Tento koláč sa u nás pečie aj 2x týždenne. Má parádne jemné cesto bez akejkoľvek múky, takže potešíme aj celiatikov. So šťavnatými jabĺčkami a čokoládou chutí naozaj božsky.
Dnešný koláčik má cesto z trocha netradičnej suroviny - cíceru. Cícer má vysoký obsah bielkovín (19 g na 100 g) a do pečenia sa skvele hodí, keďže má jemne orieškovú chuť. Prípravu sme si uľahčili a použili sme cícer z konzervy, no ak máte čas, môžete si pokojne uvariť aj surový. Na ozdobu sme použili dusené jabĺčka so škoricou a grécky jogurt. Koláč chutí najlepšie ešte teplý. Piekli sme ho v zapekacej miske, z ktorej sa najlepšie vyjedá lyžicou. Množstvo surovín môžete zväčšiť o polovicu a piecť ho aj v normálnej tortovej forme alebo plechu.
INGREDIENCIE
na koláč
1/2 konzervy cíceru (120g)
1 odmerka proteínu
1 vajíčko
50g jablkového pyré (detská výživa bez cukru)
1/2 jablka (80g)
20g kvalitnej horkej čokolády
1/2 ČL škorice
1/2 ČL kypriaceho prášku
50ml vody
sladidlo podľa chuti (stévia)
na ozdobenie
1/2 jablka (80g)
1/2 ČL škorice
troška vody
grécky jogurt
javorový sirup
POSTUP
Cícer rozmixujeme tyčovým mixérom spolu s vajíčkom, jablkovým pyré, proteínom a vodou. Vmiešame škoricu, prášok do pečiva a osladíme podľa chuti. Ak sa nám zdá cesto príliš husté môžeme ho zriediť ešte troškou vody. Jablko nakrájame na kocky, čokoládu nasekáme nadrobno a vmiešame ich do cesta. Cesto nalejeme do malej zapekacej misky (priemer 15cm) a pečieme 20-25 minút na 180°C. Zatiaľ si druhú polovicu jablka ošúpeme a tiež nakrájame na kocky. Jabĺčka podusíme s troškou vody a škoricou do mäkka. Podľa chuti ich môžeme aj dosladiť. Koláč podávame s horúcimi jabĺčkami, kopčekom gréckeho jogurtu a preliaty javorovým sirupom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
( na 1/2 koláča bez ozdobenia)
Kalórie: 241
Bielkoviny: 19g
Sacharidy: 22g (vláknina 1g)
Tuky: 9g
Ak sa ti recept podarí, vedz, že sledujeme aj #fitcult na Instagrame. Fotku určite nezabudni označiť naším hashtagom.