Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2015, 20:18
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák ncentkova

Angelina Jolie, kráska, ktorá (nedobrovoľne) nasledovala otcove kroky, dnes oslavuje svoje 40. narodeniny

FILMY A SERIÁLY ANGELINA JOLIE BRAD PITT TOMB RAIDER
Uložiť Uložené

Angelina Jolie, dcéra s hviezdnymi génmi, ktorá postavila svoju kariéru na kontroverzných vzťahoch a mnohopočetnej rodine. V deň jej 40. narodenín vám priblížime jej cestu medzi hollywoodsku smotánku a odporučíme vám niektoré z jej filmov.

Angelina Jolie Voigh sa narodila v meste anjelov, kde jej otec Jon Voight hviezdil ako úspešný herec. Jej rodičia sa rozviedli ešte v čase, keď mala len dva roky a spolu s mamou a bratom sa presťahovala do New Yorku, kde vyrastala. Mala nezvyčajných domácich miláčikov, hadov a jašterov. Mama ich často brávala do kina a Angelina sa vyjadrila, že práve počas týchto návštev sa zamilovala do herectva. Po prvýkrát si spolu s otcom vyskúšala túto profesiu ako sedemročná vo filme Lookin' To Get Out. Potom čo sa presťahovali naspäť do Los Angeles, začala navštevovať prestížny Lee Strasberg Theatre Institute, na ktorom dostala možnosť objaviť sa v niekoľkých hrách. Na škole sa však cítila ako outsider a čoskoro z nej odišla. Po pár rokoch sa vrátila ku svojej vášni a dokonca sa uchytila aj v modelingovej sfére a precestovala svet. 

Jej kariéra však naplno začala až v roku 1993, kedy si zahrala v akčnom sci-fi Cyborg 2: Glass Shadow. Ďalšou ponukou bola úloha Acid Burn v dráme Hackers. Jolie začala postupne nadobúdať v Hollywoode meno a producenti ju čoraz častejšie začali obsadzovať do filmov so slávnymi hercami. K tým určite patrí aj David Duchovny, s ktorým si zahrala v thrilleri Playing God. Nasledovali dievčenskejšie projekty ako dráma Foxfire či televízny film True Women. V životopisnom filme George Wallace si vyskúšala, aké je to byť manželkou guvernéra Alabamy, na ktorého bol spáchaný atentát počas prezidentskej kampane. Angelina zažiarila a vzápätí nominovaná na cenu Zlatého Glóbusu a Emmy. Herečke sa tento žáner zapáčil a v nasledujúcom roku sa vrhla na filmové spracovanie života homosexuálnej modelky Gii Carangi. Dráma Gia zdokumentovala jej kariéru, ktorá bola plná lásky, neistoty, závislosti ale aj šťastia. Jolie podala skvelý výkon, plný emocionálnych vzostupov a pádov, naozaj strhujúce stvárnenie smutného konca tejto modelky. Musím podotknúť, že tento počin patrí k jedným z najlepších v herečkinej kariére, čo bolo aj patrične ocenené Zlatým Glóbusom v roku 1998.

Angelina Jolie, kráska, ktorá (nedobrovoľne) nasledovala otcove kroky, dnes oslavuje svoje 40. narodeniny

Angelina Jolie vo filme George Wallace (1997)

Na prelome storočí prišla úspešná romantická komédia/dráma Pushing Tin s Johnom Cusackom a Billy Bob Thortonom. Tu sa už dostávame k snímke, ktorá ju zaradila medzi najlepšie herečky. Ide o biografickú drámu Girl, Interrupted, v ktorej si Jolie prevzala meno Lisy Rowe. Ako duševne chorá pacientka pomáha svojim hnevom a temperamentom vysporiadať sa s vlastnými problemámi novej pacientke, ktorú stvárnila Winona Ryder. Angelina prevzala riadenie a okúzlila aj členov Akadémie filmových umení a vied, ktorí ju ocenili jej prvým OscaromPo tomto úspechu sa do jej filmografie pridal psycho thriller The Bone Collector s Denzelom Washingtonom a rovnako aj akčné krimi Gone In 60 Seconds s Nicolasom Cageom.  


Angelina Jolie, kráska, ktorá (nedobrovoľne) nasledovala otcove kroky, dnes oslavuje svoje 40. narodeniny

Winona Ryder a Angelina Jolie vo filme Girl, Interrupted (1999)

V roku 2001 sa naskytla možnosť zahrať si hrdinku Laru Croft z akčnej videohry Tomb Raider. Napriek tom, že Jolie perfektne prešla na anglický prízvuk a vynikla ako v bojových umeniach, tak aj v napasovaných outfitoch, neoznačila by som to za jej najšťastnejší počin. Hlavná zápletka je nezmyselná a zbytočne (a tak trošku aj nasilu) bol do filmu obsadený aj jej otec Jon Voight. Úspechu sa tento akčný počin nedostal ani v kinách, čo platilo aj pre pokračovanie Lara Croft Tomb Raider: The Cradle Of Life. Jolie sa však neuspokojila s novonadobudnutým imidžom “peknej” herečky a bola obsadená do komiksami inšpirovanej snímky Sky Captain And The World Of Tomorrow. Ako Francesca “Franky” Cook v nej spolu s Judeom Lawom bojuje proti armáde robotov v uliciach New Yorku. Svojej kráse dala znova priestor vyniknúť v epickom Alexandrovi. Kritici ju však kritizovali za jej nepodarený východoeurópsky prízvuk a film celkovo neuspel. Neoblomná Angelina sa presunula k ďalšiemu projektu, tentokrát k akčnej komédii Mr. & Mrs. Smith. Spolu s Bradom Pittom tvoria manželský pár, ktorých manželstvo je ohrozené potom čo sa dozvedia, že sú obaja nájomnými vrahmi, ktorí sa majú navzájom odstrániť.

Angelina Jolie, kráska, ktorá (nedobrovoľne) nasledovala otcove kroky, dnes oslavuje svoje 40. narodeniny

Brad Pitt a Angelina Jolie vo filme Mr. & Mrs. Smith (2005)

Prišli úlohy ako Clover v  historickom thrilleri The Good Shepher s Robertom De Nirom, Mariane Pearl v dráme A Mighty Heart a akčný, animovaný film Beowulf. Morgan Freeman, James McAvoy a samozrejme Angelina Jolie si spolu zahrali vo fantasy Wanted. Príbeh nie je až tak dôležitý, na filme vynikajú hlavne akčné scény a fanúšikovia tohto žánru priniesli producentom 350 miliónov dolárov celosvetovo. Clint Eastwood jej po tomto úspechu navrhol spoluprácu na filme Changeling, ktorý je založený na skutočnom príbehu matky, ktorej unesú syna. Týmto počinom tak všetkým pripomenula, že hrať vie a bola už druhýkrát nominovaná na cenu Akadémie. Rok 2010 so sebou priniesol ďalší akčný film Salt, v ktorom si vyskúšala rolu ruskej špiónky. Projekt sa dočkal úspechu po celom svete a pravdepodobne sa čoskoro dočká svojej druhej časti. Medzičasom ešte stihla natočiť The Tourist s Johnnym Deppom a minulý rok zažiarila v rozprávke od Disney, Maleficient. Herečka si okrem iného vyskúšala aj režisérsku stoličku, a dnes stojí za dokumentom A Place in Time, vojnovou drámou In the Land of Blood and Honey a športovou snímkou Ubroken.

Angelina Jolie, kráska, ktorá (nedobrovoľne) nasledovala otcove kroky, dnes oslavuje svoje 40. narodeniny

Angelina Jolie vo filme Changeling (2008)

Angelina je pre médiá stredobodom pozornosti už dlhšiu dobu. Jej súkromný život je plný kontroverzií a herečka má za sebou búrlivú mladosť. Jej prvým manželom bol Johnny Lee Miller, s ktorým sa stretla počas natáčania filmu Hackers. Počas svadby mala na sebe údajne oblečené biele tričko, na ktorom bolo jej krvou napísané jeho meno. Jolie sa vyjadrila, že ju krv fascinuje a v detstve snívala o práci pohrebára. Pár sa onedlho rozišiel a ďalším na rade bol o 15 rokov starší Billy Bob Thornton. V rovnakom čase si adoptovala syna Madoxxa a začala sa zaujímať o chudobné krajiny. Stala sa ambasádorkou Organizácie Spojených národov a navštívila mnohé problémové štáty ako Pakistan či Tanzánia. Na jej vášeň však doplatil jej vzťah s Thorntonom, s ktorým sa rozviedla v roku 2002. Šťastie našla počas natáčania Mr. & Mrs. Smith, kde sa stretla so svojim terajším manželom Bradom Pittom. Pitt si adoptoval Madoxxa a Zaharah a čoskoro na to Jolie porodila vlastnú dcéru, Shiloh. Postupne sa k nim pridal Pax a dvojičky Knox a Vivienne. S otcom Jonom Voightom bola na nože už odmalička, ale po smrti jej mamy sa ich vzťah vylepšil. Angelina Jolie patrí medzi tie najkrajšie herečky v Hollywoode a okrem hitmi preplnej filmografie prispela k lepšiemu svetu aj svojimi humanitárnymi prácami. Nakoniec ešte pár múdrych slov od samotnej Angeliny:

„Robte odvážne rozhodnutia a nebojte sa chýb. Všetky tieto veci vás v konečnom dôsledku vytvarujú.”

Domov
Zdieľať
Diskusia