Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2017, 14:17
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Pixarovka Coco zbiera nadšené kritické ohlasy. Môžeme sa tešiť na dojemný a vtipný animák, ktorému nechýba srdce

FILMY A SERIÁLY COCO
Uložiť Uložené

Kritici pri novinke od Pixaru nešetria chválou.

Nová snímka štúdia Pixar určite patrí k tým najočakávanejším animákom tohto roka. Trailery lákali na trochu burtonovsky ladenú komédiu o mexickom chlapcovi Miguelovi, ktorému sa počas sviatku nazvanom Deň Mŕtvych podarí dostať do ríše nebožtíkov, kde sa chce stretnúť so svojím idolom - hudobníkom Erneston de la Cruzom. K dobru musíme určite pripočítať, že to Pixar opäť skúša s originálnou látkou a nevypúšťa na nás ďalšie sequely v štýle Hľadá sa Dory. Podarilo sa však Coco zabodovať? Na vlastné oči sa presvedčíme neskôr, ale prvé recenzie sú zatiaľ mimoriadne spokojné.

 

Pixarovka Coco zbiera nadšené kritické ohlasy. Môžeme sa tešiť na dojemný a vtipný animák, ktorému nechýba srdce
Zdroj: Disney/Pixar

Na Rotten Tomatoes má nová Pixarovka 96% s krásnym ratingom 8.1/10. Celkovo 151 recenzií dvíha palec hore. Užívateľské hodnotenie je tiež výborné - 97% s ratingom 4.7/5. Na Metacritic má Coco po započítaní 43 recenzií celkové hodnotenie 80%. Claudia Puig napísala, že snímka je „oslnivým a nádherným ľúbostným dopisom Mexiku.“ Ben Sachs vyzdvihol pozoruhodné pohrávanie sa s mexickým folklórom a Mario Alegre napísal, že ide o najlepší film od Pixaru v tejto dekáde. Podľa Alana Zilbermana je Coco výborne zrealizovaný mix magického realizmu a technickej dokonalosti, ktorý nestráca zábavnosť a divákom nedovolí nudiť sa.

Pixarovka Coco zbiera nadšené kritické ohlasy. Môžeme sa tešiť na dojemný a vtipný animák, ktorému nechýba srdce
Zdroj: Disney/Pixar

Napriek tomu, že sa Coco zaoberá témami smrti, a tak je možno pre niektorých návštevníkov príliš temným sústom, ide podľa kritikov o nádhernú a dojemnú oslavu života. „Nazvať Coco temným by bolo príliš jednoduché a bola by to medvedia služba, keďže v skutočnosti ide o snímku plnú nádeje.“ Todd Jorgenson napísal, že hoci sa film odohráva počas mexického Dňa Mŕtvych, obsahuje svieži a dojemný náhľad na život.

Rain Jokinen poznamenala, že Krajina mŕtvych je jedným z najočarujúcejších pixarovských svetov: „Je plný rôznorodých postáv a toľkých detailov, že ich na prvé pozretie nebudete schopní vstrebať. David Griffin napísal: „Coco nádherne skúma rodinné témy, problémy identity a učenia sa, čo znamená vyrastať vo svete, ktorý nie je dokonalý.“ Britton Peele snímku ohodnotil ako „rozmarnú, dojemnú a srdcervúcu oslavu mexických tradícií a folklóru. Rozhodne patrí k najlepším originálnym príbehom, ktoré oceňované štúdio vytvorilo za posledné roky.

Pixarovka Coco zbiera nadšené kritické ohlasy. Môžeme sa tešiť na dojemný a vtipný animák, ktorému nechýba srdce
Zdroj: Disney/Pixar

Steven D. Greydanus však dodal, že snímka má rozhodne svoje chyby, ktoré nie sú tak citlivo pociťované hlavne vďaka tomu, že nás Pixar doteraz kŕmil nevýraznými sequelmi. „S každým novým filmom je však jasnejšie, že dni slávy Pixaru sú už len vzdialenou spomienkou.“ Coco napriek tomu udelil hodnotenie B-. Adam Graham napísal negatívnejšiu recenziu a podotkol, že Coco sa síce snaží, ale nedokáže sa povzniesť nad priemernú kvalitu, na akú sme od Pixaru už zvyknutí.

Tieto hlasy sú však vo veľkej menšine (na Rotten Tomatoes je momentálne 6 negatívnejšie/priemernejšie ladených recenzií). Zvyšok kritickej obce sa zhoduje, že ide o vizuálne úžasné dobrodružstvo, ktorému nechýba originalita, humor a hlavne srdce. Škoda, že na Slovensku si budeme musieť počkať až do 4. januára (leden) 2018, aby sme sa presvedčili na vlastné oči. Zájdete do kina?

Domov
Zdieľať
Diskusia