Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2020, 21:20
Čas čítania 1:07
Daniel Mikolášik

Trump tvrdí, že práve on mal získať minuloročnú Nobelovu cenu za mier. Spochybňuje jej skutočného víťaza

NEWS DONALD TRUMP
Uložiť Uložené

Americký prezident tvrdí, že vďaka nemu nedošlo k veľkej vojne.

Americký prezident Donald Trump sa cíti ukrátený v súvislosti s minuloročným odovzdávaním Nobelových cien. Tvrdí, že ho prehliadli, informuje stanica BBC. Aj napriek tomu, že sa jeho meno nachádzalo medzi celkovým počtom 223 nominovaných osôb na Nobelovu cenu za mier, napokon ju získal najmladší premiér Afriky, Abiy Ahmed Ali z Etiópie.

„Poviem vám niečo o Nobelovej cene za mier. Urobil som dohodu, na základe ktorej som zachránil jednu krajinu a zistil som, že hlava tejto krajiny získala toto ocenenie, akoby za to mohla ona,“ naznačoval Trump to, že Nobelovku získal Abiy Ahmed namiesto neho.

Údajne neveril vlastným očiam, keď zistil, komu cenu v skutočnosti udelili. Podľa neho to boli jeho zásluhy a tiež doplnil, že vraj vďaka nemu nedošlo k veľkej vojne.

Odporúčané
Greta Thunberg nezískala Nobelovu cenu za mier. Porota ju udelila premiérovi Etiópie Greta Thunberg nezískala Nobelovu cenu za mier. Porota ju udelila premiérovi Etiópie 11. októbra 2019, 11:11

Premiér Etiópie Abiy Ahmed Ali získal Nobelovu cenu za to, že počas posledného roka zrušil obvinenie z terorizmu pre niekoľko desiatok aktivistov a rovnako bojuje za zmiernenie ekonomického aj politického tlaku v krajine.

Ešte začiatkom roka pritom Trump povedal, že si nie je úplne istý tým, či cenu dostane. „Možno ju ani nikdy nedostanem, ale to nevadí. A pritom ju dali Obamovi, ktorý ani nevedel, za čo ju vlastne dostal,“ sťažoval sa americký prezident ešte vo februári 2019 po tom, čo sa dozvedel, že je nominovaný.

Narážal vtedy na fakt, že jeho predchodca Barack Obama získal Nobelovu cenu za mier v roku 2009 za úsilie zbaviť svet jadrových zbraní. Minulý rok bola veľkou favoritkou na víťazku tohto prestížneho ocenenia aj mladá švédska aktivistka Greta Thunberg.

Domov
Zdieľať
Diskusia