Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2020, 18:36
Čas čítania 3:16
Tímea Krauszová

Westworld sa vracia! Pamätáš si ešte, čo sa stalo v prvých dvoch sériách?

FILMY A SERIÁLY WESTWORLD
Uložiť Uložené

Rozuzlili sme časové línie a spísali podstatné udalosti, aby sa ti tretia séria sledovala s ľahkosťou.

Populárny seriál Westworld od HBO sa pohráva s populárnou témou umelého vedomia a popri atmosfére divokého západu, strieľačkách, sexe a bezbrehej zábave skúma náročné témy o slobodnom rozhodnutí a stvorení.

Kým čakáš na premiéru 16.3.2020, poďme si spoločne pripomenúť, čo sa v prvých dvoch sériách udialo a čo všetko nám ešte tvorcovia musia dovysvetliť.

Odporúčané
3. séria Westworldu láka v epickom traileri na svetovú revolúciu. Stroje prenikli do spoločnosti ľudí a začínajú zabíjať 3. séria Westworldu láka v epickom traileri na svetovú revolúciu. Stroje prenikli do spoločnosti ľudí a začínajú zabíjať 21. februára 2020, 13:28

Prvá séria mala viacero časových línií

Westworld je vo svojej podstate zábavný park firmy Delos, za jeho vznikom stojí dvojica Arnold a Ford. Jeden z najstarších robotov, Dolores, je veľmi blízko k svojmu „prebudeniu“ – k vlastnému vedomiu. Arnold si však uvedomil, že vedomé roboty by v parku trpeli, preto naprogramuje Dolores, aby zabila návštevníkov a aj jeho samého. Tento moment nazývame Masakrom v Escalante.

Toto Forda nezastaví a po potrebných opravách Westworld otvorí znovu, pričom Arnolda si vytvorí nanovo v robotickom tele Bernarda, ktorého poznáme ako vedúceho programátora vo firme (slovná hračka s menami: Bernard Lowe=Arnold Weber).

Neskôr sa Dolores zamiluje do Williama skutočného človeka a švagra Logana, ktorý je jedným z najväčších investorov parku. William jej pocity opätuje, no kvôli príbehu v parku ju stratí a keď sa znovu stretnú, už si ho nepamätá. Toto zistenie ho zničí a postupne sa premení na „Muža v čiernom“ (MIB).

MIB je v parku brutálny blázon, vonku však muž s rodinným životom (manželka Juliet, dcéra Emily). Juliet po rokoch spácha samovraždu, kvôli čomu sa MIB rozhodne brutálne a chladnokrvne zabiť prvú rodinu, ktorú v parku nájde. Tou bola Maeve (po resetovaní sa stala madam v bare) s dcérou.

Túto tragickú spomienku odhalíme vďaka jej flashbackom. Maeve si postupne spomenie na guľku (ktorú tesne pred sexom s Hectorom nájde), spomenie si aj na priestory Delosu. Donúti dvoch technikov upraviť jej kód, stane sa inteligentnejšou a začne ovládať iných robotov.

Napokon zistí, že celá jej cesta bola vopred naprogramovaná, čomu nechce uveriť. Súčasťou Fordovho plánu bolo napadnúť pevninu, teda skutočný svet, Maeve sa však zvrtne vo vlaku a vráti sa do Westworldu, aby našla svoju mŕtvu, teda zresetovanú a robotickú dcéru.

Dolores napokon dosiahne vedomie a v podstate zopakuje Masaker v Escalante. Zastrelí Forda a množstvo ľudských návštevníkov parku. „Tento svet už nepatrí vám. Je náš,“ prehlási vo finále a z jej monológu sa zdá, že chce vyhubiť ľudskú rasu. 

Maeve a Clementine, konkubíny v zábavnom parku Westworld, tiež patria medzi robotov. Maeve v druhej sérii vzala svoj osud do vlastných rúk – do tej miery, do akej tak môže robot urobiť.
Maeve a Clementine, konkubíny v zábavnom parku Westworld, tiež patria medzi robotov. Maeve v druhej sérii vzala svoj osud do vlastných rúk – do tej miery, do akej tak môže robot urobiť. Zdroj: HBO

Druhá séria za sebou zanechala množstvo nezodpovedaných otázok

Druhá séria zašla ešte hlbšie a okrem miestami zmätočných zdvojených časových línií sa nás neustále pýtala na to podstatné: kde je hranica medzi vecou a bytosťou so skutočným vedomím?

Druhá séria ukazuje udalosti, ktoré viedli k záplave a udalosti po nej. Pred ňou sledujeme vzburu robotov, ktorú začala Dolores. William musí čeliť svojej minulosti a zabije svoju dcéru Emily.

Stretávame novú postavu Akechetu, ktorý zavedie mnohých robotov do akéhosi digitálneho raja. Dostane sa tam aj Maevina dcérka, ktorú nájde v novom parku, Shogun World, ale Maeve pred vstupom zabijú.

Kľúčovým, a to doslova, je robot Abernathy, ktorý je kľúčom k údajom, ktoré Delos nelegálne zbiera v Pevnosti (Forge), aby mohli dokonale kopírovať ľudské vedomie. Dolores Abernathyho nájde s pomocou Bernarda a po tom, čo sa naučí všetko o ľudskej mysli spustí záplavu v snahe zničiť park aj Pevnosť.

Bernard ju kvôli tomu zabije, neskôr jej vedomie vloží do kópie tela jednej zo šéfiek firmy, Charlotte. Potom si zničí spomienky, aby ju uchránil a prebudí sa na pláži (to je scéna z prvej časti druhej série).

Dolores neskôr Bernarda mučí (keď zistí, že aj on je robot), zavraždí ľudí v centrále, presunie robotov z digitálneho raja na bezpečnejšie miesto a napokon zabije Bernarda. Jeho myseľ spolu s ďalšími štyrmi si vezme so sebou a v Arnoldovom starom dome vyrobí svoje a Bernardovo staré telo.

Napriek Fordovej smrti ho vo finále prvej série opäť uvidíme, pretože Bernard včas vytvoril digitálnu kópiu Fordovho vedomia. Podobne nažive je aj William, vo finálnej časti ho vidíme vo vzdialenej budúcnosti, kde stretne aj kópiu svojej mŕtvej dcéry Emily. Zdá sa, že je to jeho osobným peklom a žije v akejsi slučke.

Dolores a Teddy: párik, ktorý vidíme na začiatku prvej aj druhej série. Láskou však blonďavá kyberkráska zahorí voči Williamovi.
Dolores a Teddy: párik, ktorý vidíme na začiatku prvej aj druhej série. Láskou však blonďavá kyberkráska zahorí voči Williamovi. Zdroj: HBO

Vieme, čo nás čaká v novej sérii?

Producent Jonathan Nolan v rozhovore pre Enternainment Weekly odhalil, že  chce, aby v tretej sérii nemuseli diváci toľko hádať, čo sa vlastne deje. Mali by sme vidieť viac interakcie medzi hostiteľmi a ich tvorcami a zároveň uvidíme následky masakru v parku.

Medzi najpálčivejšie otázky patria:

  • Čie vedomie sa nachádza v tele Charlotte Hale?
  • Kto sú tí piati hostitelia, ktorých Dolores vyviezla z parku?
  • Čo za hru vlastne Ford vymyslel pre Williama?
  • Uvidíme aj zvyšné tri parky? (Spoločnosť Delos vlastní dohromady šesť, my sme zatiaľ mohli vidieť Westworld, Shogun World a The Raj.)

A tá najdôležitejšia otázka je: Westworld 3 už bude sotva west, skôr len world, pretože sa bude odohrávať v „našom“ svete. Bude to stačiť, aby si seriál udržal fanúšikov?

Domov
Zdieľať
Diskusia