Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2019, 14:42
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Remake Suspirie je znepokojivým a brilantným hororom, ktorý patrí k najzaujímavejším žánrovkám posledných rokov

Remake Suspirie je znepokojivým a brilantným hororom, ktorý patrí k najzaujímavejším žánrovkám posledných rokov
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Opäť ti prinášame niekoľko tipov na víkend. Tentokrát je to dvojica filmov a jeden seriál.

Vitaj pri ďalšej časti našej pravidelnej rubriky Tipy na filmy. Aj tentokrát ti odporučíme trojicu projektov, ktorým by si podľa nás určite mal dať šancu.

Dušan Š. – Suspiria (2018, réžia: Luca Guadagnino, 2018)

Očakávaný remake hororu Suspiria, o ktorý sa postaral talentovaný Luca Guadagnino, sa do našich kín napokon nedostal, čo je ohromná škoda. Jeho verzia totiž patrí k najzaujímavejším hororom posledného obdobia. Mladá Američanka Susie (Dakota Johnson) prichádza do Berlína, aby sa zdokonalila v tanci na miestnej akadémii.

V tej budove sa však deje niečo oveľa temnejšie, než by si ktokoľvek mohol predstaviť. Suspiria je snový, hypnotický, znepokojivý a herecký brilantný horor. Dakota Johnson je fantastická, Tilda Swinton si kradne film pre seba a Mia Goth opäť potvrdzuje svoj talent.

Tvorcovia pridali pôvodnej jednoduchej historke na hĺbke a v ich filme tak zaznejú mnohé pozoruhodné myšlienky o zneužití moci, ženskosti, materstve a národnej vine či výčitkách svedomia. Zasadenie do rozdeleného Berlína uprostred turbulentného roka 1977 tiež iste nie je náhodné. Suspiria je skrátka film, o ktorom sa dá veľmi dlho diskutovať a ktorý sa s odstupom času možno postaví medzi najlepšie diela Kubricka či Lyncha. 9/10

Oskar A. – Sword Art Online (2012, réžia: Jošijuki Fudžiwara, Tomohiko Itó)

Japonské anime Sword Art Online (ďalej už iba SAO) vychádza z mangy od Rekiho Kawaharu a jeho príbeh sa odohráva v roku 2022, kedy vychádza nová virtuálna MMORPG hra. V nej môžu hráči pomocou špeciálnej stimulačnej helmy ovládať svoje herné postavy. Medzi 10 000 hráčmi sa nachádza aj Kirito, ktorý však spoločne s ostatnými krátko po prihlásení zisťuje, že hru nie je možné dobrovoľne opustiť.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Hráči tak jednoducho musia poraziť všetkých 100 bossov a z hry sa vyslobodiť jej dokončením. Háčik je ale v tom, že ak hráč v hre zomrie, čaká ho smrť aj v skutočnom živote. A hoci sa podľa mnohých prvá séria neskôr kvalitatívne prepadla, v mojich očiach je SAO výborným celkom.

Nechýba mu totiž skvelá animácia, dokonalá hudba, dejové zvraty, sympatické postavy, prepracovaný svet ani dobre vyvážený mix akcie a dialógov. Svet SAO sa navyše rozrástol už o viaceré ďalšie príbehy, takže ak ťa prvá séria chytí, máš možnosť pokračovať. 9,5/10

Peter P. – Obor (Giant, 1956, réžia: George Stevens)

Posledný film Jamesa Deana (zomrel 2 týždne po dokončení) je rodinnou ságou jednej texaskej rodiny. Vyše trojhodinová stopáž je možno už v súčasnosti trochu odstrašujúca, no Obor je počinom, ktorý si ju dokáže obhájiť.

Fantastické obsadenie na čele s Rockom Hudsonom, Elizabeth Taylor a vyššie spomínanou legendou ťa bez zaváhania prevedie epickým príbehom, aké sa už na plátna kín nedostávajú.

Tie sa bohužiaľ presunuli do telenovelových vôd a látky z podobného prostredia sú, minimálne od čias Dallasu, doménou nekonečných seriálov. Veľkofilm v najlepšej tradícii hollywoodskej starej školy získal Oscara za réžiu a ďalších 9 nominácií. 9/10

Domov
Zdieľať
Diskusia