Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2019, 10:29
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

V Kalifornii vyhlásili núdzový stav: Požiare už zničili viac ako 200 km štvorcových, museli evakuovať 180-tisíc ľudí

NEWS KALIFORNIA
Uložiť Uložené

Kalifornský guvernér už vyhlásil celoštátny stav núdze.

Kaliforniu trápia viaceré požiare, na ich uhasení pracujú už niekoľko dní. V ich neprospech hrá počasie: sucho a silný vietor stav len zhoršujú. Okrem dvoch rozsiahlych požiarov – Kincade Fire a Tick Fire – horia aj menšie, oddelené požiare. Hasiči sa situáciu snažia dostať pod kontrolu, medzičasom guvernér vyhlásil celoštátny stav núdze.

Kincade Fire horí za San Franciscom, vo vinárskej oblasti v severnej Kalifornii. Tick Fire je v blízkosti Santa Clarita na juhu krajiny a už zničil 22 budov. Podľa CNN je ďalších 10 000 v ohrození.

Odporúčané
K Los Angeles sa blíži požiar, musia evakuovať 100 000 ľudí K Los Angeles sa blíži požiar, musia evakuovať 100 000 ľudí 11. októbra 2019, 20:03

Rozsiahle požiare ešte nemajú úplne pod kontrolou

Za niekoľko hodín sa rozsah Kincade Fire takmer zdvojnásobil v dôsledku silného vetru a tiež kvôli suchému počasiu. Horí viac ako 200 kilometrov štvorcových. Kvôli požiarom začala aj rozsiahla evakuácia, v Sonoma County muselo svoje domovy opustiť už viac ako 180-tisíc ľudí.

Na Twitteri kancelárie šerifa sa objavila informácia, že toto je najväčšia evakuácia, ktorú si pamätajú. Požiar sa pod kontrolu snaží dostať dohromady 3400 požiarnikov, zatiaľ sa im podarilo dostať pod kontrolu približne 10 % celej plochy, ktorú pohlcujú plamene. Washington Post píše, že zatiaľ (do nedele večer) nezaznamenali žiadnu smrť, no dvaja požiarnici utrpeli zranenia

Vypli im elektrinu

Viac ako 3 milióny ľudí strávili víkend v tme, bez elektrického prúdu. Spoločnosť, ktorá ho zabezpečuje, postupne vypínala elektrinu kvôli verejnej bezpečnosti, ako prevenciu pred veľkými požiarmi. Pre Washington Post zástupcovia firmy potvrdili, že ďalších viac ako 100-tisíc zákazníkov prišlo o prúd neplánovane, pravdepodobne kvôli narušeniu infraštruktúry. Ak budú požiare pokračovať v takomto počasí, od utorka odpoja ešte viac ľudí. Celoštátne odpojenie vraj zatiaľ nehrozí.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Life With Weather (@lifewithweather) on

CNN však prichádza s nepriaznivými správami – podľa meteorológa, ktorý sa pre americké médium vyjadril, by dnes mal naďalej viať silný vietor, pridružiť sa v druhej polovici týždňa môže aj druhá vlna Santa Any (silný vietor, ktorý ovplyvňuje najmä južnú časť Kalifornie).

Odporúčané
Pri požiaroch v Bolívii zomreli viac ako 2 milióny zvierat. Oheň pohltil cez 4 milióny hektárov lesa Pri požiaroch v Bolívii zomreli viac ako 2 milióny zvierat. Oheň pohltil cez 4 milióny hektárov lesa 26. septembra 2019, 13:10

Ľudia im chcú pomôcť

Viac ako 800 ľudí sa rozhodlo otvoriť svoje príbytky pre evakuovaných ľudí, informuje o tom Airbnb.  Voľné izby ponúkajú zadarmo až do 7. novembra na severe krajiny pre všetkých, ktorí potrebujú pomôcť.

Posledné dva roky zažíva americký štát Kalifornia najhoršie požiare v histórii. Tieto rozsiahle požiare nebude jednoduché dostať pod kontrolu a množstvo rodín sa už pravdepodobne nebude mať kam vrátiť. Ako sa však v tlačových správach a na tlačových konferenciách vyjadrilo viacero zástupcov polície a hasičského zboru, najdôležitejší je ľudský život. Práve ten sa snažia ochrániť.

Domov
Zdieľať
Diskusia