorené zostávajú reštaurácie a hotely, no zatvárajú sa bary, kluby a diskotéky. Zastavuje sa aj medzinárodná vlaková a autobusová doprava cez územie SR. Zatvárajú sa aj hranice, pustia sem len ľudí, ktorí tu majú trvalý či prechodný pobyt, prípadne iné povolenie na pobyt u nás. Ešte musia dotiahnuť detaily ohľadom ľudí, ktorí bývajú tesne za hranicami, ale sú Slováci a pracujú tu.

13:47 – “Poprosím budúceho pána premiéra a ďalších politikov, aby svojimi teatrálnymi výstupmi nezasahovali do procesov. Nech nás nechajú robiť si svoju robotu. Nie sme v žiadnom odchodovom móde,“ reagoval premiér na slová Igora Matoviča. Ten by sa podľa neho mal radšej venovať skladaní vlády. Premiér jeho konanie nazval politickým chrapúňstvom a už sa k tomu nechce vracať.

13:45 „Život prináša situácie, s ktorými nepočítate ani v tom najhoršom sne,“ začal Pellegrini na tlačovej konferencii po zasadnutí krízového štábu. Politika ho vraj momentálne nezaujíma, zaujíma ho, ako naša krajina zvládne krízu. Reagoval tak na Matovičovu kritiku.

13:43 – Pellegrini opätovne potvrdil šesť nových prípadov ochorenia na koronavírus, dohromady je na Slovensku 16 infikovaných. Všetci pacienti sú identifikovaní a všetci pracujú alebo žijú v Bratislave. 

13:40 – Začína tlačová konferencia Petra Pellegriniho a ministersky vnútra Denisy Sakovej.

13:37 – Severné Írsko od  piatka 13.3. do 29.3. zatvorí školy a univerzity a odporúča neorganizovať verejné podujatia.  (BBC)

13:20 – Bratislavská Nemocnica svätého Michala obmedzila hospitalizácie pacientov výhradne na akútne prípady. (tasr)

13:12 – Ústredný krízový štáb podľa Bratislavského kraja prijal nové opatrenia pre koronavírus (BSK). Štáb sa zatiaľ priamo nevyjadril.

Novými opatreniami podľa Bratislavského samosprávneho kraja sú:
  • Zavedenie hraničných kontrol (a zachovanie len veľkých hraničných priechodov).
  • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk.
  • Zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
  • Povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí.
  • Zatvorenie škôl a školských zariadení.
  • Zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení.
  • Obmedzená prevádzka obchodných centier (cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu).
  • Zatvorené budú bary, reštaturácie, lyžiarske strediská, wellness centrá a aquaparky.
  • Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime.

13:03 – Basketbalista pred zápasom NBA vtipkoval a dotýkal sa mikrofónov. Potom mu zistili koronavírus.

13:01 – Matovič stále nepotvrdil, kedy zostavia vládu. Ak by ale mal možnosť riadiť krízový štáb on, v prvom rade by mal plán, podľa ktorého by sa riadili. Povedal, že 

Pellegrini by bol rád, keby bol novým ministrom zdravotníctva detský kardiológ Marek Krajčí, ktorý sa krízového štábu tiež zúčastnil. Ani jemu však nedovolili na zasadnutí krízového štábu vystúpiť.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš slovenské tradície, ktoré dodržiavali naši predkovia na oslavu nového roka? KVÍZ: Ako dobre poznáš slovenské tradície, ktoré dodržiavali naši predkovia na oslavu nového roka? 30. decembra 2023, 10:00

13:00 – Igorovi Matovičovi nedovolili vystúpiť na krízovom štábe. V live vysielaní Denníka N preto naďalej kritizuje spôsob, akým sa končiaca vláda vysporadúva s koronavírusom. Matovičovi prekáža, že vláda a krízový štáb nemajú konkrétny plán, ako krajinu pred vírusom chrániť. Kritizuje aj fakt, že až dnes sa začínajú zháňať ventilátory, ktoré budú podľa jeho slov už dávno vypredané.

12:47 – Prvou obeťou Covid-19 v Poľsku sa stala 57-ročná žena v Poznani, píše ta3 s odvolaním sa na poľské médiá.

12:40 – Máš otázku ohľadom koronavírusu? Môžeš sa obrátiť na infolinky. Hygienici posilnili call centrá, z deviatich zvýšili počet na 36. Verejnosť má nepretržite k dispozícií aj číslo  Národného centra zdravotníckych informácií 0800 221 234 a email Úradu verejného zdravotníctva [email protected]. (tasr)

NONSTOP call centrá:
  • Národné centrum zdravotníckych informácií - 0800 221 234
  • Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812
Kontakty pre verejnosť na regionálnych úradoch VZ:

12:25 – Obchodné reťazce Lidl, Kaufland, Coop Jednota a Terno zatiaľ neplánujú obmedzovať predaj počtom kusov na zákazníka. (Denník E)

12:13 – Peter Pellegrini potvrdil 6 nových prípadov nákazy koronavírusom na Slovensku. Detaily odmietol uviesť, viac až po zasadnutí krízového štábu. Celkovo je na Slovensku teraz 16 nakazených. (Denník N)

12:10 – Ministerstvo zahraničných vecí vyzýva, aby Slováci pri ceste do USA a počas pobytu dôsledne dodržiavali základné hygienické opatrenia, umývali si ruky a vyhýbali sa kontaktu s osobami, ktoré vykazujú známky koronavírusu. Mali by tiež zvážiť účasť na verejných podujatiach. (tasr)

12:07 –  Slovinsko plánuje od pondelka uzavrieť všetky školy, potvrdili 57 prípadov nákazy. (the-slovenia)

12:00 – Koronavírus vo svete: Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je aktuálne 124 518 potvrdených prípadov nákazy v 118 krajinách, teritóriách a regiónoch sveta. Novému vírusu podľahlo celosvetovo 4607 ľudí. Na Slovensku potvrdili 10 prípadov. 

11:58 – V Taliansku sprísnili obmedzenia: zatvorili všetky obchody s výnimkou potravín, lekární a novinových stánkov. Kaviarne a reštaurácie sú od štvrtka zatvorené, funguje len donáška. Výnimku dostali podniky v dopravných uzloch. (ta3)

Odporúčané
Vieš, či patria rajčiny do chladničky a ktoré éčka nie sú škodlivé? Takmer polovica Slovákov to nevie, ukázal prieskum Vieš, či patria rajčiny do chladničky a ktoré éčka nie sú škodlivé? Takmer polovica Slovákov to nevie, ukázal prieskum 19. decembra 2023, 10:00

11:56 – V Bratislave sa zmiernil počet nakazených, podľa primátora tomu dopomohlo aj zatvorenie škôl. „Mali sme možnosť vidieť anonýmne dáta telefornických operátorov, od 17. feburára bolo v Taliansku približne osemtisíc Bratislavčanov,” dodal Vallo na brífingu pred novinármi. (aktuality

11:53 – UKF v Nitre zatvára internáty, zahraničným študentom odporučila ukončenie pobytu a návrat domov. Študenti majú odísť do piatku 13.3. (tasr)

11:43 – Marcové termíny hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú zrušené. Zrušené sú aj niektoré termíny pojednávania s Miroslavom M., ktorý sa priznal k vražde. Dôvodom je zákaz hromadných podujatí. (tasr) 

11:40 – India na jeden mesiac ruší vydávanie väčšiny víz rôznych kategórií. Do 15. apríla zastavujú aj bezvízové cestovanie. (ta3)

11:38 Bratislava vyčlenila  750-tisíc eur na nákup potrebného materiálu na účel spomalenia šírenia koronavírusu. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal bratislavský primátor Matúš Vallo. (tasr)

11:35 – Tirolsko potvrdilože jedna Slovenka pracujúca v Berwangu má koronavírus. Žena začiatkom marca navštívila lyžiarske stredisko Ischgl, kde sa nakazila. Toto stredisko bude od soboty na dva týždne zatvorené, oznámil v stredu tirolský hajtman Günther Platter. Počet nakazených sa v Rakúsku zvýšil na 302. (tasr)

11:29 – Od pondelka 16.marca bude bratislavská MHD až do odvolania premávať ako počas prázdnin. (dpb)

11:24 – Prvou obeťou koronavírusu vo Viedni je 69-ročný muž. V Rakúsku evidujú viac ako tristo prípadov nákazy. (jpost)

11:20 – Práve zasadá krízový štáb, ktorý by mal okrem iného rozhodnúť aj o tom, či vyhlási plošné uzatvorenie všetkých materských, základných a stredných škôl na území Slovenska na 14 dní. O rozhodnutiach budeme hneď informovať.

11:19 – V prípade zatvorenia škôl sa bude rozhodovať aj o termíne písomnej maturity, ktoré sú pôvodne naplánované na 17. až 20. marca.

11:08 – Bratislavský kraj začal s distribúciou rúšok pre lekárov, ako prví ich dostanú v okrese Malacky, kde už bol potvrdený koronavírus. Rúška nosia aj všetci zamestnanci kraja. (FB)

11:07 – V Univerzitnej nemocnici v Bratislave odložili plánované operácie, okrem onkologických. (Denník N)

11:05 – Až päťsto profesionálnych vojakov na vybraných hraničných priechodoch posilnilo hliadky policajného zboru. Pomáhajú s kontrolami a informačnou kampaňou v súvislosti s koronavírusom. 

10:44 „Operátori sú ochotní bezplatným spôsobom posielať nátlakové SMS s informáciou, že sú naďalej v karanténe,“ povedal Matovič počas briefingu. Návrh na spoluprácu so slovenskými operátormi chce predstaviť aj dnes o 11:00 na zasadnutí krízového štábu. Chce identifikovať ľudí, ktorí boli v najviac ohrozených krajinách a práve s nimi priamo komunikovať a motivovať ich k domácej karanténe.

Odporúčané
Toto je asi najväčšia nástenná maľba na Slovensku. Má 1 000 štvorcových metrov a nájdeš ju pri známom obchode v Bratislave Toto je asi najväčšia nástenná maľba na Slovensku. Má 1 000 štvorcových metrov a nájdeš ju pri známom obchode v Bratislave 30. novembra 2023, 9:00

10:42 „Rokovali sme s Orange, identifikovali 16 000 ľudí pomocou mobilov, ktorí sa vrátili iba z Talianska, zhruba 3500 z Bratislave,“ povedal Matovič. Títo ľudia sú podľa neho nezodpovední, pretože ak nie sú v domácej karanténe a pohybujú sa po Slovensku, ohrozujú ďalších ľudí so slabšou imunitou. 

10:39 – Igor Matovič sa pred zasadnutím krízového štábu vyjadril k situácii s koronavírusom. „Trochu máme pocit, ako by Peter Pellegrini a ministerka vnútra boli v akomsi odchodovom móde, aby táto katastrofa padla na novú vládu,“ povedal na úvod.

10:36 – Banská Bystrica  od piatku zatvára všetky svoje školy, škôlky a detské jasle. (tasr)

10:26 – V Izraeli potvrdili 24 nových prípadov nákazy, dohromady je v krajine už 100 nakazených. Izraelská vláda v stredu (11.3.) večer zakázala hromadné podujatia s účasťou viac než 100 ľudí. (haaretz)

10:23 – ZATVORENÉ VYSOKOŠKOLSKÉ INTERNÁTY V BRATISLAVE: Zmyslom zatvorenia internátov Univerzity Komenského v Bratislave a Slovenskej technickej univerzity v Bratislave pre študentov zo Slovenska je zabránenie šírenia nového koronavírusu. Zhodli sa na tom vedenia dvoch najväčších univerzít. Internáty sú úplne zatvorené od zajtra, piatku 13. marca. Od 9. do 21. marca je na oboch univerzitách zároveň prerušená prezenčná výučba.

Riaditeľ Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra – Mlyny UK Peter Petro pre TASR potvrdil, že v stredu dopoludnia sa na internátoch v Mlynskej doline nachádzalo zhruba 640 ľudí. „Ide o prevažnú väčšinu zahraničných študentov. Zvyšok sú tí, ktorí nemajú kam odísť,“ priblížil. (tasr)

10:21 – Zamestnanci Twitteru majú celosvetovo home office pre koronavírus. (verge

10:05 – Slovenskí zdravotníci vyzývajú v novej petícii prezidentku Zuzanu Čaputovú, premiéra a zastupujúceho ministra zdravotníctva Petra Pellegriniho, Ministerstvo zdravotníctva SR, Úrad verejého zdravotníca SR a krízový štáb SR pre koronavírus o urýchlené prijatie ďalších opatrení v súvislosti so šírením nákazy na Slovensku.

Odporúčané
McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer 22. novembra 2023, 12:30

10:00 –  Zväz ambulantných poskytovateľov tvrdí, že lekári a zdravotníci nemajú zabezpečený prístup ani k základných ochranným pomôckam. Od štátu chce zodpovedný prístup k slovenským lekárom. (ta3)

9:49 – V Poľsku potvrdili 13 nových prípadov nákazy koronavírusom, dohromady tak majú 44 nakazených. (pap)  

9:31 – V Grécku zomrel prvý pacient na koronavírus. Ide o 66-ročného muža, ktorý sa na konci februára vrátil z náboženskej púte do Izraela a Egypta. (greek reporter)

9:21 – Do Národnej rady obmedzili vstup, budova je v núdzovom režime a vstup je povolený len oprávneným osobám, zamestnancom a poslancom. Prípadné mediálne výstupy chcú organizovať pred budovou na otvorenom priestranstve. (tasr)

9:15 – Prvým prípadom nákazy v oblasti južného Tichomoria je francúzska poslankyňa Miana Sageová. (ta3)

9:12 – Dopravný podnik Bratislav obmedzuje nástup a výstup prednými dverami autobusov a trolejbusov. Nástup prednými dverami bude aj naďalej umožnený nevidiacim ľuďom a znevýhodneným, ktorí spravidla nastupujú prvými dverami. Asistenčné psy sú na prvé dvere priamo natrénované. (dpb)

9:03 – Slovenskí biskupi vyhlásili pôst za odvrátenie šírenia nového koronavírusu. „Kto je zdravý, prijmite pozvanie na prísny pôsty a modlitby počas nasledujúcich piatkov pôstneho obdobia. Urobme to podľa striktných pravidiel, ktoré zachovávame na Popolcovú stredu a Veľký piatok. Obetujme tento pôst a naše modlitby za odvrátenie šírenia nákazy,“ uviedli. (tasr)

9:00 – Pre našich českých čitateľov píšeme NAŽIVO tiež. V Česku je momentálne 94 nakazených, vírus sa už rozšíril do každého z krajov. Karanténa či zatváranie obchodov sa zatiaľ neplánuje.

8:43 – Šéf lekárskej asociácie v regióne Varese na severe Talianska vo veku 67 rokov podľahol koronavírusu. Zomrel v utorok v noci. (cnn)

8:40 – Najprv reštaurácie, potom kiná a maloobchod. Hrozí, že koronavírus spôsobí recesiu, bankrot množstva firiem na Slovensku a budeme bojovať s nedostatkom potravín? Pokúsili sme sa predpovedať, čo sa môže stať. 

Odporúčané
Najprv reštaurácie, potom kiná a maloobchod. Koronavírus možno mnohých privedie ku krachu Najprv reštaurácie, potom kiná a maloobchod. Koronavírus možno mnohých privedie ku krachu 11. marca 2020, 18:03

8:31 – Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici zatvorili až do odvolania. Pre verejnosť ostali zatvorené v týchto dňoch tiež ostatné múzeá v regióne. Svoje brány zatvorilo kremnické Múzeum mincí a medailí, novobanské Pohronské múzeum aj Múzeum vo Svätom Antone. (tasr)

8:16 – Kazachstan zrušil všetky verejné podujatia. Zatiaľ nepotvrdili koronavírus, ale nákazu už očakávajú. (yahoo finance)

7:53 – NBA pozastavilo sezónu po tom, čo potvrdili koronavírus u jedného z hráčov Utah Jazz.

7:49 – Čína hlási len 15 nových prípadov nákazy, čo je najmenej od januára. Ôsmi z nich sú v provincii Chu-pej. (CNBC)

7:18 – Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne ruší všetky podujatia, hrad aj železnicu zatvorilo. (tasr)

7:15Tom Hanks a jeho manželka majú koronavírus. Momentálne sa nachádzajú v izolácii v Austrálii.

7:11 – Spojené štáty americké zakázali na svoje územie vstup osobám prichádzajúcim z Európy. 

7:10 – Na Slovensku začala platiť mimoriadna situácia. Pozri sa, čo to znamená.

Odporúčané
Aktualizované: Slovenská vláda pre koronavírus vyhlásila mimoriadnu situáciu na území celej krajiny. Platí od štvrtka Aktualizované: Slovenská vláda pre koronavírus vyhlásila mimoriadnu situáciu na území celej krajiny. Platí od štvrtka 11. marca 2020, 18:24
Späť
Zdieľať
Diskusia